kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Voit­taa­ko Annika Saa­rik­ko vai Katri Kul­mu­ni? Kes­kus­ta ko­koon­tui jän­nit­tä­vään puo­lue­ko­kous­päi­vään

Saarikko lähtee ratkaisevaan päivään vahvoista asemista.

Keskustan puoluekokous on käynnissä Oulussa.
Keskustan puoluekokous on käynnissä Oulussa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Keskustan puolueväki valitsee tänään puheenjohtajan. Valinta tehdään ennen kaikkea Annika Saarikon ja Katri Kulmunin väliltä. Kulmunin jatko puheenjohtajana on vaakalaudalla vain vuoden jälkeen.

Saarikko saapui kokouspaikalle Oulussa tekemään vielä viimeisiä kampanjavideoita ennen puoluekokouspäivän avausta. Puoluekokous pidetään hajautetusti 16 eri paikkakunnalla, joten somevideot ovat keskeinen tapa tavoittaa ihmisiä.

– Tunnelmat ovat hyvät, ihanaa, että ollaan tässä h-hetkessä. Yritetään miettiä, miten digiloikan avulla vietetään kansanjuhlaa, Saarikko sanoi.

Viime hetken puheilla voi vielä olla vaikutusta puoluekokousedustajien ratkaisuihin. Saarikko sanoo nojaavansa puheessa koko kampanjansa keskeiseen teemaan ja syyhyn, jonka vuoksi hän on kisaan lähtenyt.

– Keskustalaisiin hyviin puheisiin kuuluu sekä tunne että asia, ja toivon, että pystyn sillä kirkastamaan sitä ilon ja itsetunnon viestiä, mikä on ollut koko kampanjani teema.

Istuva puheenjohtaja Kulmuni sanoi sisään tullessaan luottavansa keskustan kenttäväen ratkaisuun.

– Iloinen tunnelma. Minä luotan keskustan kenttäväkeen, joka tietää ja tuntee minut ja tekee viisaan päätöksen.

Saarikko vahvoissa asemissa - poikkeuksellista epävarmuutta

Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta äänistä, etenevät kaksi parhaiten ääniä saanutta toiselle kierrokselle. Puoluejohtajan nimen odotetaan olevan selvillä kello 15–16.

Saarikko lähtee ratkaisevaan päivään vahvoista asemista. Voitto ei välttämättä heltiä heti ensimmäisellä kierroksella, mutta viime päivinä julkistettujen kyselyiden ja STT:n haastattelemien, hyvin asioista perillä olevien puoluelähteiden mukaan Saarikko olisi toisella kierroksella vahvoilla voittaakseen istuvan puheenjohtajan.

Keskustan puoluekokoukseen liittyy silti poikkeuksellisen paljon epävarmuutta, koska perinteinen kampanjointi on ollut mahdotonta. Sen takia puheenjohtajavaalinkin lopputulosta on normaalia vaikeampi ennakoida.

Perinteisesti myös ehdokkaiden viimeisillä puheilla on iso vaikutus epävarmoihin äänestäjiin.

Puheenjohtajuutta tavoittelee myös rivikansanedustaja

Puoluekokouksen pääpaikkana on Oulu, minkä lisäksi väkeä on koolla 15 etäpisteessä. Kokoukseen on ilmoittautunut kaikkiaan 2 416 virallista edustajaa.

Perinteinen kampanjahulina loisti eilen Oulussa poissaolollaan. Ilta ennen puheenjohtajan valintaa on yleensä kiivasta kampanjoinnin aikaa. Nyt kampanjatiimien ainoana vaihtoehtona oli soittaa tarkasti harkittuja puhelinsoittoja baarikierrosten sijaan, sillä juuri muuta ei ollut tehtävissä.

Puheenjohtajuutta tavoittelee myös rivikansanedustajan ja puolueen varapuheenjohtajan paikalta kisaan lähtenyt Petri Honkonen. Hän on tullut puolueväelle viime viikkoina aiempaa tutummaksi, ja myös hänen kampanjansa arvioidaan saaneen vauhtia.

Tämä voi tasoittaa peliä Saarikon ja Kulmunin välillä ja viedä kisan toiselle kierrokselle. Neljäntenä kisassa on mukana päivänpolitiikan ulkopuolelta yrittäjä Ilkka Tiainen.

Varapuheenjohtajat vaihtuvat

Lauantaina valitaan kaksivuotiselle kaudelle myös kolme varapuheenjohtajaa. Ehdokkaina ovat kansanedustajat Hilkka Kemppi ja Pasi Kivisaari sekä erityisavustaja ja entinen meppi Riikka Pakarinen. Ehdokkaita voi tulla vielä lisää.

Jo nyt näyttää selvältä, että iso osa varapuheenjohtajista vaihtuu, sillä nykyiset varapuheenjohtajat Juha Rehula, Hannakaisa Heikkinen ja Petri Honkonen eivät ainakaan vielä ole ilmoittautuneet kisaan mukaan.

Myös puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen kausi on katkolla, mutta hän on saamassa jatkokauden, koska vastaehdokkaita ei ole ilmaantunut.

Lue lisää: Lapin kes­kus­ta­lai­set saat­ta­vat antaa yl­lät­tä­vän kovan kan­na­tuk­sen Annika Saa­ri­kol­le – Kahden kär­ki­eh­dok­kaan ää­ni­mää­rä voi mennä tasan

Nä­kö­kul­ma: Kes­kus­tan hal­li­tus­yh­teis­työ jatkuu, mutta ku­her­rus­kuu­kau­si on lyhyt – pu­heen­joh­ta­ja­ki­san ase­tel­mis­sa piilee iso ongelma