Tors­tain uu­tis­koos­te: Lapin lää­kä­rit ke­hot­ta­vat vält­tä­mään lo­ma­mat­ko­ja Lap­piin, Lapissa to­det­tiin kuudes ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­ta, nor­ja­lai­sia käs­ke­tään ke­sä­mö­keil­tä kotiin, Ita­lias­sa ar­mei­jan rekat kul­jet­ta­vat ruu­mii­ta

20.00: Italia nousee koronakuolemien kärkeen

Italiassa on nyt kuollut uuden koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin enemmän ihmisiä kuin missään muussa maassa.

Italian viranomaiset kertoivat torstaina, että edellisen vuorokauden aikana kuoli 427 tartunnan saanutta ja ja yhteensä kuolleita on 3 405. Asiasta kertovat muiden muassa BBC ja uutistoimisto Reuters.

Kiinassa on kuollut tautiin noin 3 245 ihmistä viime vuoden lopusta lähtien.


18.15: Lapin lääkärit toivovat, että Lapin hiihtomatkojakin rajoitettaisiin

Lapissa on runsaasti eteläsuomalaisia matkailijoita. Moni lisäksi vielä suunnittelee tulevansa pohjoiseen laskettelemaan tai hiihtelemään keväthangille.

Useiden lappilaisten lääkäreiden mielestä eteläsuomalaisten ei kuitenkaan tulisi nyt rynnätä lomalle Lappiin – ei ainakaan ilman omaa autoa ja mökkiä.

–Suomi on jo rajoittanut voimakkaasti kokoontumisia ja liikkumista. Olisi ristiriitaista, jos tämä ei koskisi myös matkailua Lappiin, näkee infektioylilääkäri.


17.00: Ul­ko­mail­la on useita tu­han­sia suo­ma­lai­sia ilman kunnon pa­luu­reit­tiä, valtio ei suun­nit­te­le ko­tiu­tus­len­to­jen jär­jes­tä­mis­tä

Ulkoministeriölle on tullut satoja yhteydenottoja, joissa kysytään apua Suomeen palaamisen järjestämisessä.

– Kotiutuslentoja ei ole ulkoministeriössä tällä hetkellä suunnitteilla, kertoo lähetystöneuvos René Söderman.

Ulkoministeriö järjestää suomalaisille kuljetuksia kotimaahan vain hyvin poikkeavissa tilanteissa. Yleensä edellytyksenä on, että tilanteisiin liittyy hengenvaara.

– Kannustamme ihmisiä nyt omatoimisuuteen. Jos lentoja perutaan, toivomme, että ihmiset etsisivät uusia lentoja niiden tilalle.


16.30: Rajat sulkeutuivat, Tornion rajalla päivä oli rauhallinen

Ihmiset ovat ymmärtäneet mistä tässä on kyse. Tarkoitus on suojata suomalaisia sairaudelta, Virpiniemen merivartioaseman päällikkö Janne Isometsä.

Jokaisella rajan ylittävällä pitäisi olla mukana matkustusasiakirjat, passi tai henkilökortti, josta ilmenee henkilön kansalaisuus. Rajan ylittäminen on mahdollista työmatkalaisilla, joten heillä tulee olla myös työnantajan todistus työpaikasta.15:00 Lapissa todetaan kuudes koronavirus

Lapissa varmistui torstaina uusi koronavirustartunta.

lappilainen henkilö oli ollut ulkomailla ja sairastui sitten hengitystieinfektioon. Hän on hyväkuntoinen ja eristyksissä kotona.

Suomen todetuista 359 tartunnasta pääosa on todettu pääkaupunkiseudulla. Näistä ainakin kymmenen henkilöä on jo toipunut viruksen aiheuttamasta taudista.

Muuttuneiden testauskäytäntöjen vuoksi määrä ei kuitenkaan enää kerro tarkasti epidemian leviämisestä. Useiden asiantuntija-arvioiden mukaan todellisten tapausten määrä saattaa olla noin kymmenkertainen todettuihin verrattuna.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hieman viiveellä julkaistavien tilastojen mukaan eniten tartuntoja on 25–34-vuotiailla (79), toiseksi eniten 45–54-vuotiailla (68) ja kolmanneksi eniten 35–44-vuotiailla (60).

Suomessa on säästytty tähän asti koronaviruksen aiheuttamilta kuolonuhreilta. Ruotsissa korona on vienyt kahdeksan.

Suomessa varaudutaan nyt laajempaan koronavirusepidemiaan, joka tulee todennäköisesti etenemään eri tahdissa eri puolilla maata.

THL:n mukaan ihmisten välisten kontaktien rajoittaminen vähentää selkeästi koronaepidemian kestoa ja tartuntojen päivittäistä määrää. Tieto pohjautuu mallinnuksiin koronavirusepidemian etenemisestä Suomessa.

– Ilman rajoitustoimia kukin tartunnan saanut voisi tartuttaa keskimäärin 2,2 uutta henkilöä. Kun rajoitukset ovat päällä, lukema laskee 1,8:aan. Tällä viikolla ilmoitetut lisärajoitukset laskevat tätä lukua edelleen, kertoo professori Kari Auranen Turun yliopistosta THL:n tiedotteessa.

Epidemian etenemistä voidaan hidastaa erilaisilla rajoitustoimilla, mutta samalla sen kesto voi pidentyä. Rajoituksilla pyritään vähentämään yhtä aikaa sairastavien määrää epidemian voimakkaimmassa vaiheessa.

– On tärkeää hidastaa epidemian kulkua ja madaltaa tartuntahuippua, jotta terveydenhuollon kapasiteetti riittää vakavasti sairastuneiden hoitamiseen, sanoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino.

– Koulujen sulkeminen edesauttaa epidemian hidastumista sekä vähentää jonkin verran ikääntyneiden tartuntoja.

14.48: Pidetäänkö olympialaiset?

Koronaviruspandemia ei toistaiseksi uhkaa Tokion olympialaisia, jotka pidetään heinä-elokuun vaihteessa.
Koronaviruspandemia ei toistaiseksi uhkaa Tokion olympialaisia, jotka pidetään heinä-elokuun vaihteessa.
Kuva: ARIS MESSINIS / POOL

Paineet olympialaisten peruuttamiselle kasvavat päivä päivältä. Kansainvälinen Olympiakomitea on aiemmin kertonut, että sen suunnitelmissa on yhä pitää heinäkuussa käynnistyvät Tokion kesäolympialaiset ajallaan. Usko siihen on kuitenkin loppumassa jopa Japanin valtion johdossa.

Huolestuneita ja kriittisiä lausuntoja kesän olympialaisia kohtaan satelee nyt joka suunnasta.

– Olympialaiset ovat kirotut, sanoi Japanin varapääministeri Taro Aso The Guardianissa.

14.46: Norjalaisia käsketään pois kesämökeiltään

Norjassa korpeen koronavirusta karanneet haetaan mökeiltä pois sakon uhalla. Pääministeri on luvannut lähettää vaikka virkavallan perään. Suomessa hallitus jättää koronaviruksen vuoksi mökeille etätöihin tai vapaaehtoiseen eristykseen menemisen omaan harkintaan.

14.01: Espanjassa koronavirukseen kuolleiden määrä nousi yli sadalla vuorokaudessa

Espanjassa koronavirukseen on kuollut nyt 767 ihmistä, mikä on 30 prosentin nousu vuorokauden sisällä.

Yhteensä kuolleita on nyt 169 enemmän kuin eilen. Maassa on todettu yli 17 000 tartuntaa, mikä on toiseksi suurin määrä Euroopassa Italian jälkeen.

Kiinassa ei todettu keskiviikkona enää yhtään maan sisäistä koronavirustartuntaa.

Portugalissa julistettiin koko maahan 15 päivän poikkeustila, jonka nojalla maan hallinto voi asettaa tiukempia rajoituksia esimerkiksi ihmisten ulkona liikkumiselle.

Sahan eteläpuolisessa Afrikassa todettiin ensimmäinen koronaviruskuolema Burkina Fasossa. Tartuntoja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on todettu ainakin 160.

Useat tutkijat ovat esittäneet huolensa siitä, että useissa Saharan eteläpuolisen Afrikan valtioiden terveydenhuoltojärjestelmät eivät kestä laajaa epidemiaa.

14.00: Uuden lastensairaalan hoitajalla koronavirustartunta

Uuden lastensairaalan syöpä- ja elinsiirto-osaston henkilökuntaan kuuluvalla hoitajalla on eilen todettu koronavirustartunta, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus.

Henkilökunnasta tartunnalle on altistunut 24 ihmistä, joista kaksi on lääkäreitä. Kaikki altistuneet on asetettu kotikaranteeniin.

Tartunnan saanut hoitaja ei ole altistanut potilaita virukselle. Hoitaja ei ole ollut työtehtävissä viime viikon perjantain jälkeen.

13.47: Koronavirusepidemia ylikuormitti Bergamon krematorion, apuun 15 rekkaa armeijalta

Armeija kutsuttiin apuun italialaisessa Bergamon kaupungissa sen jälkeen, kun koronavirusepidemia ylikuormitti kaupungin krematorion.

Paikallisten kuvaamissa videoissa näkyy pitkä armeijan rekkojen letka, joka kulki kaupungin halki yöllä ja vei ruumisarkkuja hautausmaalta. Armeijan tiedottaja vahvisti torstaina, että 15 rekkaa ja 50 sotilasta määrättiin viemään ruumiit naapurimaakuntiin.

Aiemmin Bergamon paikallisviranomaiset pyysivät apua koronavirukseen kuolleiden tuhkaukseen, sillä kaupungin krematorio ei enää pysty tuhkaamaan kaikkia vainajia.

Milanon lähellä sijaitseva Bergamo kuuluu Lombardian maakuntaan, joka on pahiten koronaviruksesta kärsivä alue Euroopassa.

13.41: Yliopistojen pääsykokeet järjestetään

Yliopistot aikovat toteuttaa kevään pääsykokeet suunnitellussa aikataulussa ja niiden valmistelu jatkuu koronatilanteesta huolimatta.

Yliopistojen valintakokeet on tarkoitus järjestää suurelta osin toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa.

Jotta pääsykokeet tavallisesta poikkeavassa tilanteessa onnistuvat, tarvitaan paljon tila- ja muita järjestelyjä. Yliopistot kokoontuvat Suomalan mukaan nyt lähes päivittäin suunnittelemaan pääsykokeiden järjestämisen onnistumista.

12.56: Lapin kunnat julkaisivat ohjeistuksia koronan varalle

Lapin kunnista ainakin Kolari ja Rovaniemi julkaisivat varautumisohjeita koronan varalle. Kolarissa ei ole vielä todettu yhtään tartuntaa ja sen terveyskeskus hoitaa tällä hetkellä myös kiireettömät asiat. Kunta järjestää iäkkäille kauppa-asiointipalvelun.

Rovaniemen kaupunki julkaisi ohjeet karanteenitilanteeseen. Karanteenista ei saa poistua julkisille paikoille, mutta ulkoilu on sallittua. Vapaaehtoisten tarjoamaan ruoka-apuun kehotetaan suhtautumaan varauksella, koska poliisin arvion mukaan koronaan liittyviä huijauksia voi ilmetä eri muodoissa.

12.10: Saksan vahvistettujen koronatapausten määrä nousi rajusti

Saksassa vahvistettujen koronatartuntojen määrä on noussut 11 000:een. Tartuntojen määrä nousi 2 800 tapauksella yhden vuorokauden aikana.

Saksassa on toistaiseksi kuollut koronaan parikymmentä ihmistä. Liittokansleri Angela Merkel varoitti eilen kansalaisia harvinaisessa tv-puheessa, että epidemia on Saksan sodanjälkeisen historian suurin haaste.

11.40: Ensimmäinen koronakuolema Venäjällä, matalia tartuntatilastoja ihmetellään

Venäjällä on kuollut ensimmäinen koronavirustartunnan saanut ihminen. Viranomaisten mukaan menehtynyt on 79-vuotias nainen, jolla oli aiempia terveysongelmia: kakkostyypin diabetes, valtimotauti ja verenpainesairaus. Venäläislähteiden mukaan kuoleman aiheutti keuhkokuume. Potilas oli ollut hoidossa noin viikon.

Keskiviikkoon mennessä Venäjällä oli todettu 147 koronavirustartuntaa. Alhaiset tartuntaluvut ovat herättäneet kummastusta sekä venäläisten että viruksen leviämislogiikkaa tuntevien keskuudessa. Venäjällä on pitkä maaraja Kiinan kanssa.

Politiikantutkija ja historian tohtori Valeri Solovei esitti Moskovan kaiku -radioaseman haastattelussa arvion, että koronaan liittyviä kuolemantapauksia olisi Venäjällä todettu vähintään 1 600 kappaletta. Havaitsemattomia tapauksia hänen mukaansa voi olla moninkertainen määrä.

Torniossa kaikki Suomesta lähtevät ja saapuvat autot pysäytetään. Rajavartijat kysyvät Etelätullin kohdalla kulkijoilta millä asialla ovat rajaa ylittämässä.
Torniossa kaikki Suomesta lähtevät ja saapuvat autot pysäytetään. Rajavartijat kysyvät Etelätullin kohdalla kulkijoilta millä asialla ovat rajaa ylittämässä.
Kuva: Sari Pelttari-Heikka

11.20 Toimintaohjeet yli 70-vuotiaille ja heidän omaisilleen julkaistiin

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut ohjeita ikääntyneiden ja riskiryhmässä olevien omaisille ja läheisille

Kaikkia pyydetään ottamaan huomioon tartuntariski ja omalla toiminnallaan estämään tautia leviämästä.

Jokaisen on erityisesti kiinnitettävä huomiota ikääntyneisiin ja henkilöihin, joiden vastustuskyky on heikentynyt. Vastustuskyky voi heikentyä esimerkiksi perussairauksien, kuten diabeteksen tai sydän- ja verisuonisairauksien takia.

Yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmässä olevien luona ei pidä tarpeettomasti vierailla. Yhteyttä heihin voi pitää esimerkiksi puhelimitse tai skypen avulla.

Mikäli vierailu on välttämätöntä, kättelystä, halaamisesta ja muista lähikontakteista pitää luopua, ellei se ole hoidon ja huolenpidon turvaamiseksi täysin välttämätöntä esimerkiksi hoitohenkilökunnalle. Vierailulla pitää käyttää esimerkiksi huivia tai suojata muutoin hengitystiensä.

Myös yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmässä olevien läheisiä kehotetaan ottamaan huomioon mahdollinen tartuntavaara muiden kontaktien välityksellä.

Naapurit ja läheiset ihmiset ovat tärkeitä tukijoita arjen sujumiseksi poikkeusoloissa.

11.15 Levi sulkee rinneravintoloita

Levin tunnetuin after ski -ravintola V'inkkari sulkee ovensa toistaiseksi koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

– Työntekijöidemme ja asiakkaidemme hyvinvoinnin turvaamiseksi after ski -ravintola V’inkkari keskeyttää toimintansa toistaiseksi. Suljemme ravintolan toimenpiteenämme COVID-19 -viruksen leviämiselle, lukee ravintolan verkkosivuilla.

10.05 Hallituksen info

Suomen hallitus piti tiedotustilaisuuden tänään.


Tehohoitoon on toistaiseksi joutunut Suomessa kolme potilasta.

-Testaus on paikoin ruuhkautunut

-Erityistä varovaisuutta pitää noudattaa kontakteissa

-Tartunnan saanut voi olla lieväoireinen

-Lääkkeiden tarpeeton ostaminen voi aiheuttaa ongelmia, saatavuudessa ei akuuttia ongelmaa

-Varautumistoimet ovat tämän tiedon mukaan riittävällä tasolla, kapasiteettia lisätään koko ajan

-Kiireetöntä sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa vähennetään eri tahtiin eri puolilla Suomea

-Testauskapasiteettia nostetaan, harkintaa testauksissa tarvitaan silti yhä

-Tarkat ohjeet yli 70-vuotiaille tulossa, kunnissa avataan palvelunumeroita

-Ympärivuorokautisessa hoidossa on tehostettava hygieniaa, tartuntapintaa vähennetään, vierailuajoista luovutaan

-Soteasioista uusi tiedotustilaisuus huomenna perjantaina

-Testauksissa Suomi noudattaa sama käytäntöä kuin muissa Pohjoismaissa: sairaalahoitoa tarvitsevat testataan, matkailijoita testataan mahdollisuuksen mukaan. 3000 testattu.

-Testauskapasiteetti n. 1500 per päivä, eilen 1100

-Sanna Marin: "Tällä hetkellä ei ole kiellettyä liikkua rajojen sisällä, pitäisi kuitenkin muistaa, että pienillä paikkakunnilla ei ole välttämättä kapasiteettia hoitaa lisääntynyttä tarvetta jos esimerkiksi pääkaupunkiseudulta siirrytään muille paikkakunnille."

-Koulujen sulkemisesta tehdään matkan varrella uusia päätöksiä tarpeen mukaan. Tässä vaiheessa 13.4. asti rajoitukset ovat voimassa.

-Tehohoidossa on tällä hetkellä "yhden tai kahden käden sormilla laskettava määrä"

-Maailmalla ei ole kuolemantapauksia alle 40-vuotiaissa, hyvin vähän alle 60-vuotiaissa

-info päättyi 10.51

9.51 EKP:ltä mittava avustuspaketti

Euroopan keskuspankki (EKP) käynnistää 750 miljardin euron hätärahoituksen, pankki päätti myöhään keskiviikkoiltana.

EKP ryhtyy ostamaan sekä valtioiden että yksityisten yritysten lainapapereita. Mukana on ensimmäistä kertaa myös Kreikan valtion lainoja. Toimenpiteen tarkoituksena on madaltaa uusien lainojen korkotasoa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioi, että osto-ohjelma otetaan markkinoilla positiivisesti vastaan.


9.41 Hallituksen info kello 10.00

Pääministeri Sanna Marin, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru järjestävät tänään tiedotustilaisuuden kello 10. Aiheena on koronaviruksen ajankohtainen tautitilanne ja toimenpiteet.

Voit katsoa infon suorana täältä.

9.02 Lentokenttä ammottaa tyhjyyttään

Suomen rajat sulkeutuivat puoliltaöin viime yönä koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Tyhjyyttä ammottavalla Helsinki-Vantaan lentokentällä Eszter Osmala vahtii ympäriinsä juoksevia lapsiaan, 5-vuotiasta Eliasta ja 4-vuotiasta Valentinaa.  Lapset loikkivat ympäriinsä, kierivät maassa ja kikattavat.

– Aikamoinen työ vahtia tuonikäisiä, etteivät saa koronatartuntaa. Desinfioimme käsiämme ahkerasti, Eszter Osmala sanoo.

Koronatartuntaakin enemmän häntä jännittää, päästääkö hänen toinen kotimaansa Unkari perhettä rajojensa yli. Elias-pojalla on vain Suomen passi, vaikka koko perheellä on kaksoiskansalaisuus.

8.55 Kemissä palveleva puhelin yrittäjille

Digipolis ja Kemin kaupunki ovat perustaneet yhteisen auttavan puhelimen, joka tarjoaa neuvoja Meri-Lapin yrittäjille koronakriisin keskellä.

Yrityskehittäjän kanssa on mahdollista puhua numerossa 040 761 2174 maanantaista perjantaihin kello 8–10, sekä mahdollisuuksien mukaan myös päivystysajan ulkopuolella

8:24: Pankit siirtyvät verkkoon ja puhelinpalveluihin

Koronaepidemia muuttaa myös pankkien palveluita ja aukioloaikoja. Esimerkiksi Pohjolan Osuuspankissa kaikki mahdollinen asiointi pyritään nyt siirtämään puhelin- ja verkkokanaviin.

Kassapalveluita supistetaan ympäri Lappia ja toimipisteitä suljetaan. Monissa konttoreissa siirrytään puhelinpalveluihin.

8:10 Suomi sulki rajansa, Ruotsissa kahdeksan kuollutta

Suomen ulkorajoilla aloitettiin keskiviikon ja torstain välisenä yönä rajatarkastukset, kun hallituksen päätös rajojen sulkemisesta astui voimaan. Ulkomaisia matkailijoita ei enää päästetä sisään maahan.

Suomalaiset voivat palata kotimaahansa milloin hyvänsä.

Kiinassa ei todettu keskiviikkona enää yhtään maan sisäistä koronavirustartuntaa.

Suomessa on säästytty tähän asti koronaviruksen aiheuttamilta kuolon- uhreilta. Ruotsissa korona on vienyt kahdeksan.

Suomessa varaudutaan nyt laajempaan koronavirusepidemiaan, joka tulee todennäköisesti etenemään eri tahdissa eri puolilla maata.

THL korostaa, että epidemian leviämisalueilla tulisi keskittyä riskiryhmien eli iäkkäiden ja perussairaiden suojelemiseen.

Suomen ja Ruotsin raja suljettiin keskiyöllä. Inga Rajaknagas kuvasi Haaparanta-Tornion rajalla, kun ihmiset kerääntyivät katsomaan rajan sulkua.
Suomen ja Ruotsin raja suljettiin keskiyöllä. Inga Rajaknagas kuvasi Haaparanta-Tornion rajalla, kun ihmiset kerääntyivät katsomaan rajan sulkua.
Kuva: Inga Rajakangas