Tors­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Kuntien pitää jär­jes­tää mat­kai­li­joil­le­kin testit, Posio ja Salla tie­dot­ta­vat ro­ko­tuk­sis­ta, Lapissa 20 kuollut ko­ro­na­vi­ruk­seen

Kuolleisuus alueittain.
Kuolleisuus alueittain.

17.35 Länsi-Pohjan 10 hengen yleisörajoitus jatkuu

Länsi-Pohjan kokoontumisrajoitukset eivät muutu, vaan yli kymmenen henkilön tilaisuudet on edelleen kielletty. Aluehallintoviraston tekemä päätös on voimassa 19.2.–18.3.

Lue lisää täältä.

17.25 Salla antoi ohjeita rokotuksiin

Sallassa käynnistetään helmikuussa koronavirusrokotukset alle 70 vuotiaille Astra-Zenecan rokotteella.

Rokotukset toteutetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeen mukaisesti sairausryhmäperusteisesti.

Rokotusjärjestyksessä ensimmäisenä ovat ryhmän 1. henkilöt, joilla on elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes tai downin oireyhtymä (aikuiset).

Ryhmään 2 kuuluvat henkilöt, joilla on jatkuvaa lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti), aivohalvaus tai muu hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, vaikea uniapnea, psykoosisairaus tai sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40).

Sallan rokoteajanvaraukseen voi ilmoittautua henkilö, joka terveydentilansa puolesta kuuluu edellä mainittuihin ryhmiin. Rokotusajankohta ilmoitetaan sitten henkilökohtaisesti rokote-erien saapuessa.

Sallan rokotepuhelin: ti–pe klo 10–14, puh. 040 182 3086.


17.00 Lapin sairaanhoitopiirissä parissa päivässä 10 tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu tiistain puolen päivän ja torstain puolenpäivän välillä kymmenen uutta koronatapausta.

Pyhätunturilla todettiin aikaisempaan paikkakunnalla todettuun tartuntaan liittyviä tapauksia yhteensä neljä. Tartunnat ovat lähipiiritartuntoja ja henkilöt ovat olleet valmiiksi karanteenissa.

Kolarissa todettiin kolme tartuntaa, joissa on kyseessä perhealtistus. Henkilöt ovat olleet valmiiksi karanteenissa.

Rovaniemellä todettiin kaksi karanteenissa olevan lähipiiritartuntaa ja Kittilässä todettiin yksi tapaus, jonka alkuperä on vielä epäselvä.

Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa.

17.00 MM-ralliin osallistujat turvallisuuskuplassa koko kisojen ajan

Rovaniemellä järjestään MM-ralli 26.–28. helmikuuta. Tapahtumaan ei oteta yleisöä.

Kaikki kilpailuun akkreditoituneet, kuten toimihenkilöt, rallikuskit, media ja muut oheistoimijat, ovat kilpailujen ajan niin sanotusta turvallisuuskuplassa. Heillä on voimassa maskipakko koko kilpailun ajan. Osallistujien majoitus- ja ruokailutilat on majoitusliikkeissä eriytetty ja lisäksi heidän tulee noudattaa yleisiä turvallisuusohjeita.

Ulkomailta saapuvien osallistujien osalta vaaditaan alle kolme vuorokautta vanha negatiivinen koronatesti, joka tarkistetaan ennen maahantuloa. Lisäksi heille tehdään maahantulotesti heti rajalla tai Rovaniemellä.

Lisäksi vielä henkilöiden, joiden vierailu kestää yli kuusi vuorokautta, tulee käydä koronatestissä kolmen vuorokauden kuluttua maahantulosta. Myös Suomesta koronan kiihtymis- tai leviämisalueilta saapuvilta tarvitaan negatiivinen tulotesti. Kaikille osallistujille jaetaan myös erilliset ohjeet testiin hakeutumisesta mahdollisten oireiden ilmaantuessa.

Lapin sairaanhoitopiiri huomauttaa, että matkailijoiden kohdalla kuntien pitää huolehtia siitä, että testattavaksi pääseminen on helppoa ja että ohjeistukset ovat yksiselitteisiä. Kaikkien alueella oleskelevien tulee päästä testiin seitsemänä päivänä viikossa.

Koronatilanne

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 4: 22 tapausta

Viikko 5: 14 tapausta

Viikko 6 (kuluva viikko): 19 tapausta

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 526 tapausta. Lukuun sisältyvät myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

16.15 Posion rokotusajanvaraus aukeaa ensi viikolla

Posiolla on tähän mennessä annettu noin 550 rokoteannosta. Rokotetut ovat infektiopotilaita hoitavaa henkilökuntaa, ikäihmisten palveluasumisyksiköiden henkilökuntaa ja asukkaita sekä osa kotona asuvista 80-vuotiaista ja sitä vanhemmista ihmisistä.

80-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokottaminen jatkuu aina, kun kuntaan saadaan mRNA-rokotetta. Tämän ikäryhmän henkilöille soitetaan terveyskeskuksesta, kun heidän rokotevuoronsa tulee. Rokotteita tulee kuntaan pieniä määriä kerrallaan, seuraavan kerran viikolla 10.

70–80-vuotiaat rokotetaan kaikkein vanhimpien jälkeen, myös mRNA-rokotteilla. Kunta tiedottaa, kun nämä rokotukset tulevat ajankohtaisiksi. Alle 70-vuotiaat riskiryhmäläiset saavat Astra-Zenecan rokotteen.

Myös Posion kunta pyytää asukkailta kärsivällisyyttä, sillä rokoteohjeet ja saapuvat rokotemäärät muuttuvat hyvin nopealla tahdilla.

Poiminta

Rokotusjärjesteys Posiolla

Alle 70-vuotiaiden riskiryhmän 1 rokotukset aloitetaan Lapin sairaanhoitopiirin linjauksen mukaan henkilöistä, joilla on:

- Elinsiirto tai kantasolusiirto

- Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti

- Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö

- Vaikean kroonisen munuaissairauden dialyysihoito

- Vaikean kroonisen keuhkosairauden vuoksi happirikastin

- Downin oireyhtymä (aikuiset)

Yllä mainittuihin ryhmiin kuuluvat ihmiset voivat 16.2. alkaen tiedustella rokotusaikaa.

Koronarokoteajanvaraus 16.2. alkaen: 040 801 2371 ma–pe klo 9–14.

Näiden jälkeen rokotetaan riskiryhmän 1 henkilöt, joilla on lääkehoitoa vaativa aikuistyypin diabetes. Diabeetikoita on Suomessa niin paljon, että Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö ja Lapin kunnat ovat päättäneet, että riskiryhmästä 1 rokotetaan ensin pienemmät alaryhmät.

Lähde: Posion kunta


12.30 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä kolme uutta koronavirustapausta.

Epidemian pääpaino alueella on edelleen Torniossa, mutta tällä viikolla tautitapauksia on löytynyt lähes kaikista sairaanhoitopiirin alueen kunnista.

Koronaturvaohjeet ovat edelleen ajankohtaisia kaikissa kunnissa, sairaanhoitopiiristä muistutetaan.

Koronatilanne

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 4: 29 tapausta

Viikko 5: 29 tapausta

Viikko 6 (kuluva viikko): 8 tapausta

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 493 tapausta.

Lähde: koronaturvallinenlappi.fi

12.00 Suomessa 358 uutta tapausta

Suomessa on raportoitu 358 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisten kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 5 126, mikä on 680 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Viimeisten seitsemän päivän aikana on todettu puolestaan 2 672 tartuntaa. Luku on 218 tapausta enemmän kuin edellisen viikon aikana.

Koko epidemian aikana Suomessa on nyt todettu 49 165 koronatartuntaa.

11.00 Kuolleita koko Lapin läänissä yhteensä 20

THL:n ja STM:n tiedotustilaisuudessa aamulla kerrottiin, että Lapin sairaanhoitopiirissä ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on kuollut kummassakin 10 ihmistä Covid-19 -sairauteen.

10.00 Tautitapauksia edelleen paljon – sairaalahoidon tarve vähenee

Uusien covid-19-tautitapausten määrä on Suomessa samaa luokkaa kuin edellisellä viikolla. Epidemian hillinnässä on monella paikkakunnalla onnistuttu hyvin. Silti koronavirusta esiintyy väestössä joka puolella maata, ja useiden sairaanhoitopiirien alueella on todettu runsaasti uusia tartuntoja.

Toistaiseksi ei ole selvää näyttöä siitä, että virusmuunnokset olisivat alkaneet kotoperäisesti levitä väestöön, mutta tämä riski on huomattava. Toisaalta sairaalahoidon tarve on laskenut jo useiden viikkojen ajan.

Viikolla 5 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yli 2500 uutta tapausta, mikä on lähes 200 tapausta vähemmän kuin edellisellä viikolla. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 45 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun edellisellä viikolla luku oli 49 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Viimeisen kahden viikon seurantajakson (ajalla 25.1.-7.2.) yhteenlaskettu tapausmäärä oli hieman yli 5200 uutta tapausta, mikä on yli 1100 tapausta enemmän kuin sitä edeltävien kahden viikon aikana. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 94 tapausta 100 000 asukasta kohden, kun se sitä edeltävällä kahden viikon jaksolla oli 74 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 0,95-1,1 (90 % todennäköisyysväli).

Monissa Euroopan maissa ja Suomen lähialueilla covid-19-tapausten ilmaantuvuus ja tapausmäärät ovat hyvin suuret.

Maailmalla on todettu useita eri virusmuunnoksia eli virusvariantteja, joiden leviämistä Suomeen pyritään torjumaan muun muassa tehostamalla torjuntatoimia rajoilla sekä rajoituksin ja suosituksin. Virusmuunnosten vaikutusta epidemiatilanteeseen seurataan tiiviisti. Tähän mennessä Suomessa on todettu uusia virusmuunnoksia yhteensä 232 koronavirusnäytteessä.

Tartuntoja on eniten nuorilla aikuisilla

Koko maassa uusien tartuntojen tartunnanlähde saatiin selvitettyä yli 60 %:ssa tapauksista. Tapauksia todetaan eniten työikäisillä, tällä hetkellä varsinkin nuorilla aikuisilla. Lähes neljäsosa kaikista tapauksista todettiin 20-29-vuotiailla.

Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnan saaneista on hieman laskenut. Viikolla 5 yli 60-vuotiaiden osuus oli noin 8 %, kun viikoilla 3 ja 4 tämän ikäryhmän osuus oli 11 %.

Karanteeniin asetettiin viikolla 5 hieman yli 11 000 henkilöä, mikä on noin 2500 henkilöä vähemmän kuin edellisellä viikolla. Uusista tartunnoista yli neljännes todettiin henkilöillä, jotka olivat tartunnan toteamishetkellä karanteenissa.

Viikolla 5 suurin osa tartunnoista oli peräisin kotimaasta. Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus oli 4 %, ja näistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus jäi alle prosenttiyksikköön kaikista tartunnoista.

Sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä laskenut

Sairaalahoidossa oli 10.2. kaikkiaan 118 potilasta covid-19-taudin vuoksi: perusterveydenhuollon osastoilla 23 potilasta, erikoissairaanhoidossa 79 potilasta ja teho-osastoilla 16 potilasta.

Tautiin liittyviä kuolemia oli 10.2.2021 mennessä raportoitu yhteensä 706.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät torstaina kello 10–10.45 tilannekatsauksen koronavirustilanteesta.

Tilaisuudessa käsitellään tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti sekä rokotustilannetta.

Lisäksi kuullaan katsaus testausstrategian päivittämisestä.

Tilannekatsauksessa ovat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkunen STM:stä sekä johtaja Mika Salminen THL:sta.