Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus

Työt­tö­myys­va­kuu­tus­mak­sun alen­nus­ta ei saa käyttää valtion bud­je­tin tilk­keek­si

Pääkirjoitus // 12.9.2023

Viime aikoina julkistetut talousennusteet ja tutkimukset ovat luvanneet Suomen taloudelle pitkäksi aikaa melkoisen viileää kyytiä. Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden uudet tilaukset ovat vähentyneet Suomessa jo puoli vuotta.

Rakennusalan sukellus on ollut julkisuudessa jo pitkään. Asuntokauppa käytännössä seisoo. Rakennusalalla pahin on vielä edessä.

Palkansaajien tutkimuslaitos Labore ennustaa vaikeita aikoja kaikille toimialoille tälle ja ensi vuodelle. Nordea povaa viime viikolla julkaistussa ennusteessaan Suomeen nollakasvua tälle ja ensi vuodelle. Myös viime viikolla julkistettu Danske Bankin talouskatsaus on synkkä: inflaatio pysyy sitkeästi ylhäällä ja työttömyys lähtee kasvuun.

Petteri Orpon (kok.) hallitus sinnitteli kesän läpi rasismikohun keskellä. Hallitus sai viime viikolla luottamuksen ja edessä on nyt taantumaan vajoavan talouden haasteet. Tehtävä ei ainakaan helpotu.

Hallitus valmistelee parhaillaan ensi vuoden budjettia. Sen pääkohdat on lyöty lukkoon jo kevään hallitusneuvotteluissa.

Muutamia isoja linjauksia on vielä tekemättä. Niiden tekemistä sävyttää heikkenevä taloustilanne.

Rakennusala on ahdingossa ja muutenkin Suomen talouskasvu on pysähtynyt.
Rakennusala on ahdingossa ja muutenkin Suomen talouskasvu on pysähtynyt.
Kuva: Vesa Joensuu

Yksi keskeinen kysymys on niin sanottu käänteinen kiky. Työllisyysrahasto esittää, että palkansaajien ja yritysten työttömyysvakuutusmaksuja alennetaan yhteensä 1,4 miljardilla eurolla. Hallituksen on nyt päätettävä, antaako se valua tämän hyödyn palkansaajille ja yrityksille vai käyttääkö se tätä yllätysrahaa budjetin alijäämän pienentämiseen.

Keskituloiselle palkansaajalla kevennys olisi merkittävä eli 300 euroa vuodessa. Suhdannetilanne puoltaa sitä, että maksunalennus annetaan palkansaajille ja yrityksille. Se kohentaisi ostovoimaa.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt muistuttivat maanantaina yhteisessä kannanotossaan, että työttömyysvakuutusmaksuilla kuuluu rahoittaa vain ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja tiettyjä muita etuuksia. Julkisten menojen kattamiseen niiden tuottoa ei pidä käyttää.

Hallitus joutuu lisäksi miettimään elvyttäviä toimia henkitoreissaan olevalle rakennusalalle. Rakennusalaa voidaan auttaa budjetilla vain rajallisesti.

Rakennusyhtiöiden ongelmana on nyt se, että asunnot eivät käy kaupaksi. Uusien rakentamista ei kannata hirveästi edesauttaa, jos myytäviä asuntoja on valmiiksi paljon.

Parhaiten rakentamisen tilannetta helpottaisi se, jos korkotaso lähtisi laskuun. EKP:n koronnostopolitiikka sopii tällä hetkelle huonosti Suomelle.

Monet talouden asiantuntijat toivovat, että EKP lopettaisi jo koronnostot. Toive on turha niin kauan kuin EKP jatkaa yleiseurooppalaista inflaation vastaista taisteluaan. Talouden pyörien vauhditus jää siten Orpon hallituksen toimien varaan.

P.S.

Suomen taloudella menee huonosti, mutta luontokadon torjunnassa näkyy pieniä valonpilkahduksia. Naalilla menee nyt hyvin.

Äärimmäisen uhanalaisen naalin pesintä onnistui toista vuotta peräkkäin Enontekiöllä. Ennen viimevuotista pesintä ei onnistunut 25 vuoteen. Enontekiön ohella Suomessa oli toinen onnistunut pesintä Utsjoella. Yhteensä naalinpentuja syntyi tänä vuonna ainakin 16.

Lisäksi pesätarkastuksissa löytyi kolme muuta naalin asuttamaa pesää, joissa ei havaittu pentuja. Suojelutyö tuo tulosta.