Festivaali: Si­me­rock jul­kai­si nipun ar­tis­ti­kiin­ni­tyk­siä – ­Behm, Kuumaa ja Rosa Coste mukana ensi kesän fes­ti­vaa­leil­la

Tuulivoima: Itä-Lap­piin voi nousta maan suurin tuu­li­puis­to, jos tut­ka­on­gel­miin löytyy rat­kai­su

Kolumni: Vai­kein­ta on vas­taan­ot­taa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ve­gaa­ni­mie­len­osoi­tus­jut­tu oli asen­teel­li­nen

Olemme pettyneitä Lapin Kansan journalistiseen tasoon. Lehti nosti esiin vegaanimielenosoituksen (LK 6.3., "Vegaanien mielenosoitus Ranualle toteutui viikonloppuna – aktivistien vaatimus oli kuitenkin suunnattu väärään osoitteeseen: “Kyllä maailmaan mielipiteitä mahtuu”.

Jutussa äänen sai yksipuolisesti Ranua Resortin markkinointipäällikkö. Juttu antaa ymmärtää, että Viral Vegans ei tiennyt mille taholle osoittaa vaatimuksensa Ranua Resortin ravintolan siirtymisestä täysin kasvipohjaiseksi.

Viral Vegans oli ennen mielenosoitusta yhteydessä kunnanjohtajaan ja saanut ohjeistukset tarvittavista toimista häneltä. Kunnanhallitus ja kunnan omistama Ranuan Resort voisivat päättää ravintolan tarjonnasta arvopohjaisesti ja näin ohjata ravintolaa vastuullisen ruokalistan suunnitteluun. Asiasta olisi toki hyvä keskustella kunnanvaltuustossa arvokysymyksenä. Toimittaja olisi voinut tämän helposti tarkistaa. Juttua varten ei vaivauduttu kuulemaan mielenosoittajia, järjestäjä Viral Vegansia, Ranuan kunnanhallitusta tai -johtajaa.

Jutun mukaan Ranua Resortin ravintoloissa on useita kasvisvaihtoehtoja tarjolla ja pyynnöstä saa vegaanista ruokaa. Ravintolan sivuilta löytyy vain yksi kasvisvaihtoehto. Miksei vegaaniannos ole listalla? Ihmisten silmille osoitettu tarjonta on siis pääasiassa eläinperäistä. Eettinen valinta on helpompi, jos siitä tehtäisiin edes näkyvä ja houkutteleva.

Lihansyönti ja eläintuotanto eivät ole vain mielipideasioita, ne tutkitusti kiihdyttävät lajikatoa. Miksi Ranua Resort ei näe ristiriitaista viestiä siinä, että vastuullisuuden kerrotaan olevan tärkeä osa eläinpuiston toimintaa ja samaan aikaan he tarjoavat eläinperäisiä tuotteita ravintoloissaan? Ranuan eläinpuistossa vierailee vuosittain noin 100 000 ihmistä. Ei ole yhdentekevää, millaista ruokaa heille tarjotaan. Näin vakavia asioita ei pitäisi ohittaa olankohautuksella – jätteiden lajittelu ja siihen kannustaminen eivät riitä.

Toivomme, että kunta ja Ranua Resort ottaisivat lajikadon vakavasti – seisoisivat sanojensa ja arvojensa takana ja ryhtyisivät ravintoloissaan tarjoamaan vain täysin kasvipohjaisia ruokia. Kaikki muut vaihtoehdot kiihdyttävät lajikatoa ja eläinten ahdinkoa. Ranua voisi ylpeästi olla osana vääjäämätöntä muutosta kohti kestävämpää elämää ja toimia arvojensa mukaan, joita ovat muun muassa rohkeus ja kestävyys. Vastuulliset kunnat tekevät päätöksen kasvipohjaisen ruuan tarjoamisesta kaikissa tilaisuuksissaan.

Kirjoittajat ovat Viral Vegansin aktiiveja.