Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Ro­va­nie­men rannat kai­paa­vat elämää

Veera Vasara on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Veera Vasara on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemi on rantakaupunki. Joenrantakaupunki, mutta rantakaupunki kuitenkin.

Näin Järvi-Suomessa varttuneen näkökulmasta kaupungin suhde keskellä virtaaviin vesistöihinsä vaikuttaa kuitenkin hillityltä. Vaikka keskusta on kahden joen risteyksessä, ei vesistö ole kaupunkikuvallisesti keskiössä. Sen äärelle ole keskittynyt palveluita, kuten satamaa, toria ja ravintoloita, kuten ehkä Saimaan rannalla on laita.

Rovaniemen vesivoima- ja uittohistoria lienevät osasyitä siihen, etteivät rantojen palvelut ja vesillä liikkuminen ole niin keskeisessä osassa kaupungin luonnetta, mitä rantaviivan pituuden perusteella voisi kuvitella.

Jokirantaan on toki suunniteltu monenmoista aivan viime vuosinakin. Sairaalanniemen rakennushanke tulee muokkaamaan koko niemen luonnetta rantareittiä myöten. Vuosia jumittanut Valionrannan kylpylähotellihanke sijoittuu sekin keskeiselle ranta-alueelle.

Muistanpa keskustan rantareitin kehittämiseksi visioidun kokonaissuunnitelmaakin, joka sittemmin on hautautunut hiljaisuuteen.

Edistysaskeliakin on otettu. Koskipuiston asemakaava mahdollistaa Ounaskosken viehättävän ja sijainniltaan keskeisen uimaranta-alueen kehittämisen. Avantouintikeskuksellekin saunoineen siinä tosin olisi mitä parhain paikka.

Koskikadun pään kunnostaminen jokirantaan ulottuvaksi kävelykaduksi oli onnistunut ratkaisu. Arktikumin puiston kohentunut kunnossapito ja siitä Ounasjoen rantaan jatkettu ulkoilureitti ovat kohentaneet tilannetta Ounasjokivarren puolella. Onpa sinne suunnalle rakenteilla uusi laavukin.

"Hienoa, että Rovaniemenkin rannoilta löytyy viimein tilaa kenties totutuista poikkeavillekin toiminnoille."

Tulevana kesänä tapahtuu erityisesti Ounaspaviljongin ympäristössä, jonne on suunnitteilla Rovaniemellä aivan uudenlainen vesiliikuntakeskus sekä padel-kenttiä. Luvassa on myös uusia ravintolapalveluita ja saunakin.

Kun Rovaniemen vesistöistä ja niiden vapaa-ajanmahdollisuuksista innostunut Jaakko Tossavainen ei löytänyt vesiurheilukeskukselle soveltuvaa paikkaa kotikaupungistaan, hän perusti sellaisen Sotkamon Vuokattiin.

Keskuksen skeittirampilla varustettu saunalautta on herättänyt laajalti kiinnostusta. Yrittäjän mukaan paikassa on vieraillut kuvausryhmä jotakuinkin kerran kesässä Temptation Islandista Ylen Saunapäivään.

Nyt Tossavainen palaa Rovaniemelle yhtenä Ounaspaviljongin uuden vesiliikuntakeskuksen yrittäjistä. Hienoa, että Rovaniemenkin rannoilta löytyy viimein tilaa kenties totutuista poikkeavillekin toiminnoille.

Kajakin tai soutuveneen vuokraaminen matalalla kynnyksellä ja sopivien palveluiden kera kiinnostaa minuakin, joenrantakaupungin asukasta.