Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Vaa­li­jän­ni­tys tii­vis­tyy, sillä en­nak­koää­nes­tys alkaa tänään – en­nak­koon voi Suo­mes­sa ää­nes­tää yli 900 pai­kas­sa

Ennakkoon äänestämisen suosio oli edellisissä, vuoden 2019 vaaleissa korkea, sillä Tilastokeskuksen ilmoittama ennakkoäänestysprosentti oli noin 51.
Ennakkoon äänestämisen suosio oli edellisissä, vuoden 2019 vaaleissa korkea, sillä Tilastokeskuksen ilmoittama ennakkoäänestysprosentti oli noin 51.
Kuva: Vesa Joensuu

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona.

Ennakkoon voi äänestää viikon ajan eli ensi viikon tiistaihin 28.3. saakka. Ulkomailla äänestysaika on hieman lyhyempi, 25.3. asti.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa. Suomessa on kaikkiaan noin 950 ennakkoäänestyspaikkaa, yleensä kirjastoissa, kauppakeskuksissa tai kunnantaloilla. Ulkomailla ennakkoäänestyspaikkoja on 86 eri valtiossa yhteensä yli 200.

Kaikki äänestyspaikat löytyvät Digi- ja väestötietoviraston karttapalvelusta.

Henkilöllisyystodistus tarvitaan

Ennakkoon äänestävän tulee todistaa henkilöllisyytensä. Henkilöllisyystodistus  voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja.

Etukäteen saapunutta äänioikeusilmoitusta ei välttämättä tarvita mukaan.

Ennakkoäänestyspaikkojen aukioloajat vaihtelevat, joten ne kannattaa tarkistaa paikkakohtaisesti. Mikäli äänestäjällä on merkittäviä liikkumisvaikeuksia, hän voi äänestää ennakkoon kotonaan.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 2. päivä huhtikuuta. Tuolloin äänestyspaikkoja on runsaat 1 800.

Kaikkiaan äänioikeutettuja on noin 4,5 miljoonaa.

Ennakkoäänestys on suosittua

Edellisissä eduskuntavaaleissa neljä vuotta sitten Suomessa asuvien Suomen kansalaisten äänestysprosentti oli noin 72. Manner-Suomessa korkein äänestysprosentti oli Helsingin vaalipiirissä ja matalin Savo-Karjalan vaalipiirissä.

Manner-Suomen kunnista matalin äänestysprosentti oli Hyrynsalmella ja korkein Luodossa. Naiset äänestivät miehiä aktiivisemmin.

Ennakkoon äänestämisen suosio oli edellisissä, vuoden 2019 vaaleissa korkea, sillä Tilastokeskuksen ilmoittama ennakkoäänestysprosentti oli noin 51. Ennakkoäänestysprosentti saadaan laskemalla ennakkoon äänestäneiden osuus äänestäneistä.

Osuus on ollut kasvussa viimeisimmissä eduskuntavaaleissa, sillä vuonna 2015 ennakkoäänestysprosentti oli noin 46 ja sitä edeltävissä 45.

Yleisesti ottaen äänestysaktiivisuus kasvaa iän sekä koulutus- ja tulotasojen nousun myötä.

Katso Lapin Kansan vaalikoneesta, kuka on sinulle sopiva ehdokas.