Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 5. päivän luukku tästä

Kuvatarina: Lapset har­ras­ta­vat enemmän lii­kun­taa kuin ai­kui­set – ky­syim­me heiltä, mitä neuvoja ai­kui­sil­le olisi

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Turhan kal­lis­ta lohta

Innokkaimmat kalastajat ovat esittäneet koko Kemijoen valjastamisen purkamista ja voimaloiden muuttamista kalastajien hotelleiksi. Mukavahan se olisi syödä omaa lohta, mutta millä hinnalla? Riittääkö siihen eläkeläisen rahavarat? Paras laskeskella etukäteen ennen kuin menee kassalle maksamaan graavipakettia.

Kemijoen sähköntuotanto on noin 4,1 Twh/vuosi eli 4 100 miljoonaa kWh. Keskihinnaksi kansantaloudelle arvioidaan todella varovasti 0,20 euroa/kWh eli 20 senttiä/kWh, joka nykyään on halpa hinta.

Koko tuotannon arvo on näillä oletuksilla 820 miljoonaa euroa. Tornionjoen huippusaalis lohen osalta on ollut parhaimmillaan 160 000 kiloa, huonoimmillaan alle puolet tästä. Tästä onkin helppo laskea Kemijoen lohen keskihinta yksinkertaisella jakolaskulla. Lopputulos on vain 512,5 euroa/kilo, fileerattuna tuplahinta. Lohen hinnaksi tämä ei ole paljoakaan, mutta tyydyn mieluummin kotimaiseen muikkuun.

Lohestajan talvi kuluu mukavasti uusia perhoja sitoessa kynttilän valossa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.