Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Kylän koh­dal­la kan­nat­taa hi­das­taa, sillä se on täynnä tut­kit­ta­vaa

Mari Molkoselkä on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Mari Molkoselkä on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.

Avaan ulkohuussilta näyttävän rakennuksen oven. Vastassa ei olekaan huussi vaan pieni varasto, jonka hyllyille on pinottu tavaroita. ”Kierrätysvarasto – paikka, jonne kaikki saavat tuoda tavaroita jne.” Oveen kiinnitetyssä lapussa lukee, että tavaroita voi tuoda ja viedä maksutta. Asiat, jotka jäävät ilman ottajia, lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Siika-Kämän asukkaat ovat keksineet kyläkeskustaan mukavan tavan kierrättää. Mukaani lähtee vanhoja lautasia. Hyvin varusteltu huussi onkin lähellä olevan kodan pihassa.

Pienen kirppari- ja vessapysähdyksen jälkeen matka jatkuu.

Aina, kun pääsen maaseutukyliin, minussa herää mielenkiinto. Mitähän tämän kylän asukkaat ovat keksineet? Siksi niihin kannattaa tutustua.

Vapaaehtoisvoimin pyöritetyt kesäkahvilat ovat aina hyviä taukopaikkoja, joissa kahvi on kuumaa ja pullat tuoreita. Yhdistysten huolehtimat kyläkoulut ja työväentalot saavat aina iloiseksi – tännehän voisi tulla tansseihin tai käsityönäyttelyä ihastelemaan.

Poikkeuksetta ainoat kaupat, joissa jaksaa pysähtyä jokaisen hyllyn kohdalla, ovat kyläkaupat. Niissä kun on ostettavaa aina paikallisista käsitöistä hyötytavaroihin.

Pihojen koristeet ja kukkapenkit, peltojen reunoille tehdyt taideteokset sekä sodassa säilyneet vanhat rakennukset saavat hidastamaan vauhtia. Kylillä muutenkin vallitsee isoja teitä hitaammat rajoitukset, joita on syytä noudattaa. Mutkassa vastaan voi tulla päivälenkille lähtenyt paikallinen tai pellolta karannut kotieläin.

Väittäisin ihmisten tyytyväisyyden ja yhteisöllisyyden olevan kylillä betonin keskellä tallaavia korkeampi.

Kylien palvelut ovat kaukana kaupunkien tasosta, mutta väittäisin ihmisten tyytyväisyyden ja yhteisöllisyyden olevan kylillä betonin keskellä tallaavia korkeampi. Tai ainakin juuri kyläläisille se suurin onnen lähde ja sopivin tapa elää.

Vartuin syrjäkylässä. Vanhempani, isovanhempani ja isoisovanhempani ovat myös kylien kasvatteja. Juureni ovat kaukana kaupungeista, ja siksi kipuilen aika ajoin Rovaniemellä.

Silloin suuntaan kotikylälleni.  Kaupungin pölyt karisevat jänkien tuulissa, tuttujen marjamaiden mättäillä sekä pienien jokien varrella.

PS.

Suomen suurinta kylätapahtumaa vietetään lauantaina 10. kesäkuuta. Silloin on useita syitä suunnata Rovaniemen kylille, sillä yhdeksässä kylässä järjestetään monenlaista tapahtumaa.

Misin kyläpäivänä pääsee perinteiseen markkinatunnelmaan. Perunkajärvellä järjestetään päivätanssit. Tapionkylässä voi osallistua pärekurssille. Lohinivassa kisaillaan pihapelien merkeissä. Tapahtumia on myös Songassa, Kivitaipaleella, Vanttauskoskella, Sinetässä ja Lehtojärvellä.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.