Alltime hyvitti Kont­ti­sen kat­ko­tut sy­ree­nit va­ne­ri­sei­näl­lä – seinään ti­lat­tiin myös tai­de­teos huol­to­yh­tiön piik­kiin

Seinä pysyy paikallaan siihen asti, kunnes syreenit ovat taas kasvaneet entiselleen.

Konttisen kesäteatterin näköesteenä ollut syreeniaita katkottiin vahingossa. Alltime rakensi sen tilalle väliaikaisen vaneriseinän, johon kesäteatterin puvustajanakin toiminut Elina Vasko maalasi värikkään koivu- ja pihlajamaiseman.
Konttisen kesäteatterin näköesteenä ollut syreeniaita katkottiin vahingossa. Alltime rakensi sen tilalle väliaikaisen vaneriseinän, johon kesäteatterin puvustajanakin toiminut Elina Vasko maalasi värikkään koivu- ja pihlajamaiseman.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Muutama viikko sitten Alltime Oy:n urakoitsija saksi vahingossa Konttisen puiston syreenit, tuomet ja pihlajat maan tasalle. Samassa rytäkässä puiston ja kesäteatterin välisenä näköesteenä toiminut syreeniaita leikattiin olemattomaksi.

Kesäteatterin liepeillä sijaitsevan Konttisen kesäkiskan vetäjän Irene Tikan mukaan alkujärkytys oli valtava.

– Ensimmäinen ajatus oli, että miten kesäteatteri pärjää uuden tilanteen kanssa. Asia oli korjattava ja heti, Tikka kertoo.

Seinä on tarpeellinen, vaikka kesäteatteria ei tänä vuonna esitetäkään. Konttisen Kesäkiska järjestää puistossa erilaisia tapahtumia ja kesän aikana näyttämöllä nähdään myös konsertteja.
Seinä on tarpeellinen, vaikka kesäteatteria ei tänä vuonna esitetäkään. Konttisen Kesäkiska järjestää puistossa erilaisia tapahtumia ja kesän aikana näyttämöllä nähdään myös konsertteja.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Taidetta molemmin puolin

Kesäteatterin työryhmä ja Alltime alkoivat yhdessä pohtia syreeniaidalle korvaavaa ratkaisua, ja viime viikolla näyttämön ja puiston väliin pystytettiin valtava vaneriseinä. Samalla seinään päätettiin teettää taideteos, josta kerättiin tarjouksia ja suunnitelmia useilta tekijöiltä.

Lopulta seinän maalasi Kesäteatterin puvustajana ja lavastajanakin toiminut Elina Vasko. Visio maalauksesta syntyi Vaskolle heti: puiston puoleiseen seinään on taltioitu Konttisen rantakoivut sekä puiston pihlajat, kun taas joenpuoleista seinää koristavat abstraktit syreenit. Molemmilla puolilla on oma tarkoituksensa.

– Puiston puolen koivut ja pihlajat näyttävät lasten silmiin iloisilta, selkeiltä ja luokseen kutsuvilta. Rantapuolen taas on tarkoitus kadota siten, että leirintäalueelta katsottuna seinä ikään kuin häviää ympäristöön, Vasko kertoo.

Ison seinän maalaamiseen kului koko viikonloppu, ja viimeiset siveltimenvedot Vasko teki sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Viikonlopun aikana myös puistossa leikkivät lapset saivat osallistua seinän maalaamiseen.

– Seinään on kirjattu kaikkien osallistuneiden nimikirjaimet. Yhdessä tekeminen oli ihana lisä projektiin, Vasko kertoo.

Viikonloppuna myös puistossa leikkineet lapset pääsivät osallistumaan maalaustöihin. Jokaisen apurin nimi maalattiin seinän laitaan.
Viikonloppuna myös puistossa leikkineet lapset pääsivät osallistumaan maalaustöihin. Jokaisen apurin nimi maalattiin seinän laitaan.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Syreenit kasvavat nopeasti entiselleen

Seinä on tarpeellinen, vaikka kesäteatteria ei näyttämöllä tänä kesänä nähdäkään, koska puistossa toimiva Kesäkiska järjestää siellä puistotapahtumien ohella myös konsertteja.

Vaneriseinän tarkoitus on estää näkyvyys puistosta teatterinäyttämölle. Seinä toimii myös puiston ja näyttämön välisenä meluesteenä ja suojaa yleisöä paahtavalta ilta-auringolta.

Toiselle puolelle aitaa on tyylitelty menetetyt syreenit.
Toiselle puolelle aitaa on tyylitelty menetetyt syreenit.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Alltime kustansi paitsi seinän, myös siihen liittyvän maalaustyön kokonaisuudessaan. Projekti maksoi Alltime Oy:n työpäällikön Tanja Jurvansuun mukaan ”joitain tuhansia”.

Vaneriseinä pysyy paikallaan siihen asti, kunnes syreenit ovat kasvaneet entiselleen ja muodostavat paikalle taas tiheän aidan.

– Syreeni on onneksi nopeakasvuinen. Tänä kesänä tyngät kasvavat puolisen metriä, ja uskon, että ensi kesänä paikalla on jo metristä aitaa, Jurvansuu arvioi.

Kaikki osapuolet vaikuttavat olevan lopputulokseen tyytyväisiä. Yhteistyö oli Irene Tikan mukaan alusta asti myönteistä.

– Oli valtavan hienoa, että Alltime innostui myös taideteoksesta, eikä vain lyöty valkoista seinää ja vähän maalia päälle. Aitaa on ehditty jo ihastella ja myös Alltimea on kiitelty nopeasta reagoinnista.