kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: An­ne­taan Kult­tuu­ri­ase­mal­le mah­dol­li­suus

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Moni rovaniemeläinen on ollut huolissaan Poromiehentien varrella sijaitsevan vanhan rautatieaseman kohtalosta. Asemarakennus täyttää aivan näinä päivinä 110 vuotta, sillä Rovaniemi liitettiin rataverkkoon ja asema avattiin henkilöliikenteelle 16. lokakuuta 1909.

Asema on siis Rovaniemen vanhimpia rakennuksia ja hyvästä syystä suojeltu. Se on kuitenkin saanut rappeutua rauhassa sen jälkeen, kun Rovaniemen kuvataidekoulu muutti sieltä pois vuonna 2016.

Rakennuksen omistaa Rovaniemen kaupunki, joka haluaa myydä talon, kertoo tilaliikelaitoksen johtaja Pekka Latvala Lapin Kansan jutussa. Latvalan mukaan kiinnostuneita ostajaehdokkaita on jo ollut. 

Syyskuun alussa Rovaniemi-viikon aikaan asema täyttyi kaupunkilaisista, kun Rovaniemen 1. kaupunginosan asukasyhdistys järjesti siellä opastetun yleisötilaisuuden. Monet olivat pöyristyneitä kuullessaan, ettei kaupungilla ole mitään käyttö- tai kunnostussuunnitelmaa talon tulevaisuuden varalle.

Nyt tällainen suunnitelma on tehty, mutta sen takana ei ole kaupunki, vaan joukko aktiivisia kulttuurialan toimijoita.

Suunnitelman mukaan vanha asema muuttuisi Kulttuuriasemaksi, jota hallinnoisi kaksi järjestöä. Ne maksaisivat asemasta vuokraa kaupungille ja organisoisivat aseman toimintaa.

Vuokrarahat kerättäisiin joukolta asemaan sitoutuvia yhdistyksiä, jotka maksaisivat kuukausittaista tukimaksua. Lisäksi tilojen käyttäjät maksaisivat tilavuokraa. Pitkällä tähtäimellä rahaa olisi tarkoitus saada sivuunkin sen verran, että asemaa voitaisiin hiukan kunnostaa.

Kulttuuriasema olisi kulttuuriväen omatoiminen vastaus tilantarpeeseen, josta Uusi Rovaniemi kertoi muutama viikko sitten. Asemasta tulisi juuri sellainen paikka, joka Rovaniemeltä puuttuu: se olisi matalan kynnyksen kulttuuritila, joka toimisi yhteisöllisenä kohtauspaikkana ja tapahtuma-alustana ilman raskasta byrokratiaa.


On arvostettavaa, että kulttuuritoimijat haluavat ottaa vastuuta historiallisesta rakennuksesta ja samalla elävöittää Rovaniemen keskustaa.


On arvostettavaa, että kulttuuritoimijat haluavat ottaa vastuuta historiallisesta rakennuksesta ja samalla elävöittää Rovaniemen keskustaa. Heidän suunnitelmansa vaikuttaa realistiselta ja vaatii kaupungilta vain hiukan vastaantuloa: kulttuuriväki ei ehkä aluksi pystyisi maksamaan sellaista vuokraa, joka kattaisi kaikki talon ylläpitokulut, mutta toiminnan vakiintuessa tämä olisi tavoitteena.

Nykytilanteeseen verrattuna olisi joka tapauksessa parannus saada asemalle vuokralainen, joka pitäisi huolta rakennuksesta ja maksaisi edes jonkinlaista vuokraa.

Kaupunkilaiset voivat osoittaa tukensa Kulttuuriasema-hankkeelle osallistumalla perjantaina aseman 110-vuotisjuhlaan. Tapahtumasta kerrotaan tässä jutussa.