PAUKKUPAKKASET: Pak­ka­nen alkaa ki­ris­tyä vii­kon­lop­pua vasten – it­se­näi­syys­päi­vä­nä hä­tyy­tel­lään monin paikoin -35:tä astetta

RAVINTOLARAJOITUKSET: Ro­va­nie­mel­lä tiu­kem­mat ra­vin­to­la­ra­joi­tuk­set vii­kon­lo­pus­ta alkaen – ko­ronapas­sil­la ra­joi­tuk­sia ei tar­vit­se nou­dat­taa

Mainos : Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Lapin Kansan joulun ti­laus­tar­jouk­siin tästä.

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Ro­va­nie­men kasvuun luo­te­taan niin paljon, että yri­tyk­set us­kal­ta­vat in­ves­toi­da tänne isos­ti­kin

-
Kuva: Jussi Pohjavirta

Rovaniemellä menee hyvin ja tulevaisuudessa vielä paremmin. Näin voi päätellä pari viikkoa sitten julkistetusta tutkimuksesta, jossa vertailtiin kuntien ja kaupunkien elinvoimaa ja tulevaisuuskuntoa.

Rovaniemi sijoittui isojen ja keskisuurten kaupunkien joukossa kakkoseksi ja jätti taakseen esimerkiksi Tampereen ja Oulun. Rovaniemen elinvoimaindeksiä nostivat muun muassa maan sisäinen nettomuutto sekä palkkatulotason kohoaminen. Myös työllisyysaste on kasvanut Rovaniemellä vertailukuntia voimakkaammin.

Tutkimus kertoo samaa viestiä, joka näkyy jo kaupunkikuvassa ja uutisissa: Rovaniemen kasvuun luotetaan niin paljon, että yritykset uskaltavat investoida tänne isostikin.

Yksi esimerkki löytyy Saarenkylästä, jossa Kesko peruskorjaa ja laajentaa Citymarketia. Laajennuksessa muun muassa kaupan ruokaosasto kasvaa puolitoistakertaiseksi.

Keskustassa K-Supermarket Rinteenkulman remontti ja laajennus ovat jo valmistuneet. Lampelaan valmistui kesällä Mehiläisen lääkärikeskus ja sairaala. Investoinnin suuruus oli noin 10,5 miljoonaa euroa.

Tuorein investointiuutinen tuli syyskuun lopussa, kun ympäristölautakunta antoi rakennusluvan Rusta-tavarataloketjulle. Rusta aikoo rakentaa myymälän Eteläkeskukseen aivan Lidlin ja Prisman naapuriin.

"Rokotuksilla varmistamme sen, että yhteiskunta pysyy auki, yritykset voivat toimia kannattavasti ja työllistää mahdollisimman paljon ihmisiä."

Yrityksillä riittää siis uskoa rovaniemeläisten ostovoimaan, vaikka yksi tärkeistä elinkeinoista on ollut pois pelistä keväästä 2020 lähtien. Silloin korona pysäytti kansainvälisen matkailun ja vei monet majoitus- ja ohjelmapalveluyritykset ahdinkoon. Välillisesti korona on vaikuttanut myös muihin palvelualan yrityksiin ja jopa rakentamiseen.

Jo ennen koronaa Rovaniemellä tiedostettiin, että kaikkea ei kannata rakentaa matkailun varaan. Siksi olikin suuri ilouutinen, kun hydraulisylintereitä valmistava Norrhydro ilmoitti kesällä, että se rakentaa Rovaniemelle uuden tuotantolaitoksen ja kasvattaa tuotantokapasiteettiaan jopa nelinkertaiseksi. Investointi tuo Rovaniemelle sata uutta teollisuuden työpaikkaa.

Myös toisella rovaniemeläisellä teollisuusyrityksellä pyyhkii hyvin: moottorikelkkoja menisi nyt kaupaksi enemmän kuin BRP Finlandin Rovaniemen tehdas pystyy niitä valmistamaan.

Silti Rovaniemi tarvitsee kipeästi myös matkailua, ja tulevaa talvisesonkia odotetaan siinä toivossa, että ulkomaiset matkailijat pääsevät jälleen Suomeen. Varauksia on tehty lupaavasti, mutta korona on opettanut, että se voi hetkessä muuttaa kaiken.

Nyt voimme kuitenkin myös itse vaikuttaa koronatilanteeseen niin, että mahdollisimman moni meistä ottaa rokotuksen. Rokotuksilla varmistamme sen, että yhteiskunta pysyy auki, yritykset voivat toimia kannattavasti ja työllistää mahdollisimman paljon ihmisiä.