pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi – vain 9,50 €/kk synttärien kunniaksi! Tilaa tästä

Kult­tuu­ri­juh­la he­rät­tää vanhan aseman eloon

110-vuotias rautatieasema täyttyy perjantaina tanssista, näyttelyistä, keskusteluista ja muusta ohjelmasta.

Tyhjilleen jäänyt, vanha rautatieasema kiinnostaa rovaniemeläisiä kulttuuritoimijoita. Perjantain tapahtuman lisäksi heidän tavoitteenaan on saada talo jatkuvaan kulttuurikäyttöön.
Tyhjilleen jäänyt, vanha rautatieasema kiinnostaa rovaniemeläisiä kulttuuritoimijoita. Perjantain tapahtuman lisäksi heidän tavoitteenaan on saada talo jatkuvaan kulttuurikäyttöön.

Joukko rovaniemeläisiä kulttuuritoimijoita kutsuu koko kaupungin viettämään Vanha asema 110 vuotta -kulttuurijuhlaa perjantaina 18. lokakuuta. Koko päivän kestävästä tapahtuman ohjelmassa on muun muassa taidenäyttelyitä, lasten konsertti, päivätanssit, keskustelutilaisuus sekä lukuisia monitaiteellisia esityksiä.

Päivän ohjelma alkaa kello 14, kun tyhjilleen jääneen asemarakennuksen ovet ja taidenäyttelyt avautuvat. Luvassa on ohjelmaa lapsille, nuorille ja kaikelle kansalle iltakuuteen asti.

Kello 19–21 tarjolla on niin monologeja, nukketeatteria, elävää ja dj-musiikkia sekä tuli-, media- ja ääni- ja sana- ja tilataidetta.

Kello 21.15 alkaa täysi-ikäisille tarkoitettu iltaohjelma, jonka esiintyjiin kuuluvat Rosa Latva, Räpsis, Huminoita sekä dj Your Bartender.

Päivän aikana rakennuksessa on esillä lukuisia taidenäyttelyitä, muiden muassa Lapin taiteilijaseuralta, Rovaniemen kuvataidekoululta, Janne Erkkilältä, Jenni Mutenialta, Aleksi I. Pohjolalta ja Tommi Seppäseltä.

Blind Pilot -street food tarjoilee pop up -ravintolassaan vegaanista kasvispataa. Ohjelma on kokonaisuudessaan esillä Facebook-tapahtumassa ”Vanha Asema 110 vuotta - Kulttuurijuhla”.

Suunnitelma Kulttuuriasemasta

Tapahtumaan on kutsuttu kaupungin ja kaupunginvaltuuston edustajia kello 17.30  alkavaan vapaamuotoiseen kulttuuri- ja keskustelutilaisuuteen, jossa niin kaupungilla kuin tila-aktiiveilla on mahdollisuus kommentoida vanhan aseman tulevaisuutta.

Tapahtuman järjestäjät ovat lähettäneet kaupungille suunnitelman rakennuksen käyttöönotosta kaikille yhteiseksi Kulttuuriasemaksi, kulttuuriyhdistysten ja tapahtumien toiminnan alustaksi.

Suunnitelman mukaan kulttuuriosuuskunta Dead Standing Tree ja Kulttuuriyhdistys Valsa ry hallinnoivat Kulttuuriasemaa, organisoivat toiminnan, sekä vastaavat tilasta ja vuokrasta kaupungille. Tilan käyttöön ovat lisäksi sitoutuneet Transcendent ry, Mediakulttuuriyhdistys Magneetti ry, Letke ry, Rovaniemen Tanssi ry, Teatteri Liikutus ja Kuuranvalkeat.

Tilassa järjestettäisiin muun muassa tapahtumia, keikkoja, näyttelyitä, palavereja, kursseja, esityksiä ja myyjäisiä. Lisäksi tila tarjoaisi toimitilaa sitoutuneille yhdistyksille, ja talon päätyyn olisi mahdollista kehittää taiteilijaresidenssi omalla sisäänkäynnillä. Tilaa ehdotetaan vuokrattavaksi vuoden koeajalle.

Vanha asema 110 vuotta -kulttuurijuhla pe 18.10. klo 14–01 Rovaniemen vanhalla rautatieasemalla, Poromiehentie 1. Vapaa pääsy. Järj. Dead Standing Tree, Kulttuuriyhdistys Valsa ry, Katukulttuuriyhdistys Transcendent ry, Lapin Taiteilijaseura ry, Mediataideyhdistys Magneetti ry, Rovaniemen 1. kaupunginosan asukasyhdistys ry, Rovaniemen 3. kaupunginosan asukasyhdistys ry, Gos Lea Underground, Letke ry, Sanaseura, Kuuranvalkeat ry, Teatteri Liikutus sekä lukuisat, muusikot, taiteilijat ja toimijat.
Poiminta

Kulttuurijuhlan päiväohjelma

14.00 Kulttuuriasema ja taidenäyttelyt avautuvat

15.00 Kolme varista, lasten konsertti

15.30 kuvataidekoulun työpaja lapsille

16.00 tanssirinki ja vapaa mikki kaiken ikäisille

16.30 päivätanssit, Kunnan pojat esiintyy

17 Kahvia, pullaa ja kulttuuria, Älärm ja Puska Jaska musisoivat

17.45 Aseman historian havinaa

18 Lyhyitä puheenvuoroja aseman tulevaisuudesta, musiikkia, runoja, Värisevä-kulttuuripalkintojen jako