Kysely: Enem­mis­tö suo­ma­lai­sis­ta ei halua Suomen tai­pu­van Turkin eh­toi­hin Na­to–­jä­se­nyy­del­le, kertoo HS

Naton huippukokous: Suomen, Ruotsin ja Turkin joh­ta­jat ta­paa­vat tiis­tai­na

Kolumni: Mitä ja kenen pitää pyytää an­teek­si

Ve­tu­rin­kul­jet­ta­jil­la laaja mie­len­il­maus – VR peruu lähes kaiken mat­kus­ta­ja­lii­ken­teen per­jan­tail­ta

Veturinkuljettajien mielestä VR rikkoo voimassa olevaa työehtosopimusta.

Helsinki

VR peruu lähes kaiken matkustajaliikenteen perjantaina, koska veturinkuljettajat aloittavat perjantaina koko vuorokauden kestävän mielenilmauksen useilla paikkakunnilla. Kuljettajat eivät saavu perjantaina työpaikalle.

VR:n mukaan mielenilmaus ei koske torstaina lähteviä yöjunia, osaa kiskobusseista tai Kouvolan ja Kotkan välisiä matkustajajunia. Mielenilmaisulla on vaikutusta myös VR:n tavaraliikenteeseen. Helsingin seudun liikenteen HSL:n lähijunaliikenne jää kokonaan ajamatta. HSL kertoi, ettei se järjestä korvaavaa liikennettä ja kehotti välttämään perjantaina joukkoliikennettä.

Alkuun mielenilmauksesta kertoivat VR:n Helsingin, Riihimäen ja Oulun veturinkuljettajat.

Myöhemmin mielenilmaukseen liittyivät raidealan ammattilaisten verkkosivuston Raidepuolueen mukaan myös Jyväskylän, Turun, Seinäjoen, Tampereen, Porin ja Lapin veturinkuljettajat.

Liikenteen on tarkoitus palata normaaliksi lauantaina.

Veturinkuljettajat: Kiistasta yritetty neuvotella

Helsingin ja Riihimäen veturinkuljettajien tiedotteen mukaan mielenilmaus on vastalause VR:n henkilöstöpolitiikalle. Veturinkuljettajien mielestä VR rikkoo voimassa olevaa työehtosopimusta ja on vierittänyt työtehtäviä vapaa-ajalla tehtäväksi sekä toteuttanut syrjivällä tavalla työtehtävien jakamisen.

Veturinkuljettajien mukaan VR on tulkinnut työehtosopimusta sekä työlainsäädäntöä siten, että veturinkuljettajien on huolehdittava vapaa-ajallaan työvälineistä ja työvaatteista. Helsingin ja Riihimäen veturinkuljettajien mukaan asiasta on yritetty neuvotella tuloksetta.

Edellinen mielenilmaus maaliskuussa, taustalla HSL:n kilpailutus

Helsingin ja Riihimäen veturinkuljettajat järjestivät edellisen kerran mielenilmauksen 17. maaliskuuta. Tuolloin veturinkuljettajia edustava Rautatiealan Unioni sanoi, että työtaistelutoimi oli vastalause VR:n tekemälle sopimusrikkomukselle sekä vakiintuneiden työehtojen yksipuoliselle muuttamiselle.

Maaliskuun mielenilmauksen taustalla oli edellisen kevään HSL:n lähijunaliikenteen kilpailutus, jonka VR halusi voittaa.

– Meille selvisi, että hintakomponenttia pitää saada alas pärjätäksemme kilpailussa. Prosessin pisteytyksessä oli merkitystä enemmän hinnalla kuin muilla tekijöillä. Teimme tarjouksen ja haimme noin 15 prosentin alenemaa nykysopimukseen. Uskoimme, että pärjäämme sillä, VR Groupin henkilöstöjohtaja Timo Koskinen kertoi STT:lle tuolloin.

Lopulta VR:n ohella vain yksi toinen yritys jätti kilpailevan tarjouksen, eikä Koskisen mukaan sitä ollut jätetty "tosissaan". Koskinen sanoi maaliskuussa STT:lle, että VR:n "tarjoukseen viedyissä elementeissä on erilaisia asioita, joista meillä on eriäviä näkemyksiä veturinkuljettajien kanssa".