Kolumni

Toimittajalta: Tervetuloa –syksy herättää henkiin opiskelijakaupungin


Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Syksy tekee tuloaan. Ilmaan on hiipinyt viileä tuntu, kuin varkain vihreän lomasta pilkahtelee keltaisia lehtiä.

Luonnonilmiöiden lisäksi vuodenajan vaihtumisesta muistuttavat kaupunkiin ilmestyneet uudet opiskelijat.

Rovaniemi on opiskelijakaupunki, ja onneksi niin. Hiljaisten kesäkuukausien jälkeen opiskeleva kansanosa tuo kaivattua eloa katukuvaan, kauppoihin ja kahviloihin.

Kävin hiljattain kodintavaratalon siivousosastolla, jossa ajankohdasta päätelleen ensimmäisen vuoden opiskelijat olivat sankoin joukon hankkimassa tarvittavaa välineistöä. Myös viikoittainen kirpputorivierailuni tapahtui tällä viikolla opiskelijoiden keskellä.

Paitsi kaihoa hiipuvasta kesästä, syksyyn liittyy aina myös ihanaa uuden aloittamisen energiaa. Vaikka omat opiskeluvuodet olisivat jo kaukana takana päin, tuo opiskelijoiden saapuminen tuulahduksen siitä meidän muidenkin elämään.

Kun itse aloitin opiskelun Lapin yliopistossa parisenkymmentä vuotta sitten, suunnistin rautatieasemalta vapailta markkinoilta melko lailla sokkona vuokraamaani soluasuntoon. Koskapa internet otti vasta ensi askeliaan, löytyi tieto vapaasta kaksion puolikkaasta yliopiston aulassa sijaitsevasta kansiosta, josta kaupungissa opiskeleva serkkuni oli ystävällisesti välittänyt minulle puhelinnumeron. Kuvallinen esittely olisi tuohon aikaan pitänyt hoitaa paperikuvilla ja fyysisen postin välityksellä.

Koskapa internet otti vasta ensi askeliaan, löytyi tieto vapaasta kaksion puolikkaasta yliopiston aulassa sijaitsevasta kansiosta.

Koskapa internet otti vasta ensi askeliaan, löytyi tieto vapaasta kaksion puolikkaasta yliopiston aulassa sijaitsevasta kansiosta.


Onneksi nykyään on myös netti. Miten loistava väline se onkaan tarvittavan irtaimiston täsmämetsästämiseen edullisesti uuteen kotiin, asunnoista puhumattakaan.

Lahjoituksillekin on kysyntää. Lapin Martat järjestää tänäkin vuonna suosioon nousseen Uusia alkuja -kierrätystapahtuman, jossa opinahjon aulasta voi noutaa tarvitsemiaan keittiötarvikkeita. Paraikaa Martat ottaa vastaan kaapin perälle unohtuneita astioita, aterimia ja korkeintaan kahvinkeittimen kokoisia keittiön pienkoneita Rovakadun toimistossaan.

Opiskelupaikan lisäksi Rovaniemelle muutetaan myös töihin. Esimerkiksi upouudessa Osuuspankin talossa avautuneen ruokaravintola Gustavin henkilökunta on tullut tehtäviinsä suurelta osin muualta Suomesta.

On hienoa, että Rovaniemellä on vetovoimaa ja että kaupungin kohisten monipuolistunut ravintolatarjonta kehittyy entisestään.

Näyttää siltä, että kansainvälisten matkailijoiden määrä Rovaniemellä jää tulevana talvena huomattavasti viime vuosia vähäisemmäksi. Sitäkin suuremmalla syyllä toivotetaan uudet asukkaat tervetulleiksi – ja käydään syömässä Rovaniemen loistavissa ravintoloissa!