pääkirjoitus: Pe­rus­suo­ma­lais­ten ta­voit­te­le­ma maa­han­muu­ton tu­lo­ra­jan ki­ris­tys on ku­tis­tu­mas­sa kos­meet­ti­sek­si muu­tok­sek­si

kolumni: Vie­rai­den vaa­ti­mat­to­muus voi olla enemmän vai­vaan­nut­ta­vaa kuin toi­vot­ta­vaa

Kittilä-käräjät: Kit­ti­lä-ju­pa­kan kä­sit­te­ly jatkuu kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Venäjä väitti Ma­riu­po­lin kau­pun­gin ku­kis­tu­neen Azovs­ta­lin teh­das­komp­lek­sin aluetta lukuun ot­ta­mat­ta, kau­pun­gin ku­kis­tu­mi­ses­ta ei ole täysin varmoja to­dis­tei­ta

Ukrainan varapääministeri vetoaa humanitaarisen käytävän avaamiseksi Azovstalista siviilien ja haavoittuneiden evakuoimiseksi.

Venäjä julkaisi keskiviikkona tämän kuvan, jossa Azovstalin terästehtaalta nousee savupilvi. Ukrainalaisviranomaisten mukaan yli 1000 siviiliä oli tehtaalla suojassa pommituksilta.
Venäjä julkaisi keskiviikkona tämän kuvan, jossa Azovstalin terästehtaalta nousee savupilvi. Ukrainalaisviranomaisten mukaan yli 1000 siviiliä oli tehtaalla suojassa pommituksilta.
Kuva: RUSSIAN DEFENSE MINISTRY PRESS S

Venäjä väitti torstaina vallanneensa Mariupolin satamakaupungin Asovanmeren rannalla lukuun ottamatta Azovstalin tehdaskompleksin aluetta.

Presidentti Vladimir Putin ylisti Mariupolin onnistunutta "vapauttamista", mutta perui aiemman käskynsä rynnäköstä tehdasalueelle ja käski sen sijaan piirittämään alueen.

– Piirittäkää tehdasalue niin, ettei kärpänenkään pääse pakenemaan, Putin sanoi tapaamisessa puolustusministeri Sergei Shoigun kanssa. Presidentin mukaan alueen valtaaminen olisi "epäkäytännöllistä".

Ukrainan presidentin neuvonantaja Oleksi Arestovytsh sanoi Putinin päätöksen osoittavan, että venäläiset "eivät kykene ottamaan Azovstalia haltuunsa".

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puolestaan sanoi olevan kyseenalaista, kontrolloiko Venäjä Mariupolia.

– Ei ole vielä todisteita siitä, että Mariupol olisi täysin kukistunut, Biden sanoi.

Biden lupasi Ukrainalle raskasta tykistöä ja lennokkeja

Biden ilmoitti torstaina myös, että Yhdysvallat antaa Ukrainalle lisää sotilasapua. Apupaketin arvo on 800 miljoonaa dollaria eli yli 735 miljoonaa euroa.

Uuteen apupakettiin kuuluu muun muassa raskasta tykistöä, lennokkeja ja ampumatarvikkeita. Sotilasapu on Bidenin mukaan räätälöity auttamaan Ukrainan armeijaa valmistautumaan Venäjän kasvavaa hyökkäystä vastaan Ukrainan itäosassa.

Biden lisäsi, että Venäjän hyökkäys idässä tulee olemaan erilaista taistelua kuin oli pohjoisessa Kiovan ympärillä, missä Ukrainan joukot onnistuneesti päihittivät Venäjän hyökkäyksen.

Espanjan ja Tanskan pääministerit keskustelivat Zelenskyin kanssa

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen keskustelivat torstaina Kiovassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Sanchez lupasi Espanjan lähettävän Ukrainaan 200 tonnia sotatarvikkeita. Lähetys sisältää hänen mukaansa muun muassa raskaita kuljetusajoneuvoja ja ampumatarvikkeita.

Myös Frederiksen sanoi, että Tanska lähettää lisää Ukrainan eniten tarvitsemia aseita. Jo aiemmin Tanska on lähettänyt Ukrainaan 2 700 kertasinkoa.

Azovstalissa loukussa siviilejä ja sotilaita

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk vetosi Telegramissa humanitaarisen käytävän avaamiseksi Azovstalista siviilien ja haavoittuneiden evakuoimiseksi.

Vereshtshukin mukaan Azovstalissa on noin 1 000 siviiliä ja 500 haavoittunutta sotilasta. Hän kehotti kansainvälistä yhteisöä ja sen johtajia keskittymään Azovstalin auttamiseen. Hänen mukaansa nyt on keskeinen hetki humanitaarisen avun kannalta.

Torstaina  Zaporizhzhjaan saapui kolme bussia, joiden matkustajina oli Mariupolista evakuoituja ihmisiä, kertoi uutistoimisto AFP:n kuvaaja.

Busseja oli vastassa Vereshtshuk, jonka mukaan evakuoitujen määrä oli toivottua paljon pienempi, koska humanitaariset käytävät eivät olleet toimineet kunnolla. Vain 79 ihmistä pääsi pois kaupungista.

– Siellä ei ollut vihreitä käytäviä, hän sanoi.

Mariupolin pormestarin Vadym Boitshenkon mukaan tapaamispaikoille tulleita siviilejä tulitettiin. Hän myös syytti Venäjän armeijaa siitä, että se pidätti siviilejä, joilla oli kytkös Ukrainan viranomaisiin.

Euroopan pahin pakolaiskriisi toisen maailmansodan jälkeen

YK:n mukaan ainakin yli 2 300 siviiliä on kuollut sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta.

Ukrainan varapääministerin Olga Stefanishynan mukaan ruumishuoneissa Kiovan ympärillä on yli tuhannen siviilin ruumiit, jotka on kerätty niihin Venäjän joukkojen vetäydyttyä alueelta.

Ukrainassa yli 7,7 miljoonan ihmisen arvioidaan joutuneen maan sisäiseksi pakolaiseksi ja lisäksi yli viisi miljoonaa ukrainalaista on paennut muihin maihin, kertoo YK. Ukrainan tilanne on Euroopan pahin pakolaiskriisi toisen maailmansodan jälkeen.

Toisaalta Ukrainaan on viime viikkoina myös palattu. Ukrainan rajavartioston tiedottajan mukaan palanneita on yli miljoona.