Pian kylmenee: Lapissa voi olla ensi vii­kol­la pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Kolumni

Turussa ve­si­bus­sit vievät Ruis­sa­loon – Ro­va­nie­mel­lä ne voi­si­vat viedä ko­ti­seu­tu­mu­seol­le, Ou­nas­joen suis­toon tai vaikka Lam­mas­saa­reen

Väinö Jalkanen on Uusi Rovaniemi –lehden kolumnisti, opiskelee maankäytön suunnittelun ja liikennetekniikan diplomi-insinööriksi ja asuu puoliksi Rovaniemellä.
Väinö Jalkanen on Uusi Rovaniemi –lehden kolumnisti, opiskelee maankäytön suunnittelun ja liikennetekniikan diplomi-insinööriksi ja asuu puoliksi Rovaniemellä.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Tiesittekö, että Suomen sivistyksen kehdossa, kauniissa Turussa liikkuvat kesäisin aamusta iltaan vesibussit osana kaupungin liikennejärjestelmää?

Vesibusseilla pääsee Martinsillalta muutamien välipysähdysten kautta Ruissaloon kesäpäivää viettämään. Kyytiin pääsee samalla maksuvälineellä kuin paikallisbusseihinkin, lipussa on vaihto-oikeus bussilinjoihin ja kyytiin saa ottaa lisämaksutta myös polkupyörän.

Tämähän sopisi mainiosti Rovaniemellekin. Vesibussit voisivat liikennöidä kotiseutumuseolta Korvanrannan ja Kotisaaren kautta keskustaan ja edelleen Arktikumin kautta esimerkiksi Lainassaareen, Karvonrantaan ja Lammassaareen tai vaihtoehtoisesti Koivu- ja Selkäsaareen sekä Vitikanpäähän.

Useampi keskustaa lähimmistä saarista voisi näin olla kesäkauden kaikkien kaupunkilaisten saavutettavissa. Maanomistajien ja kaupungin tahtotiloista riippuen, voisikohan esimerkiksi Lainas- tai Lammassaareen nousta miljööseen sopeutuva, hirsinen kesäkahvila kaupunkilaisten ja matkailijoiden olohuoneeksi – tai vaihtoehtoisesti Selkä- ja Lietesaareen luontopolku Koivusaaren tavoin? Reitin eteläpäässä upeana kahvilakohteena toimii jo nyt kotiseutumuseo.

Jotta kaupunki olisi kiinnostava matkailijoille, sen tulisi olla ensisijaisesti kiinnostava myös asukkaille. Rovaniemi hiljenee usein kesän tullessa tuhansien opiskelijoiden lähtiessä. Tämän muuttamiseksi tarvitaan elementtejä, jotka tekevät kaupungista kuplivan ja kiinnostavan myös kesällä. Kaupunkimme läpi virtaavat joet ovat heräämistään odottava mahdollisuuksien vuo, se tulisi ottaa asukkaiden käyttöön.

Vesibussi ei olisi vain vapaa-ajan viettoa varten, yhteys Pöykkölästä Rantavitikalle polkupyöränkuljetusmahdollisuuksineen palvelisi myös arkiliikkumista.

Rovaniemelle voisi syntyä kesäisin monta uutta lähivirkistyskohdetta, uusia reittejä ja uusia kokemuksia.

Turun kaupunki maksaa vesibussiliikenteestä lipputulojen jälkeen vain noin 100 000 euroa kesäkaudessa, ja Turun edustaja on todennut, etteivät he saisi mitään vastaavaa imago- ja vetovoimahyötyä samanhintaisella markkinointikampanjalla.

Rovaniemelle voisi syntyä kesäisin monta uutta lähivirkistyskohdetta, uusia reittejä ja uusia kokemuksia. Useampi opiskelija jäisi kesäksi kaupunkiin, useampi poismuuttanut palaisi tänne kesäisin, useampi kesämatkailija kokisi Rovaniemen elävämpänä kohteena ja läpikulun sijaan viettäisikin täällä muutaman päivän. Rahallinen panostus tulisi helposti takaisin.

Rovaniemestä voisi kehkeytyä aivan uudenlainen saaristokaupunki!