Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Pääkirjoitus: Vii­mei­nen­kin hy­väk­syi, Na­to-kat­se nyt pi­kai­ses­ti Suomen rooliin puo­lus­tus­lii­tos­sa

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Vaa­li­pu­het­ta-pod­cast avaa vaalien ase­tel­mia Lapissa

Vaalikone avataan lukijoille tiistaina, paljon muitakin vaaliaiheisia juttuja julkaistaan verkossa ja printissä lähiviikkoina

Vaalipuhetta-podcastin ensimmäisessä jaksossa Taru Salon ja Ville Hyötylän (oik) kanssa piilevää äänikynnystä pohtii politiikan tutkija Tapio Nykänen.
Vaalipuhetta-podcastin ensimmäisessä jaksossa Taru Salon ja Ville Hyötylän (oik) kanssa piilevää äänikynnystä pohtii politiikan tutkija Tapio Nykänen.
Kuva: Pekka Aho

Lapin Kansa aloittaa uuden Vaalipuhetta-podcastin eduskuntavaalien alla.

Ensimmäinen jakso julkaistaan torstaina 23. helmikuuta. Sen jälkeen uusi jakso julkaistaan aina kerran viikossa torstaisin vaaleihin asti ja vielä vaalien jälkeen viimeinen jakso, jossa analysoidaan Lapin vaalitulosta.

Aiemmissa eduskuntavaaleissa Lapin Kansa on järjestänyt vaalipaneeleita, mutta tällä kertaa päädyttiin niiden sijaan podcast-sarjaan.

– Perinteisiä vaalitenttejä järjestetään jo aika paljon. Halusimme kokeilla vaihteeksi vähän erilaista tapaa virittää vaalikeskustelua. Politiikka on puhetta ja podcastit ovat hyvä tapa käydä poliittista keskustelua. Podcastit ovat suosittuja erityisesti nuorten ja varhaiskeski-ikäisten keskuudessa. Toivottavasti tavoitamme heidät paremmin podcastien avulla. Näin pyrimme aktivoimaan heitä käyttämään äänioikeuttaan, päätoimittaja Antti Kokkonen sanoo.

Podcastit ovat kaikille kuulijoille ilmaista sisältöä. Podcast on puhuttu ohjelma, jota voi kuunnella puhelimella tai selaimella Lapin Kansan verkkosivujen ja sovelluksen kautta.

Kaikki jaksot säilyvät verkossa kuunneltavissa koko vaalikampanjan ajan.

Podcast-sarjassa juontajina toimivat yhteiskuntatiimin tuottaja Taru Salo ja toimittaja Ville Hyötylä. Podcastissa vierailee myös muita Lapin Kansan toimittajia. Jaksoissa on äänessä myös politiikan asiantuntijoita, tutkijoita ja ehdokkaita.

Kullakin jaksolla on oma teemansa. Ensimmäisessä jaksossa pohditaan sitä, mikä on piilevä äänikynnys ja mitä merkitsee se, että Lappi on Suomen pienin vaalipiiri.

Muissa jaksoissa teemoja ovat muun muassa ehdokasasettelun vaikutus vaalitulokseen, vaalikoneiden logiikka ja merkitys sekä nuorten äänestyskäyttäytyminen. Nuoria kiinnostaa politiikka ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen, mutta miten heidät saataisiin myös vaaliuurnille – siitä yrittävät 23. maaliskuuta kuultavassa jaksossa ottaa selvää toimittajat Ville Hyötylä ja Mari Molkoselkä.

Päätoimittaja Antti Kokkonen vetää 16. maaliskuuta yhdessä Taru Salon kanssa erikoisjakson, jossa grillattavina on puolueiden kärkiehdokkaita.

Lapin Kansa seuraa vaalikamppailua myös monin muin tavoin ja jutuin. Jututamme muun muassa kuuden suurimman puolueen puheenjohtajat Lappi-aiheisilla teemoilla, kun he käyvät kampanjoimassa maakunnassa. Ensimmäisenä vuorossa oli perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra. 

Luonnollisesti tartumme ajankohtaisiin keskustelunaiheisiin ja seuraamme vaalikamppailun etenemistä monissa eri uutisjutuissa.

Myös Lapin Kansan mielipidepalsta Lappi puhuu on vaalien alla avoinna ehdokkaiden mielipiteille. Palstaa toimittava pääkirjoitustoimittaja Petteri Holma neuvoo ehdokkaita seuraavasti.

– Kirjoituksen maksimipituus on 2 000 merkkiä, mitä lyhyempi, sitä paremmin lukijat sen jaksavat lukea. Lukijan mielipiteet eivät ole vaalimainontaa vaan niissä pitää olla selkeä mielipide johonkin asiaan, Holma muistuttaa.

Vaalikirjoitukset julkaistaan omana aukeamanaan pari kertaa viikossa tai sen mukaan, kuinka paljon kirjoituksia tulee.

Toimittaja Risto Pyykkö ja graafikko Miila Kankaanranta toimittavat vaalien historiaa luotaavan juttusarjan Lapin kansanedustajista. Sarjassa on poimintoja historian varrelta: lappilainen edustaja on muun muassa tuupertunut puhujapönttöön, saanut kuolemantuomion ja noussut Suomen suhteelliseksi äänikuninkaaksi.

Eduskuntavaalit käydään sunnuntaina 2. huhtikuuta ja ennakkoäänestys on kotimaassa 22. – 28. maaliskuuta.

Vaali-iltana Lapin Kansa seuraa tuloslaskentaa verkossa ja kertoo vaalituloksen myös seuraavan päivän printtilehdessä.

Lapin Kansan vaalikoneeseen pääset tästä.

Lue myös: Lapin Kansan vaalikone avautuu tiistaina – Katso mitä mieltä ovat ehdokkaat ovat valtion velasta, nuuskan myynnistä ja metsän hakkuista