Metsästys: Mies kuoli met­säs­tys­on­net­to­muu­des­sa Pu­das­jär­vel­lä – hau­li­kon laukaus osui va­hin­gos­sa met­säs­tys­ka­ve­riin

tähtijuttu: Kor­ko­jen nousu ra­sit­taa ta­lo­yh­tiöi­tä Ro­va­nie­mel­lä – ra­hoi­tus­vas­ti­ke voi kak­sin­ker­tais­tua

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

STM esittää ra­vin­to­la­ra­joi­tus­ten tiu­ken­ta­mis­ta sun­nun­tais­ta alkaen – Epi­de­mia kasvaa nyt koko maassa

Koronarokotteiden suojateho vakavaa tautia vastaan on ensimmäisen annoksen jälkeen 80 prosenttia ja toisen annoksen jälkeen 96 prosenttia, kertoo THL.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) esittää ravintolarajoitusten tiukentamista sunnuntaista alkaen, STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo.

Ravintolarajoituksia tiukennettaisiin siten, että kaikilla kiihtymisvaiheen alueilla anniskelu päättyisi klo 24 ja ravintolat suljettaisiin klo 01. Leviämisvaiheen alueilla anniskelu päättyisi klo 22 ja ravintolat suljettaisiin klo 23.

Leviämisvaiheen alueilla myös ulkoterasseille tulisi anniskelupaikkarajoitukset.

Leviämisvaiheen alueita ovat Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Kymenlaakso sekä Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.

Rokotukset laajenemassa 12-15-vuotiaisiin maanantaista lähtien

Kansliapäällikkö Varhila avasi tiedotustilaisuudessa laajemmin sitä, mitä asioita maan hallitus saa tänään pöydälleen. Varhilan mukaan STM esittää, että koronarokotukset laajennetaan koskemaan kaikkia 12–15-vuotiaita. Asetusmuutos tulisi voimaan ensi maanantaina.

– Järjestämisvastuussa ovat kunnat, jotka itse päättävät järjestetäänkö rokotukset massarokotuspisteellä vai kouluterveydenhuollossa, Varhila sanoi.

Tänään raportoidaan 752 uutta tartuntaa

Kaikki koronavirustartunnat yksittäisiä tartuntoja lukuun ottamatta ovat Suomessa niin sanottua deltamuunnosta, totesi ylilääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) tiedotustilaisuudessa tänään. Hän sanoi myös, että Suomessa raportoidaan tänään 752 uutta koronatartuntaa.

Hänen mukaansa Britanniasta saatujen tietojen mukaan koronarokotteiden suojateho deltamuunnoksen aiheuttamaa oireista infektiota vastaan on ensimmäisen annoksen jälkeen 35 prosenttia ja toisen annoksen jälkeen 79 prosenttia. Aineistossa on mukana sekä adenovirusvektorirokotteita että mrna-rokotteita.

Koronarokotteiden suojateho vakavaa tautia vastaan on tätä parempi, THL:n mukaan ensimmäisen annoksen jälkeen 80 prosenttia ja toisen annoksen jälkeen 96 prosenttia.

Tapauksia todetaan paljon 20–29-vuotiailla

Uusien koronatapausten määrä on kasvanut 56 prosenttia viikon aikana, tiedottaa STM.

STM:n mukaan viime viikolla uusia tapauksia todettiin yhteensä 4 574, kun edeltävällä viikolla tapauksia todettiin 2 925. Ministeriön mukaan yli kolmasosa kaikista tartunnoista todettiin 20–29-vuotiailla.

Ulkomailta tuotujen tartuntojen osuus oli viime viikolla noin 6 prosenttia. Karanteeniin asetettiin 8 304 henkilöä.

STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan epidemia kasvaa nyt käytännössä koko maassa. Tartuntojen lähteenä ovat hänen mukaansa korostuneet nyt sosiaaliset kontaktit, toinen samassa taloudessa asuva henkilö, ravintolat ja yksityistilaisuudet.

Uutista korjattu: STM:n ehdotti hallitukselle anniskelun lopettamista kiihtymisvaiheen alueiden ravintoloissa klo 24 ja ravintoloiden sulkemista klo 01, ei tuntia aikaisemmin.

Uutista päivitetty kauttaaltaan 5.8.2021 kello 12.40.