Kolumni: Eiköhän tämä taas tästä

Sää: Al­ku­vii­kos­ta pääs­tään jopa hel­le­lu­ke­miin – lämmin jakso loppuu sa­de­rin­ta­maan

Liikenne: Sil­ta­tar­kas­tuk­set häi­rit­se­vät lii­ken­net­tä Ro­va­nie­mel­lä

Tors­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Sal­las­sa 12 vuotta täyt­tä­nei­den ro­ko­tuk­set ha­lu­taan aloit­taa no­peas­ti, Ro­va­nie­men mar­jan­poi­mi­jois­ta 40:llä ko­ro­na­tar­tun­ta, Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä 39 uutta tar­tun­taa ja Län­si-Poh­jas­sa yh­dek­sän

Päivittyvä seuranta
Kuva: Miila Kankaanranta

18.01: Sallassa 12–15-vuotiaiden rokotukset halutaan aloittaa pian

Sallassa halutaan toteuttaa 12–15-vuotiaiden koronarokotukset mahdollisimman ripeästi, kunta tiedottaa.

Alaikäinen saa itse päättää rokotteestaan, mikäli hänet arvioidaan kehitystasoonsa nähden kykenevän päätöksentekoon. Muussa tapauksessa suostumus vaaditaan molemmilta huoltajilta.

Jotta 12 vuotta täyttäneiden koronarokotukset voidaan toteuttaa mahdollisimman nopealla aikataululla, Sallan kunta pyytää huoltajia täyttämään Nuoren koronarokotus -lomakkeen ja toimittamaan sen koululaisen mukana kouluterveydenhoitajalle.

17.08: Marjanpoimijoden keskuudesta 40 tartuntaa Rovaniemellä

Lapin sairaanhoitopiirissä on raportoitu torstaina 39 uutta koronavirustartuntaa. Tapauksista 31 on todettu thaimaalaisilla marjanpoimijoilla Rovaniemellä.

Marjanpoimijoiden keskuudessa on todettu kokonaisuudessaan 40 tartuntaa. Marjanpoimijoista 110 on tähän mennessä testattu, testattavien kokonaismäärä on noin 250 henkilöä.

Sairastuneet marjanpoimijat asetettu kymmenen päivän karanteeniin, samoin altistuneet.

Marjanpoimijoiden lisäksi Rovaniemellä on todettu viisi muuta tartuntaa, Inarista yksi ja Savukoskelta yksi. Sen lisäksi Kittilässä on raportoitu yksi tartunta, joka todettiin alustavasti jo sunnuntaina, mutta varmistui torstaina.

Alueellinen pandemiatyöryhmä keskustelee perjantaina, siirrytäänkö Rovaniemellä kiihtymisvaiheeseen.

Lue lisää: Ro­va­nie­mel­lä 40 mar­jan­poi­mi­jal­la on todettu ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­ta – 110 on tes­tat­tu, kau­pun­ki lähellä kiih­ty­mis­vai­het­ta: "Kaikki kri­tee­rit täyt­ty­vät"

15.37: Län­si-Poh­jas­sa todettu yh­dek­sän uutta tar­tun­taa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on keskiviikon jälkeen todettu yhdeksän uutta koronavirustartuntaa. Tapauksiin liittyy useita joukkoaltistuksia, joiden selvittely on kesken.

Länsi-Pohjan johtajaylilääkärin Jyri J. Taskilan mukaan tilanne on ylikuormittanut tartunnanjäljitystä alueen kunnissa. Uusien tapausten jäljitys on kesken.

Tieto koronavirusaltistuksesta saatetaan asianosaisille mahdollisimman pian. Tartuntatautiviranomaisen soittoa voi joutua odottamaan tavanomaista pitempään eli 1–2 vuorokautta.

Alustavissa selvittelyissä on eilisen jälkeen tullut tietoon useita joukkoaltistumisia. Joukkoaltistuminen on kyseessä silloin, kun yli 10 henkeä altistuu koronavirustartunnalle.

Kaksi kertaa rokotteen saaneita ei pääsääntöisesti aseteta karanteeniin altistustilanteissa.

Taskila muistuttaa, että viikonlopun Satama Open Air festivaalin lähestyessä osallistujien on syytä tarkkaan huolehtia koronaturvallisuudesta. Järjestäjien tarjoamat kasvomaskit suositellaan otettavaksi laajasti käyttöön myös ulkotiloissa.

Länsi-Pohjan epidemiatilanne on ollut perustasolla ja yksi Suomen rauhallisimpia.

– Aiempien korona-aaltojen kokemusten perusteella kaikki aktiiviset koronaturvatoimet ovat alueellamme edelleen tarpeen, jotta voimme välttää epidemian lehahtamisen alueella. Nyt todettujen tartuntojen joukkoaltistumiset ovat tästä selkeä ja vahvin mahdollinen varoitusmerkki, Taskila kertoo tiedotteessaan.

13.00: Torniossa on voinut altistua koronalle keskiviikkona

Torniossa on voinut altistua koronavirukselle Sale Pudaksessa keskiviikkona 4.8. kello 21.30.

Asiakkaita pyydetään tarkkaamaan oireitaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin.

Lue lisää:

Päi­vit­ty­vä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

12.55: Sallassa 76 prosenttia saanut ensimmäisen rokotteen

Sallassa koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 76 prosenttia ja toisen annoksen 51 prosenttia. Kunnan tavoite on 80 prosentin rokotekattavuus.

Koronavirusrokotusten ajanvaraus on auki seuraaville ryhmille:

1. annos: kaikki 16 vuotta täyttäneet perusterveet ja 12 vuotta täyttäneet lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat kuntalaiset sekä vähintään 5 kk paikkakunnalla oleskelevat ulkopaikkakuntalaiset

2. annos: vähintään 8 viikkoa aikaisemmin PfizerBioNTech:n Comirnaty rokotteen 1. annoksen saaneet kuntalaiset

Moderna-rokotteen saaneiden tehosteannosten rokotuspäivät ovat 14.8. ja 16.8. Mikäli Moderna-rokotteen saanut haluaa aikaistaa tehosteannosta, annetaan tehosteena PfizerBioNTech:n Comirnaty-rokote.

Kun henkilö tulee tehosterokotteelle, hänelle aikaisemmin tehty ajanvaraus poistetaan ja aika avataan uudelleen varattavaksi.

Aika rokotukselle suositellaan varattavaksi sähköisestä ajanvarauksesta salla.terveytesi.fi, koska rokotepuhelin ruuhkautuu ajoittain.

Rokotepuhelin palvelee arkisin tiistaista torstaihin kello 10–12 puh. 040 182 3086.

10.48: Uusien tapausten määrä on kasvanut 56 prosenttia viikossa

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) esittää, että koronarokotukset laajennetaan koskemaan kaikkia 12–15-vuotiaita. Asetusmuutos tulisi voimaan ensi maanantaina.

Kaikki koronavirustartunnat yksittäisiä tartuntoja lukuun ottamatta ovat Suomessa niin sanottua deltamuunnosta, totesi ylilääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) tiedotustilaisuudessa tänään. Hän sanoi myös, että Suomessa raportoidaan tänään 752 uutta koronatartuntaa.

Hänen mukaansa Britanniasta saatujen tietojen mukaan koronarokotteiden suojateho deltamuunnoksen aiheuttamaa oireista infektiota vastaan on ensimmäisen annoksen jälkeen 35 prosenttia ja toisen annoksen jälkeen 79 prosenttia. Aineistossa on mukana sekä adenovirusvektorirokotteita että mrna-rokotteita.

Koronarokotteiden suojateho vakavaa tautia vastaan on tätä parempi, THL:n mukaan ensimmäisen annoksen jälkeen 80 prosenttia ja toisen annoksen jälkeen 96 prosenttia.

Uusien koronatapausten määrä on kasvanut 56 prosenttia viikon aikana, tiedottaa STM.

STM:n mukaan viime viikolla uusia tapauksia todettiin yhteensä 4 574, kun edeltävällä viikolla tapauksia todettiin 2 925. Ministeriön mukaan yli kolmasosa kaikista tartunnoista todettiin 20–29-vuotiailla.

Ulkomailta tuotujen tartuntojen osuus oli viime viikolla noin 6 prosenttia. Karanteeniin asetettiin 8 304 henkilöä.

Lue lisää:

STM esittää ra­vin­to­la­ra­joi­tus­ten tiu­ken­ta­mis­ta sun­nun­tais­ta alkaen – Epi­de­mia kasvaa nyt koko maassa