Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Ro­va­nie­mel­lä on akuutti hoi­ta­ja­pu­la, mutta päät­tä­jät ovat siitä hii­ren­hil­jaa

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Kyllä niin pistää vihaksi, tuttavani kihisi.

Hän oli huolissaan iäkkäästä äidistään, joka ei enää pärjännyt kunnolla kotona mutta jolle ei järjestynyt hoivapaikkaa. Lopulta äiti joutui – tai pääsi – sairaalaan.

Tuttavan suuttumus kohdistui päättäjiin, jotka eivät ole saaneet ikäihmisten asioita kuntoon ja joita koko aihe ei enää tunnu kiinnostavan. Rovaniemellä ongelmana on muun muassa palvelukotipaikkojen puute. Tämän vuoksi huonokuntoiset vanhukset joutuvat keplottelemaan kotonaan, vaikka tarvitsisivat jatkuvaa hoivaa.

Turhan usein tästä seuraa epäinhimillinen kuvio, jossa vanhusta pallotellaan kodin ja sairaalan välillä. Häntä hoidetaan terveyskeskuksen vuodeosastolla juuri sen aikaa, että hänet voidaan taas lähettää kotiinsa, jossa hänen kuntonsa jälleen huononee.

"Hoitajapula ei tietenkään ole vain rovaniemeläinen ilmiö, mutta täällä se tuntuu olevan juuri nyt erityisen akuutti."

Rovaniemen kaupunki selittää palvelukotipaikkojen puutetta hoitajapulalla, joka ei koske vain kaupungin omia yksiköitä vaan myös yksityisiä palvelusetelihoivakoteja. Niihin ei ole voitu ottaa uusia asukkaita, koska hoitajia ei ole ollut tarpeeksi.

Hoitajapula ei tietenkään ole vain rovaniemeläinen ilmiö, mutta täällä se tuntuu olevan juuri nyt erityisen akuutti. Tästä huolimatta en ole havainnut, että aihe olisi herättänyt Rovaniemellä keskustelua. Poliittisten päättäjien suunnasta ei ole kuulunut kommentteja tai kannanottoja, vaikka aihe on ollut viime viikkoina esillä näyttävästi muun muassa Lapin Kansan juttujen kautta.

Jotain on onneksi kuitenkin tehty. Viime viikolla kaupunki avasi uuden määräaikaisen hoivaosaston vanhuksille, jotka odottavat pitkäaikaista palvelukotipaikkaa.

Lisäksi hyvinvointilautakunta päätti perustaa ikäihmisten kotipalveluihin viisi uutta lähihoitajan toimea ja yhden sairaanhoitajan toimen. Tämä siksi, että myös kotipalveluiden tarve on viime aikoina kasvanut Rovaniemellä ja kasvaa ennusteiden mukaan edelleen.

Ikäihmisten palvelut vaativat siis edelleen lisäsatsauksia Rovaniemeltä, vaikka jo runsaan vuoden kuluttua ne siirtyvät muiden sosiaali- ja terveyspalveluiden mukana hyvinvointialueiden vastuulle. Ne kauan kaivatut leveämmät hartiat vastaavat siis jatkossa muun muassa siitä, miten ja missä rovaniemeläisiä vanhuksia hoidetaan.

Tämäkin on meille kaikille yksi syy kiinnostua aluevaaleista, jotka käydään ensi tammikuussa. Silloin Lappiin valitaan 59-jäseninen aluevaltuusto, jonka päätökset sote-määrärahojen käytöstä vaikuttavat kaikkien arkeen vuodesta 2023 alkaen.

Niin puolueiden kuin ehdokkaidenkin olisi jo aika aktivoitua ja avata keskustelua esimerkiksi siitä, kuka meitä jatkossa hoitaa. Kiinnostus hoitotyötä kohtaan ei kai lisäänny pelkästään sillä, että työnantaja vaihtuu kunnasta tai kaupungista hyvinvointialueeksi.