
Kriisiytynyttä energiayhtiö Uniperia koskeva sopu kirvoitti kritiikkiä oppositiopoliitikoilta perjantaina.
Varsinkin perussuomalaiset pitivät perjantaisissa kannanotoissaan sopua epäedullisena Suomelle ja energiayhtiö Fortumille, josta valtio omistaa enemmistön.
Puolueen puheenjohtaja Riikka Purra arvioi perjantaina lähettämässään tiedotteessa, että Uniper "osittain kansallistettiin", kun Saksa tuli yhtiöön osakkaaksi 30 prosentin osuudella.
Kauppahinnaksi ilmoitettiin 267 miljoonaa euroa. Summa on huomattavasti vähemmän kuin Fortum on keskimäärin maksanut Uniperin osakkeista ja myös vähemmän kuin osuuden arvo olisi Uniperin osakkeen arvolla laskettuna ennen sen laskua perjantaina.
– Olisi kohtuullista vaatia nykyisille Uniperin omistajille mahdollisuutta saada omistusosuutensa takaisin näillä hinnoilla akuutin kriisin päätyttyä, Purra kirjoittaa tiedotteessaan.
"7 miljardin Uniper-omistus on sulanut 1,5 miljardiin"
Purra kritisoi myös sovussa mainittua Uniperin lainoitusta. Sovun mukaan Saksan valtion omistama pankki KfW kasvattaa aiemmin antamansa lyhytaikaisen lainan määrän kahdesta miljardista yhdeksään miljardiin euroon.
Purran mukaan Saksan pankin myöntämä laina on velkomusjärjestyksessä etusijalla Fortumin aiemmin yhtiölle myöntämään kahdeksan miljardin euron lainaan nähden.
– Miten tällainen saksalaislainojen ensisijaisuus on voitu hyväksyä? kysyy Purra.
Myös Liike nytin puheenjohtaja, kansanedustaja Harry Harkimo tarttui velkojen järjestykseen.
– Fortumin 8 miljardin luotto maksetaan, kun Saksan 9 miljardin pankkilainat on maksettu eli ei koskaan. 7 miljardin Uniper-omistus on sulanut 1,5 miljardiin. Miten tää voi olla hyvä sopimus, Harkimo kirjoittaa tviitissään.
"Rahaa ehtii palaa järkyttävä määrä"
Oppositiopoliitikot arvostelivat myös sovussa mainittua kohtaa, jonka mukaan Uniper voi alkaa periä asiakkailtaan kohonneita kustannuksiaan lokakuussa. Kannanottojen mukaan yhtiön tappio syvenee päivittäin, kunnes se alkaa nostaa hintojaan.
– Kolmessa kuukaudessa rahaa ehtii palaa järkyttävä määrä, ja joku sen maksaa, kirjoittaa kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma Twitterissä.
Kauma kuitenkin kiitti sitä, ettei Fortumin tarvinnut lisäpääomittaa Uniperia.
Perussuomalaisten Purra laskee omassa tiedotteessaan, että lokakuun loppuun meneessä tappio voi kasvaa jo miljardiluokkaan.
– Kyseessä on akuutin tilanteen vakauttaminen, mutta ei todellakaan mikään huippudiili Suomen kannalta. Uniper syö edelleen Fortumin luottamusta, hän jatkoi myöhemmin perjantaina Twitterissä.
Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) puolusti perjantaina neuvottelutulosta ja piti sitä parhaana mahdollisena kompromissina, joka neuvotteluaikataulussa oli saavutettavissa.