"Ei täl­lai­nen voi toimia Ro­va­nie­mel­lä", sa­not­tiin Jaakko Tos­sa­vai­sel­le vuosia sitten – nyt ve­si­ur­hei­lu­kes­kus to­teu­tuu Ou­nas­pa­vil­jon­gil­le kump­pa­nei­den kera

Vesiurheilukeskuksen puuhamiehet Miko Ratavaara (vas.), Jaakko Tossavainen ja Petteri Savolainen tulistelevat toukokuun kylmässä illassa ja toivovat, että keskuksen toimintoja voitaisiin avata juhannukseksi. Rakentamista ei ole päästy aloittamaan, koska kaupungin rakennusvalvonnalta ei ole saatu kuukausien odotuksen jälkeen rakennus- tai toimenpidelupaa.
Vesiurheilukeskuksen puuhamiehet Miko Ratavaara (vas.), Jaakko Tossavainen ja Petteri Savolainen tulistelevat toukokuun kylmässä illassa ja toivovat, että keskuksen toimintoja voitaisiin avata juhannukseksi. Rakentamista ei ole päästy aloittamaan, koska kaupungin rakennusvalvonnalta ei ole saatu kuukausien odotuksen jälkeen rakennus- tai toimenpidelupaa.
Kuva: Anssi Jokiranta

Ounaspaviljongin alueelle Rovaniemelle on avautumassa uudenlainen vesiurheilukeskus vielä tulevana kesänä. Midnight Sun Wake oy:n yrittäjät odottavat tosin vielä rakennus- tai toimenpidelupaa Rovaniemen kaupungin rakennusvalvonnalta.

Prosessin venyminen kuukausien mittaiseksi on yllättänyt yrittäjät.

– Kiirehän tässä meinaa tulla, toimitusjohtaja Jaakko Tossavainen myöntää.

Ounasjoen ylle rakennetaan kaapelirata wakeboardingia eli vesilautailua varten. Kaapeli tarjoaa vesihiihdon sukulaislajiin sopivat vauhdit moottoriveneen sijaan.

Lisäksi keskukseen tulee kelluva vesileikkipuisto, sup-lautojen ja kajakkien vuokrausta, sauna sekä ravintola. Lisäksi tarjolle tulee sähkömoottoroituja surffilautoja.

Ravintolatoiminnasta vastaavat Roka-ravintolasta tutut yrittäjät.

– Tärkein kohderyhmämme on rovaniemeläiset perheet, ajatuksella, että meiltä löytyy kaikille mieluisaa tekemistä ja paikka yhteiseen ateriointiinkin, Tossavainen sanoo.

Havainnekuva näyttää, kuinka vesiurheilukeskus sijoittuu Ounasjokeen ja sen rannalle.
Havainnekuva näyttää, kuinka vesiurheilukeskus sijoittuu Ounasjokeen ja sen rannalle.

"Ei tällainen voi Rovaniemellä toimia"

Wakeboard-radan perustaminen Rovaniemelle on Tossavaisen pitkäaikainen unelma. Rovaniemellä hänet muistetaan 2000-luvun alussa ilmestyneen ilmaisjakelulehti Roihun yrittäjänä.

– Heräsin toden teolla vesistömatkailun mahdollisuuksiin täällä kotikaupungissani reilu vuosikymmen sitten, Tossavainen muistelee.

Hän katseli tuolloin muutamaakin paikkaa kaapeliradalle, mutta hanke ei ottanut tuulta alleen.

– Aika suoraa viestiä sain, ettei tällainen voi Rovaniemen kylmässä ilmastossa toimia. Toisaalta minulla ei ollut tuolloin esittää esimerkkiä kannattavasta konseptista, joten sikäli se on ymmärrettävääkin, hän pohtii.

Sopiva paikka vesimatkailuyritykselle löytyi lopulta Kainuun Sotkamosta, jossa Tossavaisen perustama Vuokatin vesiurheilukeskus toimii nyt seitsemättä vuotta.

Wakeboarding-radasta alkunsa saaneen yrityksen toiminta on laajentunut vuosien varrella niin sauna-, ravintola- kuin välinevuokraustoimintaakin.

– Hyvänä puolena tässä on se, että Rovaniemelle voimme tuoda heti alkuun koko paketin, Tossavainen iloitsee.

Upeita paikkoja, joista monikaan ei tiedä

Tossavainen näkee Ounas- ja Kemijoen vesistöissä piilevää potentiaalia monenlaiseen harrastamiseen, niin paikallisille kuin kesämatkailijoille.

Hänen arvionsa mukaan veneily ja muu vesillä liikkuminen on alueella viime vuosina lisääntynyt, mutta potentiaalia on enempäänkin.

– Ounasjoen putaat ja särkät ovat upeita paikkoja, joista moni paikallinenkaan ei tiedä, hän sanoo.

Suunnitelmissa on, että vesiurheilukeskuksesta saa tulevaisuudessa vuokrattua myös esimerkiksi vesijettejä ja soutuveneitä.

– Jos haluaa vaikka lähteä pari kertaa kesässä ongelle, ei oman veneen hankkiminen ole välttämättä mielekästä, mutta vuokraaminen on. Uskon, että tällaisiakin ihmisiä on Rovaniemellä todella paljon.

Havainnekuvassa on vesiurheilukeskuksen toimintoja.
Havainnekuvassa on vesiurheilukeskuksen toimintoja.

Osakkaina yksityishenkilöitä ja yrityksiä

Ounaspaviljongin vesiurheilukeskuksen varsinainen alullepanija on Petteri Savolainen, Rovaniemelle työn perässä muuttanut lentäjä ja wakeboardingin innokas harrastaja.

– Löysin lajin Etelä-Suomessa ja keksin, että täältähän puuttuu harrastuspaikka, Midnight Sun Wake oy:ssä hallituksen puheenjohtajana toimiva Savolainen kertoo.

Lajin osaamista hankkeeseen on tuonut myös lajin rovaniemeläinen aktiiviharrastaja, SM-mitalisti ja parkkisuunnittelija Miko Ratavaara. Jaakko Tossavaisen kaksikko löysi matkaan vasta viime metreillä.

– Hän tuo mukaan vankan käytännön kokemuksen alan yrittäjyydestä, Savolainen kiittelee.

Vuoden lopussa päättyneessä osakeannissa Midnight Sun Waken osakkaaksi ryhtyi 40 yksityishenkilöä ja lisäksi muutama yritys.

–  Sieltäkin suunnaltakin on jo tullut kyselyitä, joko rakennustyöt ovat alkaneet, joten mukavahan se olisi jo päästä tuumasta toimeen, Savolainen sanoo.

Mikä?

Wakeboarding on vesilautailua

Wakeboarding eli vesilautailu on vesihiihdon sukulaislaji.

Muotoutunut vesihiihdon, lumilautailun ja surffauksen pohjalta.

Kuten lumilautailussa, vesilaudalla seistään lähes poikittain kulkusuuntaan nähden.

Lautailijaa vedetään veneen perässä kuten vesihiihdossa tai tarkoitukseen rakennetulla kaapeliradalla.

Siinä veden yläpuolella kulkevaan vetovaijeriin on kiinnitetty sähkömoottorilla toimiva vetolaite ja vetoköysi.

Suomessa kaapeliratoja on muun muassa Oulussa, Ukkohallassa, Vuokatissa, Helsingissä, Ylöjärvellä ja Jyväskylässä.

Lähde: Wikipedia