Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Työn­te­ki­jän edun­val­von­taa tar­vi­taan nyt ja tu­le­vai­suu­des­sa

Kuuntelin radiosta YTK:n mainoksen, jossa iskulauseena oli ”Oman onnensa työstäjille”. Yleinen työttömyyskassa YTK on nimensä mukaisesti työttömyyskassa. Se ei ole minkään alan ammattiliitto. Se on kokoomustaustaisten henkilöiden vuonna 1991 perustama työttömyyskassa, joka on vuosien saatossa jalostanut toimintaansa esikuvanaan ammattiliitot, tarjoten esimerkiksi lakipalveluita. Yleinen työttömyyskassa on luotu vastavoimaksi ammattiliitoille.

Luin Metsäteollisuuden työelämäuudistusta, jossa todetaan ”Yritystason sopimisessa etujärjestöjen valta siirtyy työntekijöille ja yrityksille.” Metsäteollisuus irtaantui työehtosopimustoiminnasta syksyllä 2020. Liitot mukautuivat tilanteeseen, ja esimerkiksi Paperiliitto solmi useita yrityskohtaisia tessejä.

Häiriköksi heittäytynyt UPM ilmoitti, että vuoden 2021 lopussa umpeutuvalla työehtosopimuksella ei ole jälkisuojaa, eli tessin vaikutus lakkaa, kun vuosi vaihtuu. He kieltäytyivät myös sovittelujärjestelmästä. Rikkureiden rekrytointi kuului myös UPM:n toimintapalettiin. Tästä seurannut lakko, jonka piirissä oli 2232 työntekijää, kesti 112 päivää.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.