Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Uu­tuus­kir­ja kertoo Lapin yleis­ur­hei­lus­ta sadan vuoden takaa – jul­kis­tus­ti­lai­suus kes­ki­viik­ko­na Kes­kus­ken­täl­lä

Raimo Laitilan uutuuskirja kertoo Lapin yleisurheilun historian vuosilta 1900–1945.
Raimo Laitilan uutuuskirja kertoo Lapin yleisurheilun historian vuosilta 1900–1945.

Tiistaina tuli kuluneeksi tasan sata vuotta Lapin toistaseksi ainoasta yleisurheilun kultamitalista, Ville Pörhölän olympiavoitosta Antverpenissa 1920.

Alatorniolla syntyneen Pörhölän urheilu-ura on keskeisesti esillä myös kemiläisen toimittajan Raimo Laitilan uutuuskirjassa. Lyhyen kesän urheilijat -teos esitellään Rovaniemen keskuskentällä keskiviikkona.

Tulosten ja menestysten ohella kirja esittelee Lapin yleisurheilun historian alkutaipaleen ajalta 1900–1945. Kiesittelee, miten yleisurheilu jalkautui pohjoiseenkin. Pian urheiltiin miltei joka pitäjässä, ja sotavuosiin mennessä sitä oli harrastettu jo peräti sadassa seurassa.

Ville Pörhölän ohella kirja esittelee kaikki muutkin Lapin varhaiset legendat – muun muassa Lapin Lukon edeltäjien, Rovaniemen Urheijoiden ja Lapin Poikien monilahjakkuudet: 10-ottelun Suomen mestarin Paavo Huhtalan sekä juoksijat Uuno Maatelan ja Heikki Kourin.

Sota-aika katkaisi monen uran. Tauno Kestin ja Matti Murron kohtalona oli kaatua sankarivainajina.

Kirjan tekee ainutlaatuiseksi se, että se kertoo koko Lapin yleisurheilun alkuvaiheiden historian molempien valtakunnallisten liittojen, SVUL:n ja TUL:n seurojen ja urheiljoiden piirissä. Niinpä esillä on myös Rovaniemen Reippaan menestys yleisurheilussa.

Kuvituksesta löytyy kuvaharvinaisuuksia Rovaniemen juhannuskisoista Toton kokoelmista samoin kuin Kemijärven ja Sallan varhaisimmista kisoista.

Kirjan on kustantanut Väyläkirjat-kustantamo.

Lyhyen kesän urheilijat – Raimo Laitilan uutuuskirjan julkistustilaisuus ke 19.8. klo 17 Keskuskentällä.