pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät hy­väk­syi kiis­tel­lyn saa­me­lais­la­ki­esi­tyk­sen lähes yk­si­mie­li­ses­ti – vas­taa­vaa komp­ro­mis­si­ha­lua toi­voi­si löy­ty­vän edus­kun­nas­ta­kin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Tilaajille

Trans­la­ki päi­vi­te­tään kun­nioit­ta­maan it­se­mää­rää­mi­soi­keut­ta, mutta lasten ja nuorten oi­keu­det ovat vaa­ras­sa unohtua – "T­ran­sih­mi­set ovat odot­ta­neet la­ki­uu­dis­tus­ta 20 vuotta, ja se on saatava pää­tök­seen pi­kim­mi­ten."

Suomen lähes 20 vuotta vanha translaki uudistetaan ensi vuonna. Uudistusta on odotettu pitkään, mutta uhkana on, ettei se huomio translapsia ja -nuoria

-
Kuva: Emilia Laatikainen

Nykyinen translaki on säädetty vuonna 2002 ja se on jäänyt pahasti kesken. Sukupuolen juridinen vahvistaminen vaati kahden psykiatrin lausunnot ja sterilisaation, jolloin henkilöltä riistetään mahdollisuus biologisiin lapsiin. YK:n kidutuksen vastainen komitea on määrittänyt ihmisen pakottamisen lääketieteellisiin operaatioihin ja psykiatriseen arviointiin kidutukseksi.

Transnuoret jäävät kokonaan lain ulkopuolelle.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.