Kannanotto: Por­mes­ta­ri ei innosta kaikkia Enon­te­kiöl­lä – vii­si­tois­ta val­tuu­tet­tua vaatii, ettei por­mes­ta­ria edes har­kit­tai­si

Historia: Pi­ka­luis­te­lun kul­tai­set vuodet osuivat 1960-lu­vul­le – Lapin Lukko oli ai­koi­naan Suomen joh­ta­via luis­te­lu­seu­ro­ja ja kas­vat­ti monta olym­pia­edus­ta­jaa

Ra­vin­to­lan mu­siik­ki-il­las­ta useita tar­tun­to­ja ja jat­ko­tar­tun­to­ja Py­hä­tun­tu­ril­la – alueel­la yh­teen­sä 13 ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa vii­mei­sen viikon aikana

Lapin sairaanhoitopiiri käskee kaikki Calle-talon musiikki-iltaan 9. helmikuuta osallistuneet koronatestiin, vaikka oireita ei olisi.

Pyhätunturilla sijaitsevan Calle-talon musiikki-illassa on voinut altistua koronalle 9. helmikuuta. Lapin sairaanhoitopiiri käskee kaikkia ravintolassa tuolloin asioineita hakeutumaan koronatestiin viiveettä.
Pyhätunturilla sijaitsevan Calle-talon musiikki-illassa on voinut altistua koronalle 9. helmikuuta. Lapin sairaanhoitopiiri käskee kaikkia ravintolassa tuolloin asioineita hakeutumaan koronatestiin viiveettä.
Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen

Pelkosenniemellä Pyhätunturilla on todettu 13 koronatartuntaa.

Tapauksista kuusi liittyy aiemmin uutisoituun ranskalaiseen paralumilautailujoukkueeseen, jonka tartuntalain mukainen karanteeni on  jo lopuillaan.

9. helmikuuta järjestetystä Calle-talon musiikki-illasta useita tartuntoja ja jatkotartuntoja

Uusista tapauksista kaksi on todettu paikallisten ravintoloiden työntekijöillä ja neljä ulkopaikkakuntalaisilla. Molemmat ravintolan työntekijät ovat työskennelleet ravintola Calle-talossa 9. helmikuuta järjestetyssä musiikki-illassa, jossa ovat olleet myös ulkopaikkakuntalaisista kaksi, joilla on todettu tartunta.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Markku Broaksen mukaan tartuntojen alkuperää ei ole vielä varmistettu, mutta ravintolan musiikki-ilta on tartunnan saaneita yhdistävä tekijä.

Pelkosenniemen kunnanjohtaja Päivi Vauhkonen ja johtava lääkäri Veli Varmo vahvistavat, että  musiikki-illassa on voinut altistua tartunnalle.

Lapin sairaanhoitopiiri kehottaa kaikkia ravintolassa tuolloin 9.2. asioineita hakeutumaan koronatestiin viipymättä.

Siivoojalla tartunta

Lisäksi yksi yksittäinen tartunta on todettu hotelli Pyhätunturin siivoojalla. Tartunnan alkuperä ei ole selvillä.

Broaksen mukaan Pyhätunturin alueella on yhteensä neljä tartuntaketjua, joista kahden alkuperää vielä selvitetään.

 Päivi Vauhkosen mukaan tilanne on ikävä.

– Yrittäjillä on huoli tilanteesta, mutta he myös noudattavat koronaohjeita huolellisesti. Kaikki keinot ovat käytössä, että matkailijoilla olisi turvallista asioida.

Hiihtolomille joulunajan suositukset

Markku Broas kertoo, että tulevaan hiihtolomakauteen valmistaudutaan samoilla ohjeistuksilla kuin jouluna.

Lapin sairaanhoitopiiri julkaisi joulukuun alussa ohjeistuksen kotimaan matkailijoille.

Tautitilanne Suomessa on Broaksen mukaan samantyyppinen kuin joululomien aikaan.

Ainoa ero on koronaviruksen brittimuunnos, joka leviää pääkaupunkiseudulla.

Broas muistuttaa käsihygienian tärkeydestä ja suosittelee kasvomaskien käyttöä.

Juttuun lisätty tieto Calle-talon altistumisista 17.2.2021 klo 13.40.

Juttua päivitetty kello 17.25. Kaikkia Calle-talossa asioineita kehotetaan menemään testiin välittömästi. Jutussa luki aiemmin, että "suositellaan".