Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 8. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: Kuo­hun­ta on takana, kuu­le­mi­set voivat alkaa – Uusi ko­mis­saa­ri: ha­luam­me kuulla myös saa­me­lais­ten voi­ma­va­rois­ta

Kolumni: Kun ju­nio­ri­val­men­ta­ja puuttui ra­sis­ti­seen ni­mit­te­lyyn, hän sai kolmen ottelun toi­min­ta­kiel­lon ja seura sakot

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Pääkirjoitus
Tilaajille

Van­hus­hoi­va ei parane pel­käl­lä lailla, vaan siihen tar­vi­taan myös lisää hoi­ta­jia

Vanhushoivan huono tila hallitsi julkista keskustelua pitkään aiemmin, mutta viime aikoina on ollut hiljaisempaa. Se ei tarkoita, että asiat olisivat kunnossa tai edes paremmalla tolalla.

Hiljaisuus johtuu hallituksen läpi ajamasta uudistuksesta, jonka myötä vanhusten hoivapaikkojen hoitajamitoitus ei ole pelkkä suositus, vaan määräys. Hoivapalvelujen järjestäjän on huolehdittava siitä, että hoitajia on vähintään viisi kymmentä hoidettavaa kohden. Ensi vuoden alussa luku on 5,5 ja 2022 alusta kuusi. Siirtymäajan loputtua huhtikuussa 2023 hoitajia – nimenomaan hoivatyön tekijöitä – on oltava seitsemän kymmentä asiakasta kohden.

Sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan hoitajamitoitus tuo kunnille 240 miljoonan euron vuotuiset lisäkulut.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.