Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

mainos : Syys­mark­ki­na­tar­jous, Lapin Kansa Digi 2,99 €/viik­ko. Tilaa tästä.

Tiis­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Ter­vo­las­sa yksi ja Ro­va­nie­mel­lä kaksi tar­tun­taa, Tänään 294 uutta ta­paus­ta, käyrät poh­joi­ses­sa hieman las­kus­sa, po­si­tii­vis­ten näyt­tei­den osuus kaik­kiaan las­ku­suun­nas­sa

-

17.39. Rovaniemen tartunnat liittyvät RoKin tartuntaketjuun, urheiluseuroille annettu ohjeita

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa tiistaina. Molemmat niistä ovat Rovaniemellä.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan tapaukset liittyvät RoKin U15-joukkueen tartuntaketjuun. Tartunnan saaneet henkilöt ovat olleet karanteenissa jo ennen kun he saivat positiivisen tuloksen koronavirustesteistä.

Lapin sairaanhoitopiirissä on annettu urheiluseuroille ohjeita koronaviruksen torjuntaan. Katsojien kuulu käyttää peleissä maskeja ja pitää turvavälejä muihin katsojiin. Katsojien tulee pitää etäisyyttä pelaajista ja muusta henkilökunnasta.

Pelaajien ja muun henkilökunnan tulee käyttää suojamaskia kaikkina muina aikoina paitsi pelatessa.

RoKin joukkueissa tehdään testauksia, joilla selvitetään onko koronavirus levinnyt joukkueiden ja toimihenkilöiden keskuudessa.

Lue myös: Ro­va­nie­men kaksi uutta ko­ro­na­vi­rus­ta­paus­ta liit­ty­vät RoKin tar­tun­ta­ket­juun – RoKin jouk­kueis­sa tehdään tes­tauk­sia ja ur­hei­lu­seu­roil­le an­ne­taan tur­val­li­suus­oh­jei­ta

16.39. Kärppien koronatestit negatiivisia

Koko Oulun Kärppien liigajoukkue testattiin koronaviruksen varalta tartunnan ilmettyä joukkueessa. 35 lisätestistä 34 tuli takaisin negatiivisena.

Kärpät tiedotti perjantai-iltana joukkueessa ilmenneestä koronavirustartunnasta. Tartunnasta johtuen koko muu joukkue ja sen henkilöstö kävi koronavirustesteissä, joiden tuloksista osa saatiin maanantaiaamuna ja loput tiistaina iltapäivällä.

Kaikki koronavirukselle altistuneet testattiin ja he ovat tällä hetkellä karanteenissa. Karanteeni jatkuu 26.10. asti. Karanteenista johtuen Kärppien kolme kotiottelua ja yksi vierasottelu jouduttiin siirtämään.

15.18. Tervolassa koronavirustartunta

Tervolassa on todettu koronavirustartuntaa. Tervolan tekninen lautakunta on altistunut koronavirukselle teknisen lautakunnan kokouksessa 15. lokakuuta.

Kaikki altistuneet on kontaktoitu ja asetettu karanteeniin ja ovat terveydenhuollon seurannassa.

– Tartunnan jäljitys on saatu hyvin käyntiin. Kaikki altistuneet on saatu selvitettyä. Tapaus liittyy Länsi-Pohjan alueen yhteen tartuntaketjuun, kertoo Tervolan terveyskeskuksen johtava lääkäri Heli Hyrkäs.

Lue myös: Ter­vo­las­sa todettu ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa – Tek­ni­sen lau­ta­kun­nan ko­kouk­seen osal­lis­tu­nei­ta on ase­tet­tu ka­ran­tee­niin

13.30. 294 tapausta Suomessa tänään, Lapissa ja Länsi-Pohjassa yhteensä 3

Suomessa on todettu 294 uutta koronavirustapausta, raportoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Koko maassa on todettu tähän mennessä yhteensä 13 849 tartuntaa, joista 2 727 on todettu viimeisen 14 päivän aikana.

Pohjois-Suomessa on todettu yhteensä yhdeksän uutta tartuntaa.

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu kaksi uutta tartuntaa. Lapissa tartuntoja on tähän mennessä todettu 138 kappaletta. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu yksi uusi tartuntatapaus, yhteensä tapauksia on havaittu 172 tartuntaa.

THL kertoo, että koronakartan luvut eivät ole tänään päivittyneet oikein, syytä ongelmaan tutkitaan.

Lue myös: Suo­mes­sa ha­vait­tu 294 uutta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa – Län­si-Poh­jas­sa yksi ja Lapissa kaksi uutta tar­tun­taa

10.30. THL tiedotustilaisuus liveseuranta  (tilaisuus päättyi 11.25):

THL Mika Salminen: Tilanne maailmalla

 • Haavoittuvimpia on opittu suojelemaan
 • Piikki on nyt syksyllä tartunnoissa kova, mutta kuolleisuus ei
 • Syksyn piikki kehittyy hitaammin, mutta muutamissa maissa on tapauksia enemmän kuin keväällä.
 • Tsekki, Unkari, Puola, näissä maissa oli keväällä vähän tapauksia, mutta nyt enemmän.
 • Naapurimaat: kehityksen voi myös kääntää, Tanska on saanut tapaukset laskuun.

THL Taneli Puumalainen

 • Tänään 294 tapausta, kertymä useammalta päivältä. Ei vielä varmistettu.
 • Positiivisten tapausten määrä on laskussa.
 • Tartunnan jäljitys suurimmassa osassa maata toimii, hidastaa epidemiaa.
 • Ilmaantuvuus HUS:in alueella yli 80,
 • Vaasassa ilmaantuvuus jopa yli 600, sairaanhoitopiirissä puolet siitä. Tilanne hieman rauhoittunut
 • Käyrät laskusuunnassa Lapissa ja Länsi-Pohjassa. (viime viikon tieto)
 • Kiihtymisvaiheen alueilla aikuisten liikuntaryhmien suosituksia mietitään nyt alueilla: mikä on korkean riskin toiminta?
 • Leviämisvaiheessa viimesijaisena keinona toisen asteen koulutuksen siirtminen etäopetukseen.

Markku Peltonen, tutkimusprofessori kertoo sairauden kuvasta tällä hetkellä

 • Tartunnan saaneilla hieman enemmän taustasairauksia, mutta ei kovin paljon, keväällä luvut olivat suurimmat. Johtuu osaksi luultavasti siitä keitä keväällä testattiin.
 • Kuolleiden keski-ikä 82 vuotta.
 • Kuolleisuus nousee iän myötä, käyrä jyrkkenee  65 vuoden jälkeen.
 • Taustasairaudet ovat suuri tekijä kuolleisuudessa. Ikä vaikuttaa tässäkin jyrkästi. Alle 50-vuotiailla riski ei ole kovin korkea.

Kysymyksiä:

Kuinka tartuttava sairaus on nyt? Salminen: tartuttavuus ei ole muuttunut.

Milloin epidemian huippu saavutetaan?: Salminen: sellaista ennustetta ei ole.

Mitä supertartuttajista tiedetään? Salminen: termi on harhaanjohtava. Osa tartunnoista johtaa suureen määrään jatkotartuntoja. Se vaihtelee sairauden vaiheen mukaan. Olosuhteet ovat silloin ratkaisevia. Siksi on tunnistettu tilainteita, joissa riskit ovat korkeita.

Koronauutisia maanantailta:

19.10. Rovaniemen tartuntamäärät kasvavat

Rovaniemen kaupunki tiedottaa koronatartuntojen kasvaneen, mutta tartunnat on pystytty jäljittää. Viime viikolla todettiin yhdeksän uutta tartuntaa Rovaniemen alueella.

Rovaniemen kaupunginhallitus sai selvityksen Rovaniemen koronavirustilanteesta ja sen vaikutuksesta kaupungin palveluihin ja matkailuun.

Kansainvälisten Rovaniemelle laskeutuvien charter-lentojen määrän odotetaan putoavan noin kymmenesosaan edellisvuodesta.

Matkailijamäärien romahdus aiheuttaa arviolta noin 200 miljoonan euron loven paikallistalouteen. Lisäksi matkailun parissa toteutuu 1400 henkilötyövuoden verran vähennystä.  Matkailun elpyminen koronasta tullee viemään useita vuosia.

Lue lisää: Viime vii­kol­la Ro­va­nie­mel­lä to­det­tiin yh­dek­sän ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa ja tar­tun­ta­mää­rät vain kas­va­vat – Ta­pauk­set on pys­tyt­ty jäl­jit­tä­mään

16.40. Koronarajoituksien epäselvyys venyttää Lapland Hotelsin yt-neuvotteluja

Syyskuun alussa alkaneet hotelliketju Lapland Hotelsin ja ohjelmapalveluyritys Lapland Safariksen yt-neuvottelut ovat edelleen kesken.

Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta sanoo, että keskeinen syy on hallituksen päättämien maahantuloon ja ulkomaalaisten matkustamisen liittyvien koronasäädösten epäselvyydessä.

Yt-neuvottelussa ratkaistaan kausityöntekijöiden kohtalo, joita Lapland Hotelsilla ja Lapland Safarikselle on ollut noin 1 400.

Lue lisää: Lapland Ho­tel­sin yt-neu­vot­te­lut kesken ko­ro­na­ra­joi­tus­ten epä­sel­vyy­den vuoksi

15.36. Oulun Kärppien joukkueessa toinen koronavirustartunta

Oulun Kärppien liigajoukkueessa on todettu toinen koronavirustartunta. Joukkueen karanteenia on pidennetty 26.10. asti. Myös 13 KalPan joukkueen jäsenen katsotaan altistuneen viime perjantain ottelussa Kuopiossa.

Kärppien  joukkueen jäsenellä todettiin koronavirustartunta perjantaina 16.10., jonka jälkeen joukkue asetettiin karanteeniin 24.10. asti. Joukkueen jäsenille tehtiin koronavirustestit viikonlopun aikana. Testien tuloksena löytyi myös toinen koronavirustartunta, jonka johdosta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP) pidensi joukkueen karanteenia 26.10. asti.

Lue lisää: Oulun Kärp­pien jouk­kuees­sa toinen ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­ta – myös KalPan pe­laa­jia al­tis­tu­nut

15.29. Venäjällä uusien koronatartuntojen vuorokausiennätys

Venäjällä nähtiin maanantaina uusi koronavirustartuntojen vuorokausiennätys. Uusia tartuntoja todettiin 15 982, uutistoimisto Reuters kertoo.

Yhteensä maassa on todettu tähän mennessä yli 1,4 miljoonaa tartuntaa. Enemmän tartuntoja on todettu ainoastaan Yhdysvalloissa, Intiassa ja Brasiliassa

Venäjä ei ole kuitenkaan ryhtynyt tiukkoihin rajoitustoimiin.

Lue lisää: Ve­nä­jäl­lä uusien ko­ro­na­tar­tun­to­jen vuo­ro­kau­si­en­nä­tys – lähes 16 000 tar­tun­taa päi­väs­sä ei ole joh­ta­nut tiuk­koi­hin ra­joi­tus­toi­miin

14.10. Viime viikolla korona levisi urheiluharrastuksissa Rovaniemellä

Lapin kaikki viime viikon tartunnat todettiin Rovaniemellä. Moni tartunta todettiin ja levisi urheiluharrastuksen piirissä.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas:

– On tämä hieman huolestuttavaa ja antaa aiheen tarkempaan arvioon.

– Näyttää nyt siltä, että tartunnat ovat levinneet erityisesti jääkiekossa. Toki tästä RoKin tartuntaketjusta tulleet jatkotartunnat on todettu karanteenin piirissä, jolloin lisäaltistumisia ei ole tullut.

Broas kertoi myös Lapin Kansalle, miksi ravintolat korostuvat altistumispaikkoina. Ravintolat korostuvat, koska niissä vietetään yleensä yli 15 minuuttia aikaa ja istutaan samassa paikassa.

Lue lisää: Moni tar­tun­ta levisi viime vii­kol­la ur­hei­lu­har­ras­tuk­sen pii­ris­sä Ro­va­nie­mel­lä – "Hieman huo­les­tut­ta­vaa ja antaa aiheen tar­kem­paan ar­vioon"

12.00. THL: Suo­mes­sa 131 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa

Suomessa on todettu 131 uutta koronavirustapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Lapin sairaanhoitopiirissä uusia tartuntoja on todettu yksi kappale. Kaikkiaan alueella tartuntoja on kirjattu 136 kappaletta.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ja Kainuussa ei ole todettu lainkaan uusia tartuntoja. Länsi-Pohjassa tapauksia on yhteensä 171 ja Kainuussa tapauksia on 9

Lue lisää: THL: Suo­mes­sa 131 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa – Lapissa todettu yksi uusi tar­tun­ta

12.00. Iranissa uusi ennätys koronavirukseen liitetyissä kuolemissa

Iranissa on kirjattu vuorokauden kuluessa 337 koronavirustartuntaan liitettyä kuolemantapausta, kertoo maan terveysministeriö. Määrä on uusi ennätys maassa, jota koronapandemia koetteli pahasti jo viime keväänä.

Covid-19-tauti on vaatinut Iranissa tähän mennessä jo yli 30 000 ihmisen hengen.

Viikonlopun koronauutisia:

Rovaniemellä perjantaina todettuun koronavirustapaukseen liittyy ravintola-altistuksia, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Koronavirustartunnan saanut henkilö on vieraillut Rovaniemen Prisman Presso-ravintolassa 11. lokakuuta kello 18.45–19.15.

Lisäksi hän on vieraillut lyhyesti virastotalon Kuukkeli-ravintolassa 12. lokakuuta ja 13. lokakuuta kello 12.45–13.

Hän on myös ollut urheiluopiston Puhti-ravintolassa 12. lokakuuta kello 16.45–17.15 ja 13. lokakuuta kello 18.45–19.15.