Uutta tietoa Py­hä­tun­tu­rin las­ket­te­luon­net­to­muu­des­ta: Asian­mu­kai­nen va­rus­tus ei pe­las­ta­nut – kaa­tu­mis­ta edelsi täpärä ohi­tus­ti­lan­ne

Pyhäntunturin rinteessä kuollut mies oli kokenut laskettelija ja tunsi rinnealueen hyvin, kertoo poliisi.

-
Kuva: Pekka Aho

Pelkosenniemen Pyhätunturilla tapahtuneesta, laskettelijan kuolemaan johtaneesta lasketteluonnettomuudesta saatiin uutta tietoa torstaina.

Tiistaina sattuneessa asketteluonnettomuudessa menehtynyt mieshenkilö oli kotoisin pääkaupunkiseudulta. Mies oli poliisin mukaan kokenut laskettelija, joka tunsi Pyhätunturin laskettelualueen erittäin hyvin.

Onnettomuuspaikka oli kahden vaikeusasteeltaan mustaksi merkityn rinteen yhtymäkohdassa rinnealueen alaosassa. Toinen rinteistä on normaalisti rinnekoneella ylläpidetty rinne ja toinen on luonnonlumirinne.

Lue myös:

Py­hä­tun­tu­rin rin­ne­po­mo kuo­le­maan joh­ta­neis­ta on­net­to­muuk­sis­ta: "Kolme kertaa sat­tu­nut, ja se on kolme kertaa liikaa"

Täpärä ohitustilanne ja nopea vauhti veivät ulos rinteestä ja aiheuttivat kaatumisen

Miehen menehtymiseen johtanut tapahtumaketju on nyt poliisin tiedossa. Mies oli laskenut alas hoidettua rinnettä ja hänen laskunopeutensa oli ollut samassa rinteessä alempana lasketelleita nopeampi.

Rinteessä syntyi ohitustilanne, jossa takaa tullut mies ajautui tuntemattomasta syystä liian lähelle edessään mennyttä laskettelijaa ja joutui sen vuoksi tekemään väistöliikkeen luonnonlumirinteen puolelle.

Luonnonlumirinteessä mies menetti laskunsa hallinnan ja kaatui pyörien osin ilmassa muutamia kymmeniä metrejä rinnettä alas. Paikalla samalla rinnealueella olleet henkilöt hälyttivät välittömästi apua ja menivät auttamaan miestä. Ensiavusta huolimatta mies menehtyi tapahtumapaikalle.

Mies käytti lasketellessaan asianmukaisia suojavarusteita, muun muassa kypärää ja selkäpanssaria.

Sää oli onnettomuuspäivänä pilvinen ja tunturin yläosasta sumuinen. Säällä ei katsota olleen vaikutusta rinnealueen alaosassa tapahtuneeseen onnettomuuteen.

Poliisi pitää tapahtumien kulkua selvitettynä. Kellään muulla rinteessä olleella laskettelijalla ei katsota olevan vastuuta onnettomuuden tapahtumissa.

Poliisi jatkaa tutkintaa kuolemansyyn tutkintana, josta ei tiedoteta.