Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Valtava määrä en­si-il­to­ja tulossa - ko­koon­tu­mis­ra­joi­tus­ten pois­tut­tua elo­ku­va­teat­te­reis­sa ollaan pa­laa­mas­sa nor­maa­liar­keen.

Åhmanit kokivat koronarajoitukset epäoikeudenmukaisiksi kulttuurialan toimijoille. Kinopirtissä päästiin kevään aikanaa ehkä 20 prosenttiin normaalikävijämäärästä
Åhmanit kokivat koronarajoitukset epäoikeudenmukaisiksi kulttuurialan toimijoille. Kinopirtissä päästiin kevään aikanaa ehkä 20 prosenttiin normaalikävijämäärästä
Kuva: Pentti Vuosaari

Kokoontumisrajoitukset poistuivat juhannusviikolla, ja nyt elokuvateatterit ovat törmänneet melko positiiviseen ongelmaan; ensi-iltoja tulee kerralla aivan valtava määrä. Viime kesän jälkeen elokuvatuotannot ovat jatkuneet turvajärjestelyillä lähes normaalilla tahdilla. Kemin Kinopirtin yrittäjä Juha Åhman kertoo, että vaikka tarjonnan määrä onkin positiivinen asia, niin ensi-iltojen ajoittuminen samaan aikaan on jo hieman ongelmallista.

–Kyllä tässä piti mietintämyssy laittaa päähän, että mitä esitetään. Kaikki ei varmasti tule mahtumaan ohjelmistoon, mutta suurin osa kuitenkin. Nytkin kun katsoin lähiviikkoja, niin neljää-viittä tulee per viikko uusia elokuvia.

Kemin Kinopirttiin rakennettiin kolmas sali vuosi sitten kesällä, mikä helpottaa tilannetta tarjonnan kasvaessa voimakkaasti.

–Sellaiset elokuvat, jotka eivät kerää katsojia, lähtevät nyt aika nopeasti ohjelmistosta pois. Jos jotain haluaa nähdä, niin ei kannata jäädä odottamaan Ohjelmisto tulee vaihtumaan aika tiuhaan tahtiin, sanoo Johanna Åhman.

Kaikki mahtuu ohjelmistoon

Tornion Bio Rex palasi normaaliin päiväjärjestykseen Fast & Furious 9 -elokuvan ensi-illan myötä keskiviikkona 30.6.

–Kyllä siellä oli porukkaa ihan kunnolla, sanotaan, että edellisestä päivästä meidän kävijät yli nelinkertaistui, kertoo Bio Rexin toimitusjohtaja Aku Jaakkola.

Jaakkolan mukaan Bio Rexillä saadaan ainakin alkuun kaikki ensi-iltaan tulevat elokuvat mahtumaan ohjelmistoon.

–Enemmän miettimistä tulee siinä vaiheessa, kun katsojamäärät alkavat nousemaan, ja joku elokuva alkaa vetämään tosi hyvin, ja sille pitää sitten seuraavillakin viikoilla löytää kunnolla aikaa Kesä on kuitenkin kiitollista aikaa, kun kävijät jakaantuvat monelle päivälle, niin meidän on silloin helpompi löytää näytösajat kaikille, Jaakkola kertoo.

Bio Rex on pitänyt kaikki elokuvateatterinsa auki koko talven kokoontumisrajoituksista huolimatta

–Meille on erittäin tärkeää pitää ihmiset töissä, eikä ollut mitään terveydellistä syytä pitää saleja kiinni, sanoo Jaakkola viitaten siihen, että elokuvateattereihin ei olla jäljitetty yhtään tartuntaketjua.

Yksityisnäytökset pelastivat

Toisin kuin monet suuremmat elokuvateatterit, myös Kemin Kinopirtti on pidetty auki lähes koko korona-ajan kokoontumisrajoitusten puitteissa.

Keväällä saliin sai ottaa vain kuusi asiakasta kerralla, jolloin samaa elokuvaa pyöritettiin useammassa salissa samaan aikaan. Asetelma aiheutti välillä kiusallisiakin tilanteita.

–Jos olimme juuri päästäneet saliin neljän hengen perheen, ja sitten tuli toinen neljän hengen perhe, niin emme voineet enää ottaa heitä sisään. Vaikea sitä oli lapsille selittää, kun sali oli melkein tyhjä, Åhman kertoo.

Yksityisnäytökset olivat korona-aikana todella suosittuja, ja Kinopirtillä kävikin esimerkiksi monia koululuokkia.

–Koululaiset olivat keränneet luokkaretkeä varten rahoja, mutta eivät päässeet luokkaretkelle, niin sieltä alkoi tulla meille toiveita. Me näytimme sitten yksittäisille koululuokille elokuvia, niin saivat jotain vastinetta keräämilleen rahoille, Åhman kertoo

Paineita on yhä

Kevään aikana Kinopirtissä päästiin Åhmanin arvion mukaan ehkä 20 prosenttiin normaalikävijämäärästä. Juha Åhman kävi itse muissa töissä, ja sen lisäksi paikkasi elokuvateatterilla puuttuvia tunteja.

–Laskimme, että ehkä kuitenkin tuli pienemmät tappiot sillä, että näytettiin elokuvia pienelle määrälle ihmisiä, kuin että olisimme vain maksaneet juoksevat kulut. Ja oli siinä se hyöty, ettei tarvinnut lomauttaa meidän työntekijää, Åhman pohtii.

Aku Jaakkola kertoo, etteivät paineet ole elokuvateattereiden kohdalta ohi, vaan nyt odotetaan päätöksiä tuista, jotka vaikuttavat olennaisesti siihen, miten elokuvateatterit tulevat lopulta selviämään koronan aiheuttamasta iskusta.

–Meidän kohdallamme ongelmana on ollut yrityskohtainen katto tuille, jonka takia emme ole saaneet tukea kaikille paikkakunnille, joilla toimimme.

Jaakkolan mukaan kaikenlaisia vaihtoehtoja on jouduttu pohtimaan, mutta Bio Rexin päätös on, että jokainen teatteri pysyy pystyssä viimeiseen asti.

–Me teemme kyllä kaikkemme ja menemme eteenpäin. Meillä on vakaa usko siihen, että ihmiset palaavat elokuviin, ja maailmalta nähdään jo, että näin myös käy, Jaakkola sanoo.

Juha Åhman haluaa olla jo positiivinen tulevaisuuden suhteen.

–Täytyy olla jo toiveikas noiden rokotusten suhteen, että ne alkaisivat tehoamaan ja alettaisiin päästä takaisin normaaliin. Elokuvatarjonta näyttää ainakin positiiviselta ja toivottavasti ihmiset myös rohkaistuvat lähtemään liikkeelle.