Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Tut­kin­nan­joh­ta­ja: Kuopion vä­ki­val­lan­te­ko muis­tut­taa Turun iskua — "En usko, että Kuopion iskuun liittyy kui­ten­kaan ter­ro­ris­tis­ta tar­koi­tus­ta"

Keskusrikospoliisin mukaan Kuopion ja Turun väkivallantekoja yhdistää tekojen yllätyksellisyys ja se, että uhrit olivat sivullisia. Kuopion kouluhyökkäyksestä epäilty mies vangittiin perjantaina aamupäivällä.

Kuopio
Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs keskusrikospoliisista vertasi Kuopion kouluhyökkäystä Turun puukkoiskuun.
Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs keskusrikospoliisista vertasi Kuopion kouluhyökkäystä Turun puukkoiskuun.
Kuva: Matias Honkamaa

Kuopion kouluhyökkäyksestä epäilty 25-vuotias kuopiolainen Joel otto Aukusti Marin on vangittu. Pohjois-Savon käräjäoikeus vangitsi miehen todennäköisin syin epäiltynä murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä.

Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs keskusrikospoliisista kommentoi kouluhyökkäystä vangitsemisoikeudenkäynnin jälkeen Kuopion käräjätalolla. Hän vertasi Kuopion tapahtumia Turussa elokuussa 2017 tapahtuneeseen veitsihyökkäykseen.

Töyräs toimi Turun terrori-iskun tutkinnanjohtajana.

– Samat kysymykset tässä ovat auki, eli mikä saa nuoren miehen ryhtymään näin väkivaltaiseen tekoon. Tämä muistuttaa Turun puukotusta. Vaikka askelmerkit ovat erilaiset, raaka väkivalta on yllättävää ja kohdistuu täysin sivullisiin ihmisiin, Töyräs sanoo.

Hän kuitenkin tarkensi, ettei usko tällä hetkellä, että Kuopion kouluhyökkäyksellä olisi ollut terroristinen tarkoitus.

– Olemme kuulustelleet epäiltyä eilen. Sen mitä hän sanoi tai oli sanomatta, sitä en tässä vaiheessa kommentoi. Hänen kanssaan on asialliset välit, ja kuulusteluja jatketaan, Töyräs kertoo.

Poliisi otti kouluhyökkäyksestä miehen kiinni tiistaina Savon ammattiopistossa, kun tämä oli hyökännyt opiskelutovereidensa ja opettajansa kimppuun miekan kaltaisen teräaseen kanssa kesken koulupäivän.

Poliisi käytti kiinniottotilanteessa virka-asetta. Tutkinnanjohtaja Olli Töyräs tarkensi perjantaina, että mies loukkaantui alaraajaan.

Poliisilla on auki yhä lukuisia kysymyksiä, esimerkiksi se, valikoituivatko uhrit sattumanvaraisesti.

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa oli paikalla perjantaina paljon mediaa.
Pohjois-Savon käräjäoikeudessa oli paikalla perjantaina paljon mediaa.

Poliisilla on jo jonkinlainen käsitys tekijän motiivista.

– Meillä on tietynlainen käsitys siitä. Nämä asiat tarkentuvat tutkinnan edetessä, Töyräs sanoo.

– Tekijän henkilöhistoriasta ei löydy sellaista merkkiä, joka olisi jollakin tavalla indikoida sitä, mitä Kuopiossa tapahtui.

Poliisi sanoo tietävänsä tässä vaiheessa Savon ammattiopistossa tapahtuneen väkivallanteon etenemisestä sen verran kuin kahden päivän jälkeen voi tietää.

– Poliisi jatkaa tutkintaansa. Tässä menee ehkä päiviä, viikkoja tai kuukausia, ennen kuin kaikki palaset saadaan kohdalleen.

Poliisi kertoo kuulustelleensa kymmeniä todistajia. Kuulustelut ovat yhä kesken.

Hyökkäyksestä epäilty mies on yhä sairaalahoidossa ja osallistui oikeudenkäyntiin videoyhteyden välityksellä.

Medialle häntä ei näytetty edes videolla. Epäilty on saattanut pyytää tätä itse esimerkiksi yksityisyydensuojaan liittyvistä syistä, sillä miestä hoidetaan edelleen Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Henkilön terveydentilaan liittyvät tiedot ovat lain mukaan yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia arkaluonteisia tietoja.

Hyökkääjän lisäksi neljä väkivallanteon uhria oli torstai-iltana yhä sairaalahoidossa. Teosta epäillyn miehen lisäksi yhden uhrin tila on edelleen vakava.

Vangitsemisoikeudenkäynnin aikaan Kuopion käräjätalolla oli paikalla runsaasti mediaa.

Oikeus ratkaisi asian suljetuin ovin, mikä on normaali käytäntö, kun asian esitutkinta on kesken. Oikeussalissa käsitellään rikosten esitutkintaan liittyviä yksityiskohtia ja näiden julkiseksi tuleminen saattaisi häiritä poliisin työtä.

Poliisi pääsi kuulemaan epäiltyä ensimmäisen kerran keskiviikkona.

Poliisilla on kertonut, että sillä alkaa olla jo "jonkinlainen käsitys" tapahtuneesta.

– Epäilty on kertonut tiistaipäivän tapahtumien kulusta, mutta kuulemisen sisältöä ei tutkinnallisista syistä pystytä avaamaan. Epäiltyä kuulustellaan vielä useita kertoja, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs Keskusrikospoliisista tiedotteessa.

Kuopiolaismies hyökkäsi kuluvan viikon tiistaina pitkän sapelimaisen teräaseen kanssa Savon ammattiopiston tiloihin. Poliisin ensitiedotteiden mukaan hänellä oli tilanteessa mukanaan ampuma-ase, joka tarkentui myöhemmin ilma-aseeksi.

Hyökkääjä sytytti koulun tiloissa tulipalon. Poliisin epäillyn kotiin tekemässä kotietsinnässä löytyi polttopulloja ja niiden tekemiseen käytettäviä aineita.

Poliisi ei ole toistaiseksi kertonut, sytyttikö epäilty tulipalon koulun tiloissa polttopullolla tai mikä palon tarkoitus oli.

Keskusrikospoliisin tutkintaryhmä sekä paikallisen poliisin tutkijat jatkavat tapauksen tutkintaa tänään perjantaina. Poliisi kuulee tilanteessa mukana olleita henkilöitä.

– Kuulusteltavia on edelleen useita, joita emme ole vielä edes päässeet kuulemaan. Lisäksi jo jotain sellaisia henkilöitä, joita pitää kuulla uudelleen, joten tiivis tutkintatyö jatkuu edelleen, Timonen sanoo.

Vangitsemisoikeudenkäynnin alkua seurasi perjantaina suuri määrä mediaa.
Vangitsemisoikeudenkäynnin alkua seurasi perjantaina suuri määrä mediaa.

Poliisi pyytää kouluhyökkäyksestä edelleen silminnäkijähavaintoja

Kaikki vihjeet, kuva- ja videoaineiston voi lähettää Keskusrikospoliisin WhatsApp-numeroon 050 306 8875.

– Esitutkinta jatkuu loppuviikon ajan laajoilla kuulemisilla ja puhutuksilla, teknisillä tutkinnoilla sekä tähän mennessä saatujen vihjeiden ja materiaalin läpi käymisellä, tutkinnanjohtaja Töyräs kertoo.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) vierailee perjantaina Savon ammattiopistossa Kuopiossa.

Vierailunsa aikana hän tapaa kaupungin viranomaisia, oppilaitoksen ja nuorten edustajia. Lisäksi hän tapaa hoito- ja kriisityöhön osallistuneita ihmisiä.

Rinteen vierailu Kuopiossa alkaa iltakuuden aikoihin.