Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Pääkirjoitus: Ko­ti­mais­ta mar­ja-alaa ra­vis­tel­lut ri­kos­tut­kin­ta on valmis ja siirtyy nyt syy­te­har­kin­taan – mai­ne­hait­ta on jo varma, eikä sen kor­jaan­tu­mi­ses­ta ole takeita

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Ro­va­nie­men kä­ve­ly­ka­dul­la voi le­ko­tel­la jopa muo­vi­pal­mu­jen kat­vees­sa – katu kui­ten­kin kai­pai­si ihka oi­kei­ta, ei kei­no­te­koi­sia puita

Mari Molkoselkä on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Mari Molkoselkä on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.

Kuusi kappaletta. Niin monta puuta kasvaa Rovaniemen kävelykadulla, ja niistä jokainen sijaitsee Poromiehentien reunassa. Reilun neljänsadan metrin mittaisella katuosuudella puut eivät ole suinkaan harvinaisuuksia, sillä Koskikadun kävelykatupätkällä voi törmätä varsin eksoottisiin sesonkipuihin.

Talvella kuusista kyhätyt pensaat ympäröivät Koskikadun lamppuja ja valtavat joulupuut kurkottelevat kattojen rajoilla. Vanhat kuuset eivät kyllä lisää kadun luonnon monimuotoisuutta, mutta hetken ajan ihmiset saavat sisältöä somesyötteeseensä ja kaupunki muuttuu viihtyisämmäksi.

Lopulta kuuset kaatuvat, ja pääsiäisenä Lordinaukiolle ilmestyy lehtipuu, jonka oksilla eivät riipu lehdet vaan pääsiäiskoristeet. Kuin taikaiskusta värikäs puu katoaa, minkä jälkeen ravintolayrittäjät alkavat viritellä terassejaan. Kesän aikana katuosuutta koristavat istutuslaatikot, ja terasseilla pääsee lekottelemaan jopa muovipalmujen katveeseen.

Puuton Rovaniemen keskusta ei keinotekoisista yrityksistään muutu yhtään vihreämmäksi niin kauan, kun sinne ei istuteta puita kasvamaan.

Leikki sikseen. Puuton Rovaniemen keskusta ei keinotekoisista yrityksistään muutu yhtään vihreämmäksi niin kauan, kun sinne ei istuteta puita kasvamaan.

Vaikka kävelykatu onkin lähes puuton, sen lähettyville Rovakadulle, Jaakonkadulle ja Maakuntakadulle on istutettu puita. Unohtamatta Valtakatua, jossa viihtyvyyttä on lisännyt omatoimisesti hotelliyrittäjä Mikael Gröhn.

Lapin Kansa kertoi viime viikolla Gröhnin ja Rovaniemen kaupungin yhteentörmäyksestä. Kaupunki oli kehottanut matkailuyrittäjää poistamaan vanhat puut Arctic Light Hotellin edustalta, sillä ne olivat Valtakadun peruskorjauksen jälkeen jääneet keskelle levennettyä kevyen liikenteen väylää. Kaupungin näkemyksen mukaan puut olivat pyöräilijöiden tiellä, mutta Gröhnin mukaan ne nimenomaan suojaavat jalankulkijoita ja hotellin asiakkaita, kun pyöräilijät hoksaavat hidastaa vauhtiaan puiden kohdalla.

Aluksi kaupunki oli valmis kaatamaan puut itse, mutta nyt se on ryhtynyt selvittämään, voisiko ne sittenkin säilyttää.

Pakitetaan Valtakadulta takaisin Koskikadulle. Reilulla neljälläsadalla metrillä riittäisi tilaa oikeille, juurensa maahan työntäville puille. Voisiko kadunpätkälle istuttaa kuusia, mikäli niitä ollaan sinne kuitenkin metsistä raahaamassa? Pihlajasta tai vaikka koivusta saisi ajan myötä oivan pääsiäispuun.

Poromiehenkadun reunan kuuden puun varjoissa näkee usein ihmisten vilvoittelevan lämpiminä kesäpäivinä. Tällaisia paikkoja soisi keskustassa olevan enemmän.

PS.

Arktikumiin avautuu kesäkuussa näyttely Puut, puistot, ihmiset. Näyttelyssä on taidetta ja tietoa puiden ja puistojen historiasta sekä nykypäivästä Rovaniemellä. Useiden taiteilijoiden tarkoituksena on havahduttaa kävijöitään ja kohtaamaan lähiluonnon merkityksen, joka on suuri.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.