Onnettomuus: Au­toi­li­ja törmäsi ala­ikäi­seen pyö­räi­li­jään Iva­los­sa ja pakeni pai­kal­ta

Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Uudessa pod­cast-sar­jas­sa kuul­laan poh­joi­sen kir­jai­li­joi­ta – Pel­ko­sen­nie­me­läi­nen Juhani Karila kir­joit­ti ylis­te­tyn ka­la­ju­tun

-
Kuuntele
Sivulliset-podcast, osa 1/6, vieraana kirjailija Juhani Karila
Tekijä: Anna Ruohonen

Sivulliset-kirjallisuuspodcastin ensimmäisen jakson vieras on Pelkosenniemen Kairalan kylästä kotoisin oleva kirjailija Juhani Karila. Karilan esikoisromaani Pienen hauen pyydystys (Siltala 2019) on ylistetty romaani, josta on tehty näytelmät Tampereen työväenteatteriin ja Oulun teatteriin.

Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikko ja kirjailija Suvi Ahola on nimennyt Pienen hauen pyydystyksen kirjaksi, jossa on ainekset uudeksi kotimaiseksi klassikoksi.

Mutta miten Karila lopulta päätyi kirjoittamaan kovasti kotikyläänsä muistuttavaan paikkaan sijoittuvan teoksen, vaikka oli aiemmin vannonut, ettei koskaan kirjoittaisi klassista ”miten minusta tuli minä” -kirjaa?

“Kyseessä on kalajuttu ja luontojuttu. Niistä on kirjoitettu maailman sivu. Ne on aina ollut äijiä, jotka kalastaa ja edustaa ihmiskuntaa kamppailussa luontoa vastaan. Tällä kertaa se onkin nainen, joka edustaa ihmiskuntaa.”
Juhani Karila
Kirjailija Juhani Karila Pienen hauen pyydystys -kirjansa maisemissa Kairalassa.
Kirjailija Juhani Karila Pienen hauen pyydystys -kirjansa maisemissa Kairalassa.
Kuva: Jussi Leinonen
Podcastin musiikki: Shelter/Harri Kuusijärvi.
Podcastin tekemisen on mahdollistanut Taiteen edistämiskeskus.

Lue lisää: Rovaniemeläisen Anna Ruohosen podcastissa keskustellaan pohjoisen kirjallisuudesta – Lapin Kansa tarjoaa jaksot maksutta kaikkien kuunneltaviksi