Pääkirjoitus: Suomi joutuu nou­dat­ta­maan vii­su­mi­pää­tök­sis­sään yhdessä so­vit­tu­ja Schen­gen-sään­tö­jä – EU:n on otet­ta­va tiu­kem­pi linja ve­nä­läis­tu­ris­miin

kolumni: Päi­vä­kir­ja: Re­ser­vi­läis­toi­min­ta tuo so­pi­vas­ti jän­ni­tys­tä ta­sai­seen arkeen

Väärät us­ko­muk­set vai­kut­ta­vat Ve­nä­jäl­lä mat­kai­le­vien miesten kon­do­min käyt­töön

Venäjällä matkailevien miesten hiv-tartunnan riskiin vaikuttavista tekijöistä on tehty selvitys.

Venäjällä matkailevien miesten hiv-tartunnan riskiin vaikuttavista tekijöistä on tehty selvitys. Asialla olivat Lapin yliopisto ja Hivpoint.

Kyselytutkimukseen vastanneista noin 35 prosentilla oli ollut seksiä Venäjän matkan aikana. Kyselyyn vastasi yhteensä 441 miestä.

Kyselyn tulokset osoittivat, että väärät uskomukset ohjaavat usein matkailijoiden seksuaaliterveyteen liittyviä valintoja.

Venäjällä on maailman kolmanneksi vakavin hiv-epidemia ja merkittävä osa tartunnan saaneista on ilman toimivaa lääkitystä.

82 prosenttia kyselyyn vastanneista, Venäjällä seksiä harrastaneista matkailijoista piti hiv-tartunnan riskiä kohtuullisen pienenä.

Vastaajista noin puolet uskoi pystyvänsä arvioimaan kondomin käytön tarpeellisuuden kumppanin ulkonäön tai tämän kanssa käydyn keskustelun perusteella.

Puolet vastaajista ei ollut koskaan käynyt hiv-testissä.

Hiv voi olla vuosia oireeton

Noin puolet suomalaisten uusista hiv-tartunnoista tulee matkailun aikana suojaamattomassa seksissä. Näistä tartunnoista puolet todetaan yli 50-vuotiailla heteromiehillä ja niistä merkittävä osa on saatu Venäjän ja Thaimaan matkoilla.

Usein suomalaisten matkailijoiden hiv-tartunnat todetaan myöhään, jopa vuosia tartunnan saamisen jälkeen.

– Hiv voi olla vuosiakin oireeton, muistuttaa Hivpointin Riskittä reissussa -hankkeen koordinaattori Jenna Rantasuomela.

Säännöllinen testeissä käyminen kannattaa, sillä mitä aiemmin hiv-tartunta todetaan, sitä paremmin sitä pystytään hoitamaan.

Hivpointin Riskittä reissussa -hanke ja Suomen Punainen Risti toteuttavat syyskuussa kampanjan, jonka tarkoituksena on edistää Venäjällä matkailevien suomalaisten hiv-testeissä käyntiä.