Ulkomaat: Boris Johnson eroaa kon­ser­va­tii­vi­puo­lueen joh­dos­ta, jatkaa pää­mi­nis­te­ri­nä syksyyn

Kulttuuri: Ro­va­nie­mi vah­vas­ti esillä Antti Tuiskun sta­dion­kei­koil­la syk­syl­lä

Kolumni: En muista, että olisin koskaan tun­te­nut tar­vet­ta suu­ko­tel­la tun­te­mat­to­man ihmisen kättä kadulla – en ku­vit­te­le, että miehet ovat ole­mas­sa vain minua varten

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Venäjän laki kieltää Venäjän so­ta­ta­vat

Nürnbergin sotarikosoikeudenkäynnissä 1946 joukko Natsi-Saksan johtajia tuomittiin kuolemaan sotarikoksista ja hyökkäyssodan aloittamisesta. Hyökkäyssodan käsitettä määriteltäessä keskeisessä asemassa oli neuvostoliittolainen juristi, juutalaissyntyinen Aron Moishe Trainin (1883-1957). Hän tulkitsi hyökkäyssodan rikokseksi rauhaa vastaan ja totesi, että valtion johtajien tulee kantaa henkilökohtainen vastuu hyökkäyssodan suunnittelusta ja käymisestä.

Nürnbergin ja Traininin perintö elää yhä Venäjän federaation rikoslaissa. Se kriminalisoi siviiliväestön julman kohtelun, väestön pakkosiirrot ja kansallisen omaisuuden ryöstöt miehitetyillä alueille. Venäjän rikoslakia tiukasti tulkiten kiellettyjä ovat kaikki Ukrainan sodassa ilmitulleet ryöstöt ja raakuudet: niin kanavarkaudet ja vessanpyttyjen varastamiset kuin siviilien raiskaukset ja teloitukset. Putin sylkäisee Traininin elämäntyön suustaan kuin kärpäsen kiittämällä Butshan joukkoraiskaajia ”joukkosankaruudesta”.