Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 6. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: De­mo­met­sät kas­va­vat kai­vat­tua tietoa – Ro­va­nie­mel­le pe­rus­tet­tu­ja alueita aiotaan tutkia seu­raa­vat sata vuotta

Itsenäisyyspäivä: Suomi juhlii tänään 105-vuo­tis­ta it­se­näi­syyt­tään – Lapin Kansa seuraa juhlia paikan päällä

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Pääkirjoitus
Tilaajille

Van­hus­hoi­van suuriin muu­tok­siin on val­mis­tau­dut­ta­va jo nyt

Yhä useampi ympärivuorokautiseen hoitoon päätyvä ikäihminen asuu tehostetun palveluasumisen yksikössä ja yhä harvempi vanhainkodissa tai terveyskeskuksen vuodeosastolla. Taustalla on rakenteellinen muutos, missä kunnat ovat pyrkineet purkamaan perinteistä laitoshoitoa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreiden tilastojen mukaan ympärivuorokautisessa hoidossa oli 2018 yhdeksän prosenttia yli 75-vuotiaista. 7,6 prosenttia ikäluokasta asuu tehostetun palveluasumisen yksikössä. 20 vuotta sitten vastaava prosentti oli 1,7. Kotiin tuotuja palveluja sai 2018 noin 11 prosenttia yli 75-vuotiaista. Hoitajien kotikäyntien määrä on kasvanut koko 2000-luvun ajan. Esimerkiksi vuosi sitten marraskuussa käyntejä oli keskimäärin 43 asiakasta kohden. Joka kolmannen asiakkaan luona hoitaja kävi yli 60 kertaa kuukaudessa.

Vanhushoivan muutos näkyy myös ikäihmisten hoivapalvelujen järjestämisessä, missä yksityisten yritysten ja järjestöjen rooli kasvaa koko ajan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.