pääkirjoitus: Suomen, Ruotsin ja Norjan kuu­lu­mi­nen puo­lus­tus­liit­toon vah­vis­taa myös poh­joi­sen tur­val­li­suut­ta – toimiva suhde Ve­nä­jään on yhä mah­dol­li­nen

Tilaajille

Vasa kysyi ro­va­nie­me­läi­sen lukion opis­ke­li­joil­ta, kuinka paljon ja min­kä­lais­ta sek­suaa­lis­ta häi­rin­tää he ovat koh­dan­neet – liian monelle se on tuttua, etenkin somessa

Seksuaalinen häirintä voi ilmetä nuorissa ahdistuneisuutena, uniongelmina ja itsetuhoisuutena. Vasan nuorille teettämän kyselyn vastaajista liki 80 prosenttia on kokenut häirintää.

Seksuaalinen häirintä
Kuva: Erica Niemelä

Huutelua, viheltelyä, kommentointia kadulla tai julkisella paikalla 58,7 prosenttia. Ei-haluttua koskettelua 39,7 prosenttia. Seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvää ehdottelua tai kommentointia 15,7 prosenttia. Sopimatonta ehdottelua tai kommentointia 49,6 prosenttia. Vastaanottanut ei-haluttuja alastonkuvia tai kuvia sukuelimistä sosiaalisessa mediassa 63,6 prosenttia. Tällaista seksuaalista häirintää nuoret ovat kohdanneet.

Vasa teetti loka-marraskuun vaihteessa rovaniemeläisen Ounasvaaran lukion opiskelijoille kyselyn nuorten kohtaamasta seksuaalisesta häirinnästä. Kysely levitettiin Wilma-palvelun kautta ja siihen vastasi 121 nuorta, jotka ovat 15–20-vuotiaita. Vastaajista 84,3 prosenttia oli naisia ja 15,7 prosenttia miehiä. Muunsukupuolisia vastaajia ei ollut. 76 prosenttia kertoo varmasti kokeneensa seksuaalista häirintää, 13,2 prosenttia ei ole varma ja vain 10,7 prosenttia sanoo ettei ole kohdannut häirintää.