Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä 11 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa, joista viisi Pel­los­sa – Alue on en­sim­mäis­tä kertaa kiih­ty­mis­vai­hees­sa ja tar­tun­nois­sa on menossa en­nä­tys­viik­ko

Perjantaina Lapin sairaanhoitopiirissä raportoitiin seitsemän uutta koronatartuntaa. Lauantai-iltapäivään mennessä niitä oli todettu yksitoista lisää.

Tällä viikolla Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu lauantai-iltapäivään mennessä 44 koronatartuntaa. Se on uusi viikkoennätys.
Tällä viikolla Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu lauantai-iltapäivään mennessä 44 koronatartuntaa. Se on uusi viikkoennätys.
Kuva: Jussi Leinonen

–Vilkasta on, luonnehtii päivystysvuorosta tavoitettu Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Perjantaina Lapin sairaanhoitopiirissä raportoitiin seitsemän uutta koronatartuntaa. Lauantai-iltapäivään mennessä niitä oli todettu yksitoista lisää.

Tapauksista viisi on Pellossa. Osa on Broaksen mukaan jo karanteenissa olleilta henkilöiltä, osa puolestaan muuten samaa tartuntaketjua.

Markku Broas selventää, että esimerkiksi altistuneen perheenjäsenet eivät ole automaattisesti karanteenissa, joten siten saman tartuntaketjun piiristä voi löytyä tartuntoja myös sellaisilta, jotka eivät ole karanteenissa.

Pelkosenniemen musiikki-illasta lisää tartuntoja

Muut Lapin perjantai-illan ja lauantaipäivän aikana todetut tartunnat ovat Pelkosenniemeltä, Rovaniemeltä ja Kemijärveltä.

Pelkosenniemen tartunnoista kaksi liittyy Broaksen mukaan jo aiemmin julkisuudessa olleeseen musiikki-iltaan. Iltaan osallistuneita kehotettiin menemään testiin, vaikka oireita ei olisikaan. Se on poikkeuksellista, sillä yleisesti koronatestit on tarkoitettu vain oireisille, vaikka olisikin altistunut virukselle ja määrätty karanteeniin.

Rovaniemen tartunnoista yksi on sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Kaksi muuta ovat keskenään samasta lähipiiristä, mutta tartunnan lähdettä ei toistaiseksi tiedetä.

Tällä viikolla todettu jo tartuntaennätys

Lapin sairaanhoitopiirin koronatilanne on nykymittarein mitattuna pahin koskaan. Tartuntoja on lauantai-iltapäivään mennessä todettu jo 44.

Edellinen ennätysviikko oli viime vuoden lopulla, jolloin Lapin sairaanhoitopiirissä oli niin sanottu jääkiekkotartuntojen ketju. Silloin viikkolukumäärä oli 42.

"Sairaalahoidon kannalta silloin oli pahempi tilanne. Pitää muistaa, että viime keväänä ei testattu samalla tavalla kuin nyt, vaan ihmisiä ohjeistettiin sairastamaan kotona."
Markku Broas
Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri

Broas kuitenkin muistuttaa, että vielä pahempi tilanne oli viime vuoden huhtikuussa.

– Sairaalahoidon kannalta silloin oli pahempi tilanne. Pitää muistaa, että viime keväänä ei testattu samalla tavalla kuin nyt, vaan ihmisiä ohjeistettiin sairastamaan kotona, Broas sanoo.

Lisäksi Lapin sairaanhoitopiiri julistettiin perjantaina koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen – ensimmäistä kertaa. Aiemmin vain Rovaniemi ja Sodankylä ovat olleet hetkellisesti kiihtymisvaiheessa.

Kiihtymisvaihearvio perustuu tartuntojen määrään ja jäljitettävyyteen, mutta Lapin osalta myös alkavalla hiihtolomakaudella oli päätöksessä osansa. Etelä-Suomessa iso osa koronatartunnoista on jo muuntovirusta.

– Ennakoivilla toimenpiteillä halutaan estää epidemian leviäminen etenkin nyt hiihto- ja talviloma-aikana, jolloin Lappiin saapuu matkailijoita alueilta, joissa koronan leviäminen on runsasta ja joissa esiintyy muuntovirusta, Lapin sairaanhoitopiirin tiedotteessa todettiin perjantaina.