pääkirjoitus: Suomen, Ruotsin ja Norjan kuu­lu­mi­nen puo­lus­tus­liit­toon vah­vis­taa myös poh­joi­sen tur­val­li­suut­ta – toimiva suhde Ve­nä­jään on yhä mah­dol­li­nen

Tilaajille

Trans­la­ki päi­vi­te­tään kun­nioit­ta­maan it­se­mää­rää­mi­soi­keut­ta, mutta lasten ja nuorten oi­keu­det ovat vaa­ras­sa unohtua – "T­ran­sih­mi­set ovat odot­ta­neet la­ki­uu­dis­tus­ta 20 vuotta, ja se on saatava pää­tök­seen pi­kim­mi­ten."

Suomen lähes 20 vuotta vanha translaki uudistetaan ensi vuonna. Uudistusta on odotettu pitkään, mutta uhkana on, ettei se huomio translapsia ja -nuoria

-
Kuva: Emilia Laatikainen

Nykyinen translaki on säädetty vuonna 2002 ja se on jäänyt pahasti kesken. Sukupuolen juridinen vahvistaminen vaati kahden psykiatrin lausunnot ja sterilisaation, jolloin henkilöltä riistetään mahdollisuus biologisiin lapsiin. YK:n kidutuksen vastainen komitea on määrittänyt ihmisen pakottamisen lääketieteellisiin operaatioihin ja psykiatriseen arviointiin kidutukseksi.

Transnuoret jäävät kokonaan lain ulkopuolelle. Nykyinen laki sallii sukupuolen juridisen vahvistamisen vain yli 18-vuotiaille. Tahot, kuten Seta ry, painottavat, että sukupuolen vahvistaminen tulee mahdollistaa translapsille ja -nuorille.