pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät hy­väk­syi kiis­tel­lyn saa­me­lais­la­ki­esi­tyk­sen lähes yk­si­mie­li­ses­ti – vas­taa­vaa komp­ro­mis­si­ha­lua toi­voi­si löy­ty­vän edus­kun­nas­ta­kin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Pääkirjoitus

Veneitä näkyy yhä enemmän Pe­rä­me­rel­lä

-
Toimituksesta

Veneily on hieno harrastus. Näin sanovat ainakin kaikki veneenomistajat. Olen samaa mieltä, ja joukkoon on liittynyt parina viime kesänä lisää samalla tavalla ajattelevia veneilijöitä. Näin ainakin voi silmämääräisesti päätellä.

Tulin hiljakkoin isolta kirkolta lentokoneella (hiilijalanjälki kasvoi, harmin paikka) Kemiin Kokkolan kautta aivan tavallisena arki-iltana. Lentokoneen ikkunasta oli mielenkiintoista bongata Kemin lähialueen saaria. Näkyi sieltä muutakin kuin saaria. Kemin edustalla oli useita pienempiä ja isompia veneitä miehistöineen nauttimassa loppukesän veneilysäästä.

Suomi on edelleen yksi maailman venetiheimmistä maita. Viime kesänä uusia vesikulkuneuvoja rekisteröitiin jo heinäkuun loppuun mennessä neljännes enemmän kuin edellisenä vuonna. Osa-ansio veneilyn suosioon johtuu koronassa. Kun ulkomaanreissut vähenivät, niin kotimaan matkailu nosti päätään. Veneilykin on osa matkailua.

Syksy on ahventen, kuhien ja haukien pyytäjille otollista aikaa. Ahvenenfileen hinta alkaa laskea saantimiesten hakeutuessa parhaille pyyntipaikoille. Kemin edustalla sijaitsevan saaren aallonmurtajan nokalla on ollut jopa ruuhkaa. Sana on kiertänyt pyyntimiesten joukossa, että ahventa nousee sekä jigillä, pilkillä, vetämällä ja miksei myös mato-ongella. Erän kalamies totesikin, että paikalle pitää varata ilmeisesti jonotuslippu samalla tavalla kuin aikoinaan Kari-Marketin lihatiskille.

Kemiläiset ja tänne tulleet turistit ovat päässeet tutustumaan Leilan ja Jähdin kyydissä alueen saaristoon. Jähti kävi yleisöristeilyllä Hailuodossa saakka. Turisteja saattaisi kiinnostaa myös kalastusmatkailu. Ahvenanmaa on kunnostautunut kalaihmisten houkuttelemisesta aluevesilleen jänkäkoiran pyyntiin. Kyllä Kemiinkin mahtuisi useampi matkailuyrittäjä, jotka ottaisivat kalamiehiä ja -naisia kyytiin. Mainosvalttina voisi olla saalisvarmuus. Perämereltä ei tarvitse koskaan tulla tyhjin käsin kotiin. Aina sieltä jotakin pannulle sopivaa eväkästä löytyy.

Onnistuneen veneily- kalastusretken kruunaa itse omasta saaliista tehty kala-ateria jossain lähisaaren laavulla. Grillatun ahvenen kanssa sopii juomaksi valkoviini. Joskus sitä maistelee myös veneen kapteenikin, sillä pari lasillista jää alle sallitun yhden promillen rajan.

Onhan se hieman nurinkurista, että moottoriveneellä saa ajaa esimerkiksi 0,9 promillen laitamyötäisessä, mutta samassa tilassa ei ole mitään asiaa auton rattiin. Kokematon veneilijä, nopea vene ja alkoholi eivät sovi yhteen. Kyselyn mukaan puolet suomalaisista olisivat valmiita laskemaan veneilyn promillerajaa. Jos merellä tai järvellä tapahtuu veneen kanssa onnettomuus, niin silloin on aina tosi kyseessä.

Kyllä Kemiinkin mahtuisi useampi matkailuyrittäjä, jotka ottaisivat kalamiehiä ja -naisia kyytiin. Mainosvalttina voisi olla saalisvarmuus.