Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Pääkirjoitus
Tilaajille

To­si­asioi­den tun­nus­ta­mi­nen on kai­vos­kriit­ti­syy­des­sä­kin vii­sau­den alku

Mitä enemmän puhdasta energiaa tuotetaan, sitä enemmän tarvitaan metalleja – ja kaivoksia. Yllättävän moni ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseen intomielisesti suhtautuva torjuu kyseisen faktan. He haluaisivat lopettaa fossiilisten polttoaineiden käytön ilman uusia louhoksia ja kieltäytyvät näkemästä sitä, ettei moinen ole mahdollista.

Aalto yliopiston laskelmien mukaan koboltin kulutus 8-kertaistuu nykyisestä 2060 mennessä (LK 27.12.). Nykytuotantokapasiteetti loppuu jo muutamassa vuodessa ja tiedossa olevat malmiot riittävät tyydyttämään kysynnän vain 2040-luvulle asti edellyttäen, että malmiot voidaan kaivaa esiin. Lisämalmioiden löytämisellä on jo kiire, sillä uuden malmilöydön työstäminen kaivokseksi vie helposti 10–20 vuotta.

Ja koboltti on vain yksi monista metalleista, joita vihreäksi siirtymäksi kutsuttu energiatuotantotapojen uudistaminen tarvitsee kipeästi.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi