Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Tra­fi­com va­roit­taa Oma­Ve­rok­si naa­mioi­tu­vas­ta hui­jaus­si­vus­tos­ta – aidon ja hui­jaus­si­vus­ton erottaa toi­sis­taan vain pieni seikka

Sivustot ovat keskenään hyvin samanlaisia. Vain pieni pääte erottaa ne toisistaan.
Sivustot ovat keskenään hyvin samanlaisia. Vain pieni pääte erottaa ne toisistaan.
Kuva: Traficomin Kyberturvallisuuskeskus

Traficom varoittaa uudesta OmaVero-teemaisesta huijauskampanjasta.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan eri hakukoneilla hakusana "OmaVero" on tarjonnut hakijalle ensimmäisenä sponsoroituna hakutuloksena kalastelusivua. Kalastelusivu on ollut aidon näköinen ja OmaVeron verkkosivujen nimissä.

Hakukoneen ehdottama huijauslinkki ohjaa mobiililaitteilla tietojenkalastelusivustolle. Tällaiselle sivustolle voi päätyä myös erilaisten huijausviestien kautta.

Viesteissä voidaan väittää, että vastaanottaja on oikeutettu veronpalautuksiin tai heitä on pyydetty maksamaan verottajalle tietty summa.

Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Niclas Koskisen mukaan kalastelusivujen alasajopyyntöjä tehdään viikoittain.

Kyberturvallisuuskeskus kehottaa tallentamaan viranomaisten ja pankkien sivustot kirjanmerkkeihin, jotta oikea sivu on helposti käytettävissä. Haitallisen sivuston voi tunnistaa esimerkiksi osoitekentästä. Huijauksessa ero voi olla pieni, esimerkiksi ylimääräinen pääte "-fi.org".

Jos on syöttänyt tietonsa tietojenkalastelusivustolle, tulee olla kiireellisesti yhteydessä pankkiin ja tehdä rikosilmoitus. Nopea toiminta voi estää tilin ja rahojen päätymisen rikollisten käsiin.