Poliisitehtävät: Nelikko yritti anastaa jou­lu­kuu­sen Ro­va­nie­men kes­kus­tas­ta, si­vul­li­sen huuto esti yri­tyk­sen

Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 4. päivän luukku tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Vaikka ää­nes­tys­pro­sent­ti jäi alue­vaa­leis­sa al­hai­sek­si, kan­san­val­ta to­teu­tui jälleen – uur­na­in­to ei elvy tai­ka­tem­puil­la

Pääkirjoitus // 25.1.2022

Yli puolet äänioikeutetuista jätti aluevaalit väliin. Tämä tarkoittaa, että vähemmistö päätti enemmistön puolesta siitä, ketkä käyttävät sote-valtaa hyvinvointialueella. Sujuiko kaikki demokratian pelisääntöjen mukaan? Toteutuiko kansanvalta?

Aluevaalin äänestysprosentti – 47,5 – on itsenäisen Suomen vaalihistorian heikoimpia. Vain eurovaaleissa on ylletty huonompaan. Lähin vertailukohta löytyy viime kesän kuntavaalista, missä tehtiin uusi huonousennätys, kun äänestysprosentti jäi 55,1:een.

Heikko uurna-aktiivisuus on herättänyt vaatimuksia "perusteellisista selvityksistä", jotta tiedettäisiin, miksi niin moni jätti käyttämättä äänioikeuttaan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.