Juuri nyt: Hal­li­tus esittää "ro­ko­te­pak­koa" so­te-työn­te­ki­jöil­le – jat­kos­sa alan töissä olisi oltava jokin suoja koronaa vastaan

Lukijalta: Län­si-Poh­jas­sa läh­det­tiin sutta pakoon, mutta vas­tas­sa olikin karhu

Matkailu: Isos­ta-Bri­tan­nias­ta Yl­läk­sel­le tul­leil­ta tu­ris­teil­ta löytyi viisi ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa – to­den­nä­köi­ses­ti ky­sees­sä ei ole omik­ron-muun­nos

Pääkirjoitus
Tilaajille

Veit­si­luo­don tehtaan sul­ke­mi­nen tekee tilaa Ke­mi­jär­ven teh­taal­le, mutta kaa­tuu­ko hanke si­sä­pii­ri­rii­toi­hin?

Camcen Yuhang Wang ja BB:n Heikki Nivala sopivat tehtaan rakentamisesta 2016.
Camcen Yuhang Wang ja BB:n Heikki Nivala sopivat tehtaan rakentamisesta 2016.
Kuva: Jussi Leinonen

Neljä vuotta sitten kaiken piti olla selvää – Kemijärven biojalostamo oli tekemistä vaille valmis. Tehtaan oli määrä aloittaa sellun ja sen oheistuotteiden valmistaminen 2020.

Kiinan presidentti Xi Jinping vieraili Suomessa huhtikuussa 2017. Samoihin aikoihin pörssiyhtiö China Camce Engineeringin ja kemijärveläisen Boreal Biorefin (BB) edustajat allekirjoittivat kolme sopimusta, joiden uskottiin varmistavan tehtaan rakentamisen. Osapuolet olivat tehneet sopimuksia aiemminkin, mutta ne olivat aiesopimuksia, jollaiset eivät ole juridisesti sitovia. Nyt kyse oli sitovista sopimuksista.