Vii­kon­lo­pun ko­ro­na­seu­ran­ta: Yl­läk­sel­lä on voinut al­tis­tua ko­ro­nal­le tällä vii­kol­la useissa eri pai­kois­sa – Lu­mi­lin­nas­sa, sa­fa­riy­ri­tyk­ses­sä, ra­vin­to­lois­sa, pu­beis­sa, la­tu­kah­vi­las­sa ja kau­pas­sa

SUNNUNTAI

19.25 Ylläksellä uusia altistumisia

Kolarin tartuntataudeista vastaava lääkäri tiedottaa, että Ylläksen alueella on voinut altistua koronavirukselle useissa eri paikoissa tämän viikon torstaina, perjantaina ja lauantaina.

Viikon aikana Kolarissa on todettu noin kymmenen koronatartuntaa.

Altistumistiedote

Ylläksen alueella on voinut altistua koronalle

Torstaina 18.2.

Snow Fun Safaries

Snow Village Lainio klo 20 jälkeen

Perjantaina 19.2.

Snow Fun Safaries

Latukahvila Aurinkotupa, Ylläsjärvi klo 15–16

Ravintola Kitchen & Northern Cafe Well klo 17.30–18.30

Lauantaina 20.2.

Snow Fun Safaries

Jounin kauppa klo 11–13

Pizzeria Tribunaali klo 14–15

Bar Kaappi klo 18.30–19

Public House Selvä Pyy klo 21–22

18.20 Torniossa yksi uusi tartunta

Suomessa on todettu 457 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Uusia tapauksia on kirjattu Pohjois-Pohjanmaalle kahdeksan kappaletta. Alueen uusista koronavirustartunnoista kuusi on todettu Oulussa, jossa on nyt todettu yhteensä 1704 koronatapausta.

Lapissa sunnuntai toi tietoon yhden uuden tartunnan Torniosta.

LAUANTAI

18.35 Äkäslompolossa ravintola-altistuminen

Kolarin kunta tiedottaa, että ravintola Rouheessa on voinut altistua koronalle tämän viikon aikana tiistaista perjantaihin.

Kolarin kunnan tartuntatautilääkäri kehottaa kaikkia edellä mainittuina aikoina kyseisissä paikoissa olleita menemään koronatestiin pienissäkin virustautiin viittaavissa oireissa.

18.05 Lapin koulutuskeskus Redun Jänkätien toimintayksikössä koronatartunta

Koulutuskeskus Redun Jänkätien yksikössä on todettu koronatartunta lauantaina. Kyseinen henkilö on opiskellut ja ruokaillut Jänkätiellä keskiviikkona 17.2. ja torstaina 18.2. Samalla on aiheutunut joukkoaltistuminen pienessä opiskelijaryhmässä.

Altistuneita tavoitellaan, ja heidät asetetaan karanteeniin. Karanteeniin määrättyjen osalta opetus jatkuu etäopetuksena.

Korona-altistumista on voinut tapahtua ruokailun yhteydessä keskiviikkona kello 12–13 ja torstaina kello 12–13. Kaikille Jänkätiellä opiskeleville ja työskenteleville annetaan ohje, että testeissä pitää käyvä lievissäkin oireissa.

17.25 Pellon neuvolassa on voinut altistua koronalle

Pellon neuvolassa viime tiistaina iltapäivällä kello 14–14.30 asioineet ovat ehkä altistuneet koronavirukselle. Asiasta kertoo Pellon kunnanjohtaja Eero Ylitalo Facebook-julkaisussaan.

Ylitalo ohjeistaa paikalla käyneitä ottamaan yhteyttää terveyskeskukseen.

– Ilmentymien määrän ja sen myötä myös altistuneiden määrän kasvaessa on entistä tärkeämpää, että noudatamme annettuja koronaturvallisuusohjeita kaikilta osin, kunnanjohtaja kirjoittaa.

16.25 Lapin sairaanhoitopiirissä 11 uutta koronatartuntaa

Perjantaina Lapin sairaanhoitopiirissä raportoitiin seitsemän uutta koronatartuntaa. Lauantai-iltapäivään mennessä niitä oli todettu yksitoista lisää.

Tapauksista viisi on Pellossa. Osa on infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan jo karanteenissa olleilta henkilöiltä, osa puolestaan muuten samaa tartuntaketjua.

Muut Lapin perjantai-illan ja lauantaipäivän aikana todetut tartunnat ovat Pelkosenniemeltä, Rovaniemeltä ja Kemijärveltä.

Pelkosenniemen tartunnoista kaksi liittyy Broaksen mukaan jo aiemmin julkisuudessa olleeseen musiikki-iltaan.

Rovaniemen tartunnoista yksi on sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Kaksi muuta ovat keskenään samasta lähipiiristä, mutta tartunnan lähdettä ei toistaiseksi tiedetä.

16.25 Lapin sairaanhoitopiirissä on tällä viikolla todettu jo tartuntaennätys

Lapin sairaanhoitopiirin koronatilanne on nykymittarein mitattuna pahin koskaan. Tartuntoja on lauantai-iltapäivään mennessä todettu jo 44.

Edellinen ennätysviikko oli viime vuoden lopulla, jolloin Lapin sairaanhoitopiirissä oli niin sanottu jääkiekkotartuntojen ketju. Silloin viikkolukumäärä oli 42.

Lisäksi Lapin sairaanhoitopiiri julistettiin perjantaina koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen – ensimmäistä kertaa. Aiemmin vain Rovaniemi ja Sodankylä ovat olleet hetkellisesti kiihtymisvaiheessa.

Lue lisää Lapin sairaanhoitopiirin tilanteesta:

Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä 11 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa, joista viisi Pel­los­sa – Alue on en­sim­mäis­tä kertaa kiih­ty­mis­vai­hees­sa ja tar­tun­nois­sa on menossa en­nä­tys­viik­ko

14.50 Pohjois-Ruotsissa tilanne pahenee

Koronatilanne pahenee Norrbottenissa eli Pohjois-Ruotsissa.

Erityisen paha tilanne on Luulajassa, missä koronatartuntojen määrä näyttää kaksinkertaistuvan viime viikkoon nähden.

Luulajassa todettiin viime viikolla 159 tartuntaa. Tällä viikolla luku oli perjantaihin mennessä jo 264.

Terveydenhuolto on nyt Norrbottenissa kovalla koetuksella. Sairaalahoidossa 23 koronapotilasta, joista seitsemän tehohoidossa. Lisäksi kaksi tehohoitopotilasta on pitänyt lähettää muille alueille.

Lue koko juttu: Tilanne pahenee Norr­bot­te­nis­sa: Luu­la­jas­sa hurjat tar­tun­ta­lu­vut, kaksi te­ho­hoi­to­po­ti­las­ta pitänyt si­joit­taa muualle

12.20 THL: Suomessa 632 uutta koronavirustartuntaa

Uusista tartunnoista kaksitoista on kirjattu Pohjois-Pohjanmaan alueelle. Maakunnan uusista koronatartunnoista kahdeksan on todettu Oulussa. Kaupungissa on kaikkiaan todettu 1698 koronatapausta.

Länsi-Pohjan alueella on THL:n tilastojen mukaan uusia koronatartuntoja on todettu kaksi kappaletta. Molemmat uudet tartunnat kirjattiin Kemiin. Länsi-Pohjassa on kaikkiaan todettu nyt yhteensä 483 koronatartuntaa.

Lapissa uusia koronavirustartuntoja todettiin kolme kappaletta. Uusia tartuntoja kirjattiin Kemijärvelle, Pelloon ja Inariin. Lapissa koronatapauksia on koko epidemian aikana todettu nyt 482 kappaletta.

Valtakunnallisten tilastojen päivitys tapahtuu viipeellä, ja siksi mainittujen Lapin uusien tapausten joukossa voi olla sellaisia koronatartuntoja, joista sairaanhoitopiirit ovat tiedottaneet jo aiemmin.

Kainuun kohdalta THL ei raportoinut lauantaina uusia koronatapauksia. Maakunnassa on todettu viime keväästä lähtien 232 koronavirustartuntaa.

12.00 Posiollakin kunnanvirasto kiinni

Posion kunta tiedottaa, että kunnan alueella koronatilanne on rauhallinen.

Kunnanvirasto ja perusturvatoimisto ovat nyt kiinni ulkopuolisilta. Asiointia suositellaan ajanvarauksella tai puhelimitse.

Lapin sairaanhoitopiirin yleisohjeen mukaan kunnassa keskeytetään nyt kaikki yli 16-vuotiaiden ryhmätoiminta sisätiloissa. Maskeja suositellaan käytettävän kaikissa ikäryhmissä alkaen kuudesluokkalaisista peruskoululaisista. Myös koulujen ja varhaiskasvatuksen henkilökunta käyttää maskeja.

Posion uudet koronasuositukset pohjautuvat Lapin sairaanhoitopiirin kunnille laatimaan ohjeisiin. Ne ovat voimassa 14. maaliskuuta asti.

Aiemmin myös ainakin Pellossa ja Kolarissa on ilmoitettu kunnanviraston sulkemisesta asioinnilta.