Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Venäjä vihjaa Ma­riu­po­lin lo­pul­li­sen val­taa­mi­sen olevan lähellä – vii­meis­ten puo­lus­ta­jien väi­te­tään lin­noit­tau­tu­neen me­tal­li­teh­taa­seen, upon­neen ris­tei­li­jän mie­his­tön koh­ta­los­ta yhä epä­sel­vyyt­tä

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Mariupolin viimeisten ukrainalaisten joukkojen eliminointi merkitsisi loppua Ukrainan neuvotteluille Venäjän kanssa.

Moskova/Helsinki
Satelliittikuva näytti laajan tuhon Mariupolin itäisissä osissa joitakin päiviä sitten. Taistelut jatkuvat yhä kaupungin liepeillä sijaitsevalla valtavalla terästehdasalueella.
Satelliittikuva näytti laajan tuhon Mariupolin itäisissä osissa joitakin päiviä sitten. Taistelut jatkuvat yhä kaupungin liepeillä sijaitsevalla valtavalla terästehdasalueella.
Kuva: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Venäjä on vihjannut Ukrainan eteläosassa sijaitsevan Mariupolin satamakaupungin lopullisen valtaamisen olevan lähellä.

Venäläisuutistoimisto Tassin mukaan Venäjän puolustusministeriön edustaja väitti eilen, että Mariupolin kaupunkialueet olisi tyhjennetty lähestulkoon täysin Ukrainan puolesta taistelevista joukoista.

Tassin mukaan venäläinen kenraalimajuri kertoo, että ukrainalaisia taistelijoita olisi enää Azovstalin metallitehtaalla, joka puolestaan olisi Venäjän saartama. Tehtaalta hakee suojaa hänen mukaansa korkeintaan 2 500 ihmistä.

Venäjän väitteistä on kertonut englanniksi ainakin uutistoimisto AFP ja yhdysvaltalaislehti New York Times.

Taistelut strategisesti tärkeästä Mariupolista ovat jatkuneet käytännössä helmikuun lopulla Venäjän käynnistämän hyökkäyssodan alusta alkaen. Venäjä yrittää vallata kaupungin luodakseen reitin oman alueensa ja Krimin välille.

Ukrainan joukot ovat ankarasta hyökkäyksestä huolimatta puolustaneet asemiaan kaupungin laajoilla tehdasalueilla. Kaupungin siviiliasukkaiden tilanne saarretussa kaupungissa on erittäin vaikea, ja ihmiset näkevät nälkää.

Zelenskyi kuvailee tilannetta Mariupolissa epäinhimilliseksi

New Yorkin Timesin mukaan paikallisviranomaiset ovat kertoneet tuhansien siviilien kuolleen kahdeksan viikkoa kestäneiden pommitusten aikana.

YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n johtaja puolestaan on varoittanut, että satamakaupunkiin jumiin jääneet siviilit ovat vaarassa kuolla nälkään.

Venäläisjoukkoja on syytetty sotarikoksista myös Mariupolissa. Venäjän on kerrottu hyökkäyssotansa aikana muun muassa iskeneen kaupungissa useisiin siviilikohteisiin ja muun muassa sairaaloihin.

Kaupungin viranomaiset ovat kertoneet valtaosan kaupungista tulleen tuhotuksi, ja Itä-Ukrainan Donetskin alueen kuvernööri sanoi perjantaina venäläisjoukkojen "pyyhkineen Mariupolin maan päältä".

– Tilanne Mariupolissa on edelleen niin vakava kuin mahdollista, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan sanoi tuoreeltaan julkaistussa lausunnossaan ja kuvaili tilanteen olevan yksinkertaisesti epäinhimillinen.

– Venäjä yrittää tahallaan tuhota kaikki, jotka ovat Mariupolissa, hän lisäsi.

Presidentti ei sen sijaan ottanut puheessaan kantaa Venäjän väitteisiin siitä, että venäläisjoukot olisivat liki tyhjentäneet Mariupolin ukrainalaisjoukoista.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Zelenskyi kertoi kuitenkin aiemmin lauantaina, että ukrainalaisjoukoilla on hallussaan vain pieni osa Mariupolia. Hän kertoi hallintonsa olevan päivittäisessä yhteydessä Mariupolin puolustajiin.

Itävallan liittokansleri: Putin uskoo olevansa voittamassa sodan

Aiemmin lauantaina Zelenskyi sanoi myös, että Mariupolin viimeisten ukrainalaisten joukkojen eliminointi merkitsisi loppua Ukrainan neuvotteluille Venäjän kanssa.

– Silloin joudumme umpikujaan, koska me emme neuvottele alueestamme tai ihmisistämme, presidentti sanoi Ukrainska Pravda-verkkolehdelle.

Ukraina ja Venäjä ovat pitäneet yhteyttä sodan alusta lähtien, mutta matalalla tasolla käytyjen keskustelujen tulokset ovat jääneet vähäisiksi. Venäjän presidentti Vladimir Putinin kerrotaan jo sanoneen, että hän uskoo neuvottelujen päätyneen umpikujaan.

Putinin maanantaina Moskovassa tavannut Itävallan liittokansleri Karl Nehammer mielestä venäläispresidentti uskoo sodan olevan tarpeellinen maansa tulevaisuuden kannalta.

– Uskon hänen olevan omassa sotalogiikassaan, Nehammer sanoi uutiskanava NBC:n haastattelussa, josta julkaistiin osia lauantaina.

– Luulen, että hän uskoo olevansa voittamassa sodan, Nehammer lisäsi.

Nehammer kertoi maanantaina, että tapaaminen Putinin kanssa oli "suora, avoin ja vaikea". Tuolloin hän vielä sanoi Putinilla olevan "selvästi yhä luottamusta" Turkissa järjestettäviin neuvotteluihin Venäjän ja Ukrainan välillä.

Venäjän laivaston uponneella Moskva-ohjusristeilijällä oli noin 500 hengen miehistö, jonka kohtalosta ei ole saatu selvyyttä edelleenkään. Ukraina ja Yhdysvallat kertovat risteilijän saaneen kohtalokkaat osumat kahdesta Ukrainan meritorjuntaohjuksesta.
Venäjän laivaston uponneella Moskva-ohjusristeilijällä oli noin 500 hengen miehistö, jonka kohtalosta ei ole saatu selvyyttä edelleenkään. Ukraina ja Yhdysvallat kertovat risteilijän saaneen kohtalokkaat osumat kahdesta Ukrainan meritorjuntaohjuksesta.
Kuva: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/HANDOUT

Venäjä julkaisi videon, jolla väitetään esiintyvän uponneen Moskvan miehistöä

Liittokansleri tapasi Putinin ennen Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaivan Moskvan uppoamista, jonka on nähty olevan vähintäänkin merkittävä symbolinen tappio Venäjälle.

Moskvalla on ollut noin 500 vahvuinen miehistö, mutta heidän kohtalostaan ei ole juuri saatu tietoja.

Lauantaina Venäjän puolustusministeriö julkaisi 30-sekuntisen videon, jolla väitettiin esiintyvän torstaina uponneelta alukselta pelastettuja miehistön jäseniä. Moskvan miehistön väitetyt jäsenet tapasivat videolla Venäjän laivaston komentajan.

Asiasta ovat kertoneet AFP:n lisäksi muun muassa yhdysvaltalaiskanava CNN ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Venäjä on väittänyt uppoamisen olleen seurausta tulipalosta. Ukraina on sen sijaan kertonut osuneensa alukseen kahdella Neptune-meritorjuntaohjuksella.  Yhdysvaltain puolustusministeriö on niin ikään sanonut ukrainalaisten ohjusten osuneen alukseen.

AFP:n mukaan Venäjä on väittänyt aiemmin kaikkien miehistön jäsenten pelastuneen. BBC:n mukaan tätä ennen ei ole esitetty mitään todisteita siitä, että Moskvan miehistöä olisi kuitenkaan selvinnyt hengissä.

Ukrainan sisäministeriö on sen sijaan väittänyt, että sen tietojen mukaan Moskva-aluksen päällikkö Anton Kuprin kuoli iskussa.

Laivaston komentajan kerrotaan tuoreeltaan sanoneen, että miehistö "jatkaisi palvelustaan".