Kolumni

Toimittajalta: Olisiko Rovaniemellä ja Alltimella palaverin paikka – kaupunkilaiset kaipaavat lisää tietoa kunnossapitotöistä


Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Viime viikon keskiviikkona Konttisen kesäteatterin katsomoon kerääntyi noin eri ikäistä 80 rovaniemeläistä. Osa heistä oli huolissaan ja osa suorastaan vihoissaan siitä, mitä Rovaniemen puille ja puistoille tapahtuu.

Tunteet olivat pinnassa ymmärrettävistä syistä. Kuukautta aikaisemmin Ruokasenpuistosta oli kaadettu pois kaikki vanhat koivut, koska puistoa oltiin uudistamassa. Lisäksi Alltimelle oli sattunut iso vahinko, kun se harventamisen sijasta leikkasi Konttisen puiston syreenit ja pihlajat maan tasalle.

Rovaniemen 1. ja 3. kaupunginosan asukasyhdistykset olivat kiitettävästi ajan hermolla ja ymmärsivät, että nyt on keskustelun paikka. Yhdistykset järjestivät Konttisella pikaisella aikataululla kaikille avoimen keskustelutilaisuuden otsikolla Puistot ilman puita.

Provosoivasta otsikosta huolimatta tilaisuudessa käytiin asiallista ja hedelmällistä keskustelua. Tavoitteena ei ollut vain ruotia vanhoja virheitä, vaan pohtia, miten jatkossa voitaisiin toimia niin, ettei kaupunkilaisten tarvitsisi järkyttyä heille rakkaiden puiden ja viheralueiden katoamisesta.

Kuten keskustelussa huomautettiin, kyse ei ole vain puista vaan asukasdemokratiasta: kaupunkilaisten täytyy päästä vaikuttamaan siihen, miten yhteistä ympäristöä kohdellaan ja muokataan. Esimerkiksi juuri Ruokasenpuisto sijaitsee niin keskeisellä paikalla, että sen uudistamissuunnitelmaa olisi voinut esitellä kaupunkilaisille hyvissä ajoin paikan päällä.

Konttisen keskustelutilaisuudessa kaupunkia edustivat kaupunginarkkitehti Sipi Hintsanen ja uusi kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio. Toivottavasti he pyrkivät vaikuttamaan siihen, että asuinympäristön muutoksista käytäisiin jatkossa entistä aidompaa vuoropuhelua. Parantamisen varaa kyllä on, jos esimerkiksi asukasyhdistykset kokevat, ettei kaupunki noteeraa niiden näkemyksiä millään tavalla.

"Ongelma tuli esiin tälläkin viikolla, kun kaupunkilaiset etsivät avoinna olevia matonpesupaikkoja. Missään ei kerrottu, että paikkoja avataan sitä mukaa, kun jokivesi puhdistuu tulvan jäljiltä."

Puistojen ja katujen kunnossapidosta Rovaniemellä vastaa nyt toista kesää Alltime oy. Alltime on saanut kaupunkilaisilta kipakkaa palautetta niin kesän kuin talvenkin kunnossapitotöistä, mutta se on paikoin myös parantanut toimintaansa kiitettävästi. Konttisen vahingosta Alltime kantoi vastuun rakentamalla aidan syreenien tilalle.

Konttisen keskustelutilaisuudessa Alltimen Rovaniemen työpäällikkö Tanja Jurvansuu totesi yhden ison ongelman, joka vaatii pikaista korjaamista: kaupunkilaiset eivät saa tarpeeksi tietoa Alltimen tekemisistä tai tekemättä jättämisistä. Ongelma tuli esiin tälläkin viikolla, kun kaupunkilaiset etsivät avoinna olevia matonpesupaikkoja. Missään ei kerrottu, että paikkoja avataan sitä mukaa, kun jokivesi puhdistuu tulvan jäljiltä.

Alltimen vastuulla olevat työt näkyvät ja tuntuvat kaupunkilaisten arjessa. Siksi kaupungin täytyy ottaa vastuuta siitä, että kaupunkilaiset saavat tietoa näistä töistä, vaikka itse työt onkin ulkoistettu Alltimelle.

Olisiko Alltimella ja Rovaniemen kaupungin viestinnällä palaverin paikka?