kolumni: Il­mas­to­pää­tök­sis­sä me­ga­luo­kan ai­ka­tau­lu­vir­he

Tähtijuttu: Kop­pi­mön­ki­jät ovat syr­jäyt­tä­neet mo­po­au­tot nuo­ri­son lii­ken­ne­vä­li­nee­nä

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

Turk­kiin ei voi vielä mat­kus­taa – Tur­kis­ta olisi voinut tulla "toinen Ita­lia", mutta toisin kävi

Korona levisi Turkissa maaliskuussa nopeasti, mutta maa sai tartuntaluvut nopeaan laskuun – kunnes ne lähtivät rajoitusten höllentyessä uudelleen nousuun. Turkki on toivottanut turistit tervetulleiksi, mutta EU ei ole hyväksynyt sitä suositeltujen matkailumaiden listalle.


Heinäkuun alussa Turkki salli kaupungista toiseen matkustamisen. Kaverukset ottavat kasvomaskit päällä kuvaa lautalla Istanbulissa, Turkissa.
Heinäkuun alussa Turkki salli kaupungista toiseen matkustamisen. Kaverukset ottavat kasvomaskit päällä kuvaa lautalla Istanbulissa, Turkissa.
Kuva: SEDAT SUNA

Suosittuun suomalaisten matkailumaahan Turkkiin ei voi vielä Suomesta matkustaa.

Hallitus arvioi tänään torstaina rajaliikenteen rajoituksia. Turkki ei päässyt niiden maiden joukkoon, joiden osalta voidaan luopua koronarajoituksista. Viimeksi rajoituksia on arvioitu kaksi viikkoa sitten, jolloin Turkki ei niin ikään päässyt listalle.

Suomi siis näkee, ettei Turkissa ole tarpeeksi hyvä koronatilanne vapaan matkailun sallimiseksi.

Turkissa on torstai-iltapäivään mennessä ollut 222 402 varmistettua koronavirustapausta.

Tämä on noin 84 miljoonan asukkaan maassa suhteellisen pieni luku. Enemmän tapauksia väkilukuun verrattuna on esimerkiksi Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Alankomaissa.

Turkissa on kuitenkin ollut enemmän tapauksia kuin niissä Euroopan ulkopuolisissa maissa, jonne Suomi on matkailun rajoituksitta sallinut. Esimerkiksi arviolta yli 126 miljoonan asukkaan Japanissa on 27 090 varmistettua tapausta ja arviolta lähemmäs 13 miljoonan asukkaan Ruandassa varmistettuja tapauksia on ollut 1 689.

Suomen arviossa tosin kiinnitetään huomiota siihen, että maassa on ollut 100 000 asukasta kohden alle 8 tapausta viimeisen kahden viikon aikana. Turkissa tapauksia saa siis kahden viikon aikana olla noin alle 6 747, jos käytetään YK:n arvioimaa Turkin 2020 väkilukua.

Viimeisen täyden kahden viikon aikana, eli 6.-19. heinäkuuta, uusia varmistettuja tapauksia todettiin Turkissa yhteensä 13 811.

Turkki sai koronan nopeasti aisoihin

Koronaepidemia alkoi Turkissa verrattain myöhään.

Koronavirus saapui Turkkiin 11. maaliskuuta, jonka jälkeen se levisi maahan nopeasti, uutisoi BBC toukokuun lopussa.

Turkissa koronavirustapaukset kasvoivat aluksi hurjaa vauhtia, nopeammin kuin Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Oli pelko, että Turkista tulisi "toinen Italia".

Toisin kuitenkin kävi. Turkin koronaepidemia alkoi hidastua.

– Turkki kuuluu niiden maiden luokkaan, jotka reagoivat melko nopeasti testaamalla, jäljittämällä, eristämällä ja liikkumisrajoituksilla.

– On olemassa aika pieni klubi maita, jotka ovat olleet melko tehokkaita hidastamaan viruksen leviämistä, virologian lehtori Jeremy Rossman Kentin yliopistosta kertoi BBC:lle toukokuussa.

Turkki salli rannoilla lekottelun heinäkuun alusta alkaen. Ihmisiä nauttimassa päivästä Salda-järven rannalla Lounais-Turkissa.
Turkki salli rannoilla lekottelun heinäkuun alusta alkaen. Ihmisiä nauttimassa päivästä Salda-järven rannalla Lounais-Turkissa.

Turkki teki erilaisia toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kun virus alkoi moninkertaistua, maan viranomaiset kielsivät aktiviteetteja ja sulkivat palveluita. Turkkilaiset eivät saaneet enää käydä kahvilla, shoppailemassa taikka rukoilemassa moskeijassa, BBC kertoo.

Kaikki yli 65-vuotiaat ja alle 20-vuotiaat olivat karanteenissa. Maa asetti viikonlopuiksi ulkonaliikkumiskieltoja ja suuria kaupunkeja suljettiin.

Maan nopeaa aukeamista kritisoitiin

Turkki alkoi hellittää rajoitusten kanssa kaksi kuukautta ensimmäisen koronatapauksen jälkeen, koska kuolleisuusluku alkoi laskea ja tartuntojen määrän kasvu hidastua.

Toukokuun alkupuolella Turkki avasi kauppakeskukset, kampaajat ja parturit sekä toimeenpani erilaisia hygieniasääntöjä, uutisoi Al-Jazeera.

Tällöin annettiin myös ikäihmisille ja alle 20-vuotiaille päivämäärät, jolloin heidän karanteeninsa loppuu.

Kesäkuussa Turkin johtava lääkäriliitto kuitenkin moitti maata liian nopeasta rajoitusten purusta, uutisoi Reuters kesäkuun loppupuolella. Turkin päivittäiset koronatapaukset olivat kaksinkertaistuneet kesäkuun puoleenväliin mennessä kuun alusta.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan myönsi kesäkuun loppupuolella televisioidussa puheessaan, että maan koronaluvut ovat menossa huonompaan suuntaan.

– Viime päivien luvut osoittavat, että olemme menettäneet asemamme epidemian torjunnassa... Pyrimme kuitenkin poistamaan pandemian esityslistalta noudattamalla siivous-, maski- ja etäisyyssääntöjä.

Turkissa on kehotettu, ja tietyillä alueilla velvoitettu, riittävän turvavälin pitämiseen ja kasvomaskien käyttöön. Presidentti Erdoğanin kannattajat rukoilemassa Hagia Sofian lähettyvillä Istanbulissa sen jälkeen, kun presidentti päätti muuttaa museona pitkään toimineen Hagia Sofian moskeijaksi.
Turkissa on kehotettu, ja tietyillä alueilla velvoitettu, riittävän turvavälin pitämiseen ja kasvomaskien käyttöön. Presidentti Erdoğanin kannattajat rukoilemassa Hagia Sofian lähettyvillä Istanbulissa sen jälkeen, kun presidentti päätti muuttaa museona pitkään toimineen Hagia Sofian moskeijaksi.

Kannattaako Turkkiin nyt matkustaa?

Heinäkuun alkupuolella Turkki avasi turisteille tärkeitä palveluita, kuten ravintolat, kahvilat, rannat ja puistot.

Rajansa Turkki avasi matkailijoille jo 11.6, kun se poisti matkustusrajoitukset maahan. Maahantulijoiden tulee kuitenkin käyttää maskia, noudattaa kahden metrin turvaväliä ja suostua rajalla terveystarkastukseen, selviää Suomen Ankaran suurlähetystön nettisivulta.

Turkissa on kesäkuun puolenvälin koronapiikin jälkeen alkanut päivittäisten koronatartuntojen määrät hiljalleen vähentyä, mutta varmistettuja tapauksia tulee silti tasaisesti.

EU ei ole lisännyt Turkkia suositeltavien unionin ulkopuolisten matkakohteiden listaan maan koronatilanteen vuoksi. Turkki oli siitä heinäkuun alussa nyreissään ja pyysi, että EU "korjaa virheensä", uutisoi Reuters.

Suomen hallitus arvioi rajaliikenteen rajoituksia noin kahden viikon välein. Mikäli koronatilanne Turkissa paranee, se voi päästä osaksi koronarajoituksista vapaiden maiden listaa kahden viikon kuluttua.

Fakta

Turkki ja korona

Turkissa on torstai-iltapäivään mennessä ollut 222 402 varmistettua koronavirustapausta.

Varmistettuja koronasta johtuneita kuolemia Turkissa on 5 545. Turkin koronakuolleisuus on pienempi kuin monissa Euroopan maissa, mukaan lukien Suomessa.

Turkin kuolleisuuslukua on epäilty. Toukokuussa BBC uutisoi, että jotkut lääkärit arvioivat, että Turkin koronakuolleisuusluku on todellisuudessa kaksi kertaa suurempi.

Keskiviikkona heinäkuun 22. päivä Turkissa todettiin 902 koronavirustartuntaa. Se on yli viisi kertaa vähemmän kuin Turkin tähän asti pahimpana koronapäivänä huhtikuun 11., mutta yli sata tapausta enemmän kuin kesäkuun alussa, jolloin tapauksia oli Turkissa vähiten.

Koronakuolemia taltioitiin heinäkuun 22. päivä 19 kappaletta.

Turkissa on maan terveysministeriön mukaan testattu keskiviikkona 43 404 ihmistä. Kaiken kaikkiaan koronatestejä on tehty 4 403 031 kappaletta.