Kolumni: Kuusi mil­joo­naa mur­hat­tua vel­voit­taa si­nut­kin kat­so­maan pa­huut­ta silmiin

Sotaharjoitus: Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taus­har­joi­tuk­seen ja toimii nyt jouk­kueen va­ra­joh­ta­ja­na suu­res­sa Na­to-har­joi­tuk­ses­sa

Voi­mak­kaat rä­jäh­dyk­set jä­ri­syt­ti­vät Za­po­rizh­zhjan ydin­voi­ma­la-aluet­ta Ete­lä-Uk­rai­nas­sa – Venäjä ja Ukraina syyt­te­le­vät toi­siaan

Zelenskyin neuvonantaja: Rauhanneuvotteluihin suostuminen tässä tilanteessa merkitsisi antautumista häviävälle osapuolelle.

Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueella on järissyt viime aikoina. Kuva lokakuulta.
Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueella on järissyt viime aikoina. Kuva lokakuulta.
Kuva: HANNIBAL HANSCHKE

Voimakkaat räjähdykset järisyttivät Zaporizhzhjan ydinvoimala-aluetta Etelä-Ukrainassa lauantaina illalla ja sunnuntaina aamulla, sanoi Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

– [Räjähdykset] päättivät äkillisesti verrattain rauhallisen ajanjakson laitoksen alueella ja korostavat entisestään kiireellistä tarvetta toimenpiteisiin, joiden avulla estetään ydinonnettomuus, sanoi IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi.

Järjestön asiantuntijat raportoivat toistuvasta pommituksesta niin voimalan alueella kuin sen lähettyvillä. Sunnuntaiaamuna kuului lyhyen ajan sisällä yli tusina räjähdystä. Asiantuntijat myös näkivät osan räjähdyksistä.

Laitokselta saatujen tietojen mukaan joihinkin alueen rakennuksiin, järjestelmiin ja laitteisiin tuli vaurioita, mutta toistaiseksi mikään niistä ei vaikuta kriittiseltä ydinvoimalan turvallisuuden kannalta.

IAEA:n asiantuntijat jatkavat tilanteen arviointia ja raportointia.

Ukraina ja Venäjä syyttelevät toisiaan

– Ei ole hyväksyttävää, että räjähdykset tapahtuivat valtavan ydinvoimalan alueella. Tämän on loputtava välittömästi, kuka ikinä onkaan tämän takana. Kuten olen sanonut monesti aiemminkin, leikitte tulella, Grossi sanoi sunnuntaina.

Pääjohtaja toisti vetoomuksensa molemmille konfliktin osapuolille, jotta ne suostuisivat tekemään ydinvoimalan ympärille turva-alueen mahdollisimman pian. Viime kuukausina Grossi on konsultoinut molempia osapuolia asian tiimoilta, mutta sopua asiasta ei ole saatu.

Kuten monesti aiemminkin, niin Venäjä kuin Ukraina syyttivät ydinvoimalan pommituksista vastapuoltaan.

Venäjän asevoimat heitti syytöksiä Ukrainan suuntaan ja syytti sitä provosoinnista. Asevoimien lausunnon mukaan säteilytasot alueella ovat pommituksista huolimatta pysyneet normaalilla tasolla.

Ukrainan ydinenergiavirasto syytti puolestaan Venäjää ja sanoi sen "jälleen kerran vaarantaneen koko maailman".

Ukraina ei suostu neuvotteluihin Venäjän kanssa

Lännen yritykset taivutella Ukrainaa neuvotteluihin Venäjän kanssa ovat outoja, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan Yhdysvallat on yrittänyt kannustaa Ukrainaa harkitsemaan neuvotteluja Venäjän kanssa. Zelenskyi on sanonut, ettei Ukraina suostu tähän ennen kuin Venäjä vetäytyy Ukrainan alueilta kokonaan.

Podoljak sanoo pitävänsä ehdotuksia outoina, koska Ukraina on saavuttanut useita merkittäviä voittoja taisteluissa viime aikoina. Hänen mukaansa neuvotteluihin suostuminen tässä tilanteessa merkitsisi antautumista häviävälle osapuolelle.

Presidentin neuvonantajan mukaan Venäjä ei myöskään ole tehnyt Ukrainalle suoraa ehdotusta rauhanneuvotteluista.