Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Pääkirjoitus
Tilaajille

Venäjän hyök­käys Uk­rai­naan lopetti itä­puu­kau­pan ja jätti ison aukon teol­li­suu­den raa­ka-ai­ne­han­kin­taan – met­sän­omis­ta­jat ovat nyt paljon var­ti­joi­na

Pääkirjoitus // 31.5.2022

Suomen metsäteollisuus toi Venäjältä viime vuonna yhdeksän miljoonaa kuutiota puuta, reilun kymmenesosan kaikesta tehtaillaan tarvitsemastaan raaka-aineesta. Nyt tuonti on loppu – näillä näkymin hamaan tulevaisuuteen asti – mikä tarkoittaa, että puuttuva osa puusta on hankittava muualta, lähinnä kotimaasta.

Ainakaan puun riittävyydestä tämän ei pitäisi jäädä kiinni. Luonnonvarakeskuksen (Luke) laskelmien mukaan Suomen metsien vuotuinen kasvu on noin 103 miljoonaa kuutiota, josta käytettiin viime vuonna reilut 75 miljoonaa kuutiota – ja kyse oli ennätysvuodesta. Hakkuut ovat jääneet viime vuosina enimmäkseen alle 70 miljoonaan kuutioon, eivätkä ne ole ylittäneet vuotuista kasvua kertaakaan 1970-luvun jälkeen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.